Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Frankrijk opnieuw ontregeld door pensioenprotesten

Frankrijk opnieuw ontregeld door pensioenprotesten

PARIJS (ANP/RTR/AFP) - In Frankrijk is opnieuw massaal gestaakt en gedemonstreerd tegen de pensioenhervormingen, zoals de verhoging van de pensioenleeftijd van 62 naar 64 jaar. Trein- en vliegverkeer was sterk ontregeld. Een deel van de protesten op straat liep uit de hand.

Het was de negende keer dat de Franse vakbonden acties organiseerden tegen de pensioenhervormingen en de eerste keer sinds de regering de plannen doordrukte zonder stemming in het parlement. De politie ging in meerdere steden over tot arrestaties. Ook raakten betogers en agenten gewond.

De regering schat het totaal aantal deelnemers op ruim 1 miljoen, vakbonden spreken over 3,5 miljoen. In heel Frankrijk werden zo'n 12.000 politiemensen ingezet, waarvan 5000 in Parijs.

Confrontaties

Onder meer in de Franse hoofdstad Parijs kwam het tot confrontaties met de politie, die wapenstok en traangas inzette tegen betogers die met stenen en vuurwerk gooiden. Ook staken relschoppers afval in brand dat niet was opgehaald door de staking van vuilnisophalers. Verder werden onder meer een restaurant van McDonald's en winkels geplunderd.

Door de acties reed de helft van de hogesnelheidstreinen niet. Ook het treinverkeer in Parijs kwam voor een groot deel stil te liggen. Toeristische trekpleisters als de Eiffeltoren en het kasteel van Versailles bleven gesloten. Daarnaast blokkeerden betogers toegangen tot universiteiten, hogescholen en oliedepots.

Kerosinebevoorrading

Volgens de krant Le Figaro moesten veel vluchten worden geannuleerd. In de ochtend blokkeerden demonstranten een terminal op vliegveld Parijs-Charles de Gaulle. Het ministerie van energietransitie waarschuwde dat de kerosinebevoorrading voor de vliegvelden van Parijs "kritiek" begon te worden.

President Emmanuel Macron gaf woensdag een tv-interview waarin hij de hervormingen verdedigde. Hij vergeleek de protesten met de antidemocratische bestorming van het Amerikaanse parlement, het Capitool, begin 2021. Verontwaardigde vakbonden noemden de vergelijking een provocatie.

Meer uit Buitenland

Bluswerkzaamheden beursgebouw Kopenhagen duren nog zeker een dag

KOPENHAGEN (ANP/RTR) - De brand in het historische beursgebouw in Kopenhagen is nog steeds niet volledig geblust. De bluswerkzaamheden gaan door en duren naar verwachting nog zeker 24 uur, meldt de brandweer donderdagochtend.

17 minuten geleden
Arrestaties in Duitsland om sabotageplan tegen steun Oekraïne

BERLIJN (ANP) - De Duitse autoriteiten hebben twee verdachten opgepakt op verdenking van het voorbereiden van sabotageacties. De twee hebben zowel de Duitse als de Russische nationaliteit en zouden voor een buitenlandse inlichtingendienst werken.

43 minuten geleden
Trump bespreekt oorlogen met Poolse president

NEW YORK (ANP/AFP/DPA) - De Amerikaanse oud-president Donald Trump heeft in New York het Poolse staatshoofd Andrzej Duda ontvangen. Trump deelde beelden van de ontmoeting op zijn platform Truth Social en prees de president uitbundig.

1 uur geleden
Indonesië evacueert duizenden mensen na vulkaanuitbarsting

JAKARTA (ANP/AFP/DPA) - De Indonesische autoriteiten evacueren duizenden mensen na meerdere uitbarstingen van de vulkaan Ruang. Er is een tsunamiwaarschuwing afgegeven en de internationale luchthaven van Manado is gesloten.

1 uur geleden
NYT: Israël rekende niet op grote vergeldingsactie Iran

WASHINGTON (ANP) - Israël had geen grote Iraanse vergeldingsactie verwacht na het bombardement op een Iraanse diplomatieke post in Damascus. Dat zeggen ingewijden tegen de krant The New York Times. De Israëliërs zouden later ook hebben erkend dat ze de gevolgen van de luchtaanval niet goed hebben ingeschat.

2 uur geleden
EU-werkgroep moet Russische bemoeienis met verkiezingen tegengaan

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie zet een tijdelijke werkgroep op die buitenlandse beïnvloeding van de Europese verkiezingen in juni moet helpen tegengaan. Onthullingen over Europese politici die tegen betaling Russische propaganda verspreiden hebben aangetoond dat extra maatregelen nodig zijn, zegt de Belgische premier Alexander De Croo.

6 uur geleden
Neergestoken bisschop Sydney vergeeft aanvaller

SYDNEY (ANP/AFP) - Een bisschop uit Sydney die maandag tijdens een live gestreamde mis werd neergestoken, zei donderdag dat hij herstellende is en dat hij zijn aanvaller vergeeft.

7 uur geleden