Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Frankrijk: niet juiste moment voor erkenning Palestijnse staat

Frankrijk: niet juiste moment voor erkenning Palestijnse staat

PARIJS (ANP/RTR/AFP/BELGA) - Het is voor Frankrijk "niet het juiste moment" om de Palestijnse staat officieel te erkennen. Dat zegt de Franse minister van Buitenlandse Zaken Stéphane Séjourné in reactie op de stap van Ierland, Spanje en Noorwegen, die wel overgaan tot erkenning.

"Onze positie is helder: de erkenning van een Palestijnse staat is geen taboe voor Frankrijk", zegt Séjourné. Hij is wel voorstander van een tweestatenoplossing, waarbij op termijn een Israëlische en een Palestijnse staat naast elkaar kunnen bestaan. "Frankrijk is van mening dat de voorwaarden tot nu toe niet aanwezig zijn om met dit besluit een echte impact in dit proces te hebben."

Ook Duitsland benadrukt de steun voor een tweestatenoplossing. Maar een woordvoerder van Buitenlandse Zaken zegt dat dat wel via een dialoog moet gebeuren en dat er geen "sluiproute" is voor zo'n uitkomst. "Een onafhankelijke Palestijnse staat blijft een vast doel van het Duitse buitenlandbeleid."

Een aantal Europese landen overweegt het voorbeeld van Ierland, Spanje en Noorwegen te volgen. Ook in België gaan binnen de politiek veel stemmen op om de Palestijnse staat te erkennen. Meerdere regeringspartijen grijpen dit moment aan om de druk op te voeren. Het kabinet overlegt woensdagmiddag over de kwestie, bevestigt een woordvoerder van premier Alexander De Croo.

Meer uit Buitenland

Dodental onder deelnemers hadj opgelopen

MEKKA (ANP/AFP) - Het aantal sterfgevallen tijdens de hadj in Saudi-Arabië is opgelopen tot boven de negenhonderd. Deelnemers van de pelgrimstocht hebben dit jaar te maken met zeer hoge temperaturen en die hitte is honderden mensen fataal geworden.

27 minuten geleden
Poetin aangekomen in Vietnam

HANOI (ANP/AFP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin is aangekomen in Vietnam, melden Russische persbureaus. Hij bezoekt het Zuidoost-Aziatische land voor het eerst sinds 2017 om de banden aan te halen.

51 minuten geleden
Partij van Le Pen schorst parlementskandidaat om antisemitisme

PARIJS (ANP/AFP) - De uiterst rechtse partij Rassemblement National (RN) heeft een van haar kandidaten voor de Franse parlementsverkiezingen geschorst om een antisemitisch bericht. Hoewel de partij van Marine Le Pen hem niet meer steunt, is het te laat om zijn kandidatuur in te trekken.

58 minuten geleden
Rechts-conservatieven streven liberalen voorbij in EU-parlement

BRUSSEL (ANP) - De rechts-conservatieve fractie in het Europees Parlement is dankzij wat versterkingen nu de derde in grootte in het Europees Parlement. De ECR-fractie van onder andere de radicaal-rechtse Italiaanse premier Giorgia Meloni en ook van de SGP is de liberalen voorbijgestreefd.

1 uur geleden
Hezbollah: geen plek in Israël blijft gespaard bij totale oorlog

BEIROET (ANP/AFP/RTR) - De leider van Hezbollah, Hassan Nasrallah, waarschuwt dat "geen enkele plek" in Israël gespaard zal blijven bij een totale oorlog met dat land. De Israëlische buitenlandminister Israel Katz dreigde eerder met een "totale oorlog" waarin de Libanese beweging vernietigd zou worden.

3 uur geleden
Hezbollah beschiet Israël weer met raketten, ondanks waarschuwing

JERUZALEM (ANP/AFP) - Hezbollah heeft opnieuw een raketaanval uitgevoerd op Israël. Er zijn zo'n vijftien projectielen afgevuurd vanuit Libanon, zeggen de Israëlische strijdkrachten. Een Israëlische minister waarschuwde een dag eerder nog dat Hezbollah vernietigd zal worden als het geweld verder escaleert en er oorlog uitbreekt.

5 uur geleden
Macron veroordeelt antisemitisme na misdaad bij Parijs

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse president Emmanuel Macron heeft "de gesel van het antisemitisme" die zijn land volgens hem plaagt, fel veroordeeld. Hij reageerde op de gemelde verkrachting en mishandeling van een Joods meisje afgelopen weekeinde in Courbevoie, een voorstad van Parijs. In deze zaak zijn twee kinderen van 12 en 13 jaar aangehouden. Een derde kind dat bij de misdaden aanwezig en betrokken zou zijn geweest, wordt volgens Franse media voorlopig als getuige gehoord.

6 uur geleden