Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Frankrijk probeert nog honderden mensen te evacueren

Frankrijk probeert nog honderden mensen te evacueren

KABUL/PARIJS (ANP/DPA/AFP) - Frankrijk probeert nog steeds enkele honderden personen weg te krijgen uit Afghanistan. De bekendmaking van de Franse president Macron volgde kort na een dodelijke aanslag bij de luchthaven van de Afghaanse hoofdstad Kabul. Het vliegveld is cruciaal voor de evacuaties.

Volgens Macron zal Parijs zich maximaal inzetten, maar kan hij geen garantie geven door de "extreem gespannen" veiligheidssituatie. Hij zei dat er nog twintig bussen met evacués zijn die Frankrijk wil evacueren. Het gaat om enkele honderden mensen die nog steeds in gevaar zijn, aldus de president.

Onder meer uit vrees voor aanslagen beëindigde Duitsland zijn evacuaties uit Afghanistan. Het laatste militaire toestel vertrok donderdag uit Kabul. De Duitsers voegen zich daarmee in de groeiende rij westerse landen die geen vluchten meer uitvoeren door het naderende vertrek van de Amerikanen, die de luchtbrug coördineren.

Sinds de radicaalislamitische Taliban ruim anderhalve week geleden de macht overnamen na een verrassend snelle opmars, willen veel mensen zo snel mogelijk weg uit Afghanistan. Door de deadline van 31 augustus waarop alle buitenlandse troepen uit het land moeten zijn vertrokken, lijken veel mensen achter te moeten blijven.

Meer uit Buitenland

Man die zichzelf in brand stak noemt het extreme daad van protest

NEW YORK (ANP/AFP) - De man die zichzelf in brand stak bij de rechtbank van het Trump-proces in New York, heeft een uitvoerige verklaring op internet gepubliceerd. Op het Amerikaanse onlineplatform Substack spreekt hij over een "extreme daad van protest om de aandacht te vestigen op een dringende en belangrijke ontdekking."

2 uur geleden
Jury in zwijggeldproces Trump compleet, proces maandag van start

NEW YORK (ANP/RTR) - Alle juryleden in het zwijggeldproces rond de voormalige Amerikaanse president Donald Trump zijn geselecteerd. Hierdoor kan het proces maandag officieel starten. Trump staat terecht omdat hij documenten om zwijggeldbetalingen aan pornoactrice Stormy Daniels te verhullen, zou hebben vervalst.

3 uur geleden
Man steekt zichzelf in brand bij rechtbank Trump-proces

NEW YORK (ANP/RTR/AFP) - Een man heeft zichzelf in brand gestoken bij de rechtbank in New York waar het eerste strafproces tegen de Amerikaanse ex-president Donald Trump wordt gehouden. Beelden van de Amerikaanse nieuwszender CNN toonden een man in vlammen. Het is nog onbekend wat het motief was. Volgens The New York Times gaat het om een jongeman en gooide hij pamfletten in de lucht voordat hij zichzelf in brand stak.

4 uur geleden
Iran meldt aanval met mini-drones zonder schade

TEHERAN (ANP/RTR/DPA) - Iran zegt dat er mini-drones zijn neergehaald in Isfahan, na berichten over een Israëlische raketaanval. Volgens buitenlandminister Hossein Amirabdollahian zijn er geen slachtoffers en is er geen schade ontstaan. Hij legde een link met aartsvijand Israël, door te stellen dat pro-Israëlische media het incident afschilderen als overwinning, terwijl het een nederlaag zou zijn.

4 uur geleden
Azerbeidzjan: Armenië geeft bezette grensdorpen terug

BAKU (ANP/RTR) - Armenië heeft ermee ingestemd vier dorpen aan de grens met Azerbeidzjan terug te geven aan het land, meldde het Azerbeidzjaanse buitenlandministerie. Het gaat om dorpen die sinds het begin van de jaren negentig in handen zijn van Armenië. Volgens het Armeense ministerie van Buitenlandse Zaken hebben de landen een voorlopig akkoord bereikt over vier delen van hun betwiste grens.

5 uur geleden
NAVO-landen komen met meer luchtafweersystemen voor Oekraïne

BRUSSEL (ANP) - Verscheidene NAVO-landen hebben "concrete bijdragen" toegezegd voor de luchtafweer van Oekraïne, heeft NAVO-chef Jens Stoltenberg gezegd, na afloop van een bijeenkomst van NAVO-ministers van Defensie en de Oekraïense president Volodymyr Zelensky.

6 uur geleden
Fors meer misdrijven door rechts-extremisten in Duitsland

BERLIJN (ANP/DPA) - Het aantal extreemrechts gemotiveerde misdrijven in Duitsland is vorig jaar aanzienlijk gestegen. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn 28.945 van dergelijke misdrijven geregistreerd, ruim 5400 meer dan in 2022.

6 uur geleden