Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Frankrijk probeert nog honderden mensen te evacueren

Frankrijk probeert nog honderden mensen te evacueren

KABUL/PARIJS (ANP/DPA/AFP) - Frankrijk probeert nog steeds enkele honderden personen weg te krijgen uit Afghanistan. De bekendmaking van de Franse president Macron volgde kort na een dodelijke aanslag bij de luchthaven van de Afghaanse hoofdstad Kabul. Het vliegveld is cruciaal voor de evacuaties.

Volgens Macron zal Parijs zich maximaal inzetten, maar kan hij geen garantie geven door de "extreem gespannen" veiligheidssituatie. Hij zei dat er nog twintig bussen met evacués zijn die Frankrijk wil evacueren. Het gaat om enkele honderden mensen die nog steeds in gevaar zijn, aldus de president.

Onder meer uit vrees voor aanslagen beëindigde Duitsland zijn evacuaties uit Afghanistan. Het laatste militaire toestel vertrok donderdag uit Kabul. De Duitsers voegen zich daarmee in de groeiende rij westerse landen die geen vluchten meer uitvoeren door het naderende vertrek van de Amerikanen, die de luchtbrug coördineren.

Sinds de radicaalislamitische Taliban ruim anderhalve week geleden de macht overnamen na een verrassend snelle opmars, willen veel mensen zo snel mogelijk weg uit Afghanistan. Door de deadline van 31 augustus waarop alle buitenlandse troepen uit het land moeten zijn vertrokken, lijken veel mensen achter te moeten blijven.

Meer uit Buitenland

VN-stemming over klimaatadvies Internationaal Gerechtshof

NEW YORK (ANP) - De Verenigde Naties (VN) stemmen woensdag over een voorstel om het Internationaal Gerechtshof te vragen om advies over het tegengaan van klimaatverandering. De stemming in de Algemene Vergadering wordt gehouden op verzoek van eilandstaat Vanuatu, dat wordt bedreigd door de zeespiegelstijging. De verwachting is dat er genoeg steun voor het plan is. Europese landen, waaronder ook Nederland, steunen de resolutie.

1 uur geleden
Biden hoopt dat Netanyahu afziet van juridische hervormingen

WASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden zegt te hopen dat de Israëlische premier Benjamin Netanyahu afziet van de voorgenomen juridische hervormingen die tot protesten in Israël en een politieke crisis binnen zijn regering hebben geleid. "Zoals meerdere bondgenoten van Israël maak ik me grote zorgen", zei Biden. "Ze kunnen niet doorgaan op deze weg, en dat heb ik min of meer duidelijk gemaakt.' Na enig aandringen door journalisten zei Biden: 'Ik hoop dat hij (Netanyahu) ervan afziet."

4 uur geleden
Biden: Poetins plan voor kernwapens in Belarus 'gevaarlijke praat'

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft het zaterdag aangekondigde plan van de Russische president Vladimir Poetin om kernwapens in buurland Belarus te plaatsen bestempeld als "gevaarlijke" praat. "Dit is een gevaarlijke manier van praten en het is zorgwekkend", zei Biden.

4 uur geleden
Aardbeving met kracht van 4.7 gevoeld op Aruba

ORANJESTAD (ANP) - Een aardbeving met een kracht van 4.7 en een epicentrum in Venezuela, is dinsdag door veel Arubanen gevoeld. De nieuwszender 24ora meldt dat veel mensen op het eiland naar de zender hebben gebeld over trillingen die ze voelden.

7 uur geleden
Schutter Nashville werd behandeld voor 'emotionele stoornis'

NASHVILLE (ANP/RTR) - De schutter die maandagochtend (lokale tijd) op een christelijke basisschool in Nashville drie kinderen en drie volwassenen doodschoot was onder behandeling voor een "emotionele stoornis", maakte politiechef John Drake dinsdag bekend. De 28-jarige Audrey Hale was daarnaast in het bezit van zeven vuurwapens die legaal waren verkregen. Daarvan werden er drie gebruikt tijdens de aanslag.

8 uur geleden
Prins Harry in rechtbank: familie heeft informatie achtergehouden

LONDEN (ANP) - De Britse koninklijke familie heeft informatie achtergehouden voor prins Harry. Dat beweerde de Britse prins dinsdag in de rechtbank van Londen, waar hij samen met enkele andere bekende Britten tegenover uitgever Associated Newspapers staat.

8 uur geleden
Ex-vicepresident Pence moet getuigen over Trump

WASHINGTON (ANP) - Toenmalig vicepresident Mike Pence moet getuigen in een onderzoek naar de poging van de Amerikaanse ex-president Donald Trump de presidentsverkiezingen van 2020 te ondermijnen. Het gaat dan om gesprekken van Pence met zijn baas in aanloop naar de bloedige bestorming van het parlement (Capitool) in Washington door Trump-aanhangers op 6 januari 2021.

9 uur geleden