Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Frankrijk pleit voor hoger minimum belastingtarief op G20-top

Frankrijk pleit voor hoger minimum belastingtarief op G20-top

VENETIË (ANP/BLOOMBERG) - Frankrijk wil een hoger minimumtarief voor belastingen voor bedrijven wereldwijd dan de tot nu toe voorgestelde minimale 15 procent. Dat heeft de Franse minister van Financiën Bruno Le Maire gezegd tijdens de G20-top die momenteel in het Italiaanse Venetië plaatsvindt. Le Maire sprak ook zijn vertrouwen uit in het bereiken van een belastingdeal op de top van de belangrijkste landen van de wereldhandel.

Le Maire zei "erg overtuigd" te zijn dat er een "baanbrekend" akkoord gesloten kan worden over internationale belastingen. "Frankrijk zet in op een hoger tarief, van meer dan 15 procent", aldus Le Maire.

Eerder bereikten de ministers van Financiën van de G7 (Frankrijk, Italië, Japan, Canada, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten) al een historisch akkoord op hoofdlijnen over een minimumtarief voor vennootschapsbelasting. Daar valt ook onder dat winsten van grote bedrijven in landen waar deze behaald worden extra mogen worden belast.

Belastingplan

Het is nog niet duidelijk of de landen van de G20, waaronder Rusland en China, daarmee akkoord gaan. De onderhandelingen gaan waarschijnlijk door tijdens de zomer en pas in oktober wordt een definitief besluit verwacht. Zo wil Peking dat er gelet wordt op wensen en bedenkingen van alle partijen. De VS willen geen speciale behandeling voor China of andere landen. Dat zou het belastingplan kunnen afzwakken. Er moet ook nog gesproken worden over hoe en wanneer landen digitale heffingen zullen intrekken als de deal rond is.

Het belastingplan kreeg ook al de steun van 130 van de 139 landen die met de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) meepraatten over de plannen. Een van die ondertekenaars was Nederland. "Nederland is groot voorstander van een wereldwijd minimumtarief. Er moeten internationale stappen worden gezet om belastingontwijking te voorkomen en de race naar de bodem te stoppen. Eerder het G7-akkoord, daarna de OESO en nu hopelijk de G20 spelen daar een belangrijke rol in", aldus minister Wopke Hoekstra van Financiën, die namens Nederland ook bij de top aanwezig is. Nederland is formeel geen lid van de G20, de Europese Unie is dat wel.

De landen van de G20 vertegenwoordigen circa 80 procent van de wereldhandel.

Meer uit Financieel

Medeoprichter van Intel Gordon Moore (94) overleden

HONOLULU (ANP/RTR) - Intel-medeoprichter Gordon Moore is vrijdag in zijn woning op Hawaï overleden. Moore, die 94 jaar oud werd, is vooral bekend van zijn voorspelling dat de rekenkracht van computerchips elk jaar, later bijgesteld naar elke twee jaar, verdubbelt. Die observatie is Moore's Law, ofwel de Wet van Moore, gaan heten.

4 uur geleden
Pharming na toelating medicijn grote winnaar op Amerikaanse beurs

NEW YORK (ANP) - De Leidse biotechnoloog Pharming maakte vrijdag een koerssprong op de Amerikaanse aandelenbeurzen. Beleggers reageerden enthousiast toen naar buiten kwam dat het bedrijf, dat jaren terug bekendheid verwierf door de genetisch gemanipuleerde stier Herman, in de Verenigde Staten toestemming heeft gekregen om zijn tweede medicijn op de markt te brengen.

10 uur geleden
ABP vergoedt schade duizenden mensen die pensioengeld misliepen

HEERLEN (ANP) - Pensioenfonds ABP komt met extra compensatie voor ruim 8000 mensen die jarenlang geen arbeidsongeschiktheidspensioen kregen maar daar wel recht op hadden. Dit heeft bestuursvoorzitter Harmen van Wijnen van het grootste pensioenfonds van Nederland vrijdag laten weten in het tv-programma Meldpunt van Omroep MAX. Hiermee zijn waarschijnlijk miljoenen euro's gemoeid.

12 uur geleden
Bankenonrust nog niet voorbij op beurs, Deutsche Bank hard omlaag

AMSTERDAM (ANP) - Deutsche Bank was vrijdag de grote verliezer op de Europese beurzen. Ook andere banken, bijvoorbeeld ING, werden flink lager gezet door beleggers. Daarmee lijkt de recente onrust op de financiële markten over de bankensector nog niet voorbij. "Dit is weer een signaal van de kwetsbaarheid van banken", zegt Harald Benink, hoogleraar bankwezen en financiering aan de universiteit van Tilburg. "Er hoeft maar iets te gebeuren en alle bankaandelen gaan weer hard omlaag."

14 uur geleden
Voorzitter Pensioenfederatie: pak schijnzelfstandigheid aan

DEN HAAG (ANP) - De Belastingdienst en andere overheidsinstanties moeten meer doen tegen schijnzelfstandigheid. Dat zegt voorzitter Ger Jaarsma van de Pensioenfederatie, de overkoepelende organisatie van pensioenfondsen.

14 uur geleden
Overname Eurocept door Mediq ten onrechte verboden

ROTTERDAM (ANP) - De concurrentiewaakhond heeft in 2021 ten onrechte een streep gezet door de overname van medisch leverancier Eurocept Homecare door branchegenoot Mediq. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) vond dat de overname slecht was voor de mededinging, maar dat is niet goed onderbouwd, heeft de rechtbank in Rotterdam vrijdag bepaald.

16 uur geleden
Duitse transportminister rekent op snelle oplossing autoruzie EU

MAINZ (ANP/BLOOMBERG) - De Duitse minister van Transport Volker Wissing verwacht snel tot een overeenkomst te komen met de Europese Commissie over een verbod op vervuilende auto's. De Duitse regering keerde zich in Brussel enkele weken geleden onverwachts tegen een eerder afgesproken verbod op auto's met verbrandingsmotoren, dat in 2035 in zou moeten gaan. Dat was aanleiding voor koortsachtig onderhandelen met Duitsland om het toch in te laten stemmen.

16 uur geleden