Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Frankrijk komt met mogelijke sancties in visruzie met Britten

Frankrijk komt met mogelijke sancties in visruzie met Britten

PARIJS (ANP/RTR) - Als de visserijruzie tussen Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk niet snel opgelost wordt, zou Frankrijk nieuwe sancties op kunnen leggen. Met die waarschuwing probeert Parijs druk op de situatie te zetten. Frankrijk bereidt nieuwe maatregelen voor die op 2 november van kracht kunnen worden.

Frankrijk zou bijvoorbeeld meer grenscontroles kunnen invoeren voor Britse producten. Ook zouden Britse vissersschepen uit Franse havens kunnen worden geweerd. Later deze week wil Frankrijk met een volledige lijst van mogelijke strafmaatregelen komen.

De Britse regering noemt de Franse dreigementen "teleurstellend en buitenproportioneel". Bovendien is het verstoren van de handel volgens de Britten "niet in lijn met de brexitafspraken en bredere internationale wetgeving". Downing Street laat weten dat Franse maatregelen op gepaste wijze zullen worden beantwoord.

Oorlogsschepen

De Fransen zijn ontevreden dat het Verenigd Koninkrijk weinig vergunningen geeft waarmee Franse vissers in Britse wateren mogen vissen. De Britse overheidsdienst stelt dat andere kleine vissersschepen niet afdoende kunnen aantonen dat ze voor de brexit ook in Britse wateren visten. Volgens Parijs overtreedt het Verenigd Koninkrijk met die starre houding de afspraken die het met de Europese Unie maakte toen de Britten het landenblok verlieten.

Eerder dit jaar zetten Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk nog oorlogsschepen in bij het eiland Jersey. Ook toen was het beperken van de visserij voor Franse boten in Britse wateren de aanleiding.

De visserij was een van de meest omstreden onderwerpen tijdens de onderhandelingen over de Britse uittreding uit de EU. Landen als Ierland, Frankrijk en Spanje wilden de werkgelegenheid in hun kustgemeenschappen beschermen, terwijl Groot-Brittannië de controle over zijn territoriale wateren probeerde terug te krijgen. Dat was vooral symbolisch zeer belangrijk, want economisch gezien is de visserij een relatief kleine sector in het Verenigd Koninkrijk.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Financieel

Europese luchthavens veroordelen inreisverboden wegens Omikron

BRUSSEL (ANP) - Europese luchthavens hebben fel uitgehaald naar landen die wegens de nieuwe Omikron-variant van het coronavirus inreisverboden hebben afgekondigd. Onder meer Nederland ontzegt veel reizigers de toegang uit landen in zuidelijk Afrika, waar de nieuwe variant werd ontdekt. Dit soort ingrepen helpt niet tegen de verspreiding van de nieuwe variant en brengt tegelijkertijd veel mensen in problemen, stelt de belangenorganisatie voor vliegvelden ACI Europe. De brancheorganisatie wijst daarbij op de adviezen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

1 uur geleden
Fors herstel op Europese beurzen, luchtvaartsector eindigt hoger

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is woensdag met een forse winst gesloten. Beleggers trokken zich op aan berichten dat vaccins waarschijnlijk wel bescherming bieden tegen de nieuwe Omikron-variant van het coronavirus. Aandelen van luchtvaartconcerns, zoals Air France-KLM, leefden weer op na eerdere verliezen.

3 uur geleden
Ook Anode Energie valt om door gestegen energieprijzen

BARENDRECHT (ANP) - Energiemaatschappij Anode Energie vraagt bij de rechtbank in Rotterdam faillissement aan, zo kondigt het bedrijf aan. De onderneming heeft zo'n 14.000 directe en indirecte klanten voor kleinverbruik. Volgens Anode kwam een partij waarbij het bedrijf energie inkoopt zijn verplichtingen niet na, waardoor het bedrijf gas en elektriciteit plotseling tegen de sterk gestegen marktprijzen moest inkopen. Dat redde het bedrijf niet, waardoor een bankroet onafwendbaar is.

3 uur geleden
Duitse aanklagers onderzoeken Peugeot en Citroën om SUV-motoren

FRANKFURT (ANP/AFP) - Duitse openbaar aanklagers hebben een onderzoek geopend naar medewerkers van autoconcern PSA Group, het moederbedrijf van onder andere Citroën en Peugeot dat onlangs opging in Stellantis. Het onderzoek is gericht op motoren die in SUV's van Citroën, Peugeot en Mitsubishi zijn geïnstalleerd, bevestigt een woordvoerster van het Openbaar Ministerie van Frankfurt na berichten in Duitse media. Volgens zakenblad Wirtschaftswoche gaat het om onderzoek naar gesjoemel met de uitstootgegevens van dieselmotoren.

4 uur geleden
Gebrekkige controle EU-afdrachten kost Nederland vele miljoenen

DEN HAAG (ANP) - Nederland betaalt tientallen miljoenen aan de Europese Commissie als gevolg van problemen met de boekhouding van de douane. Het gaat om afdrachten aan de EU. In eerste instantie betaalt Nederland een kleine 10 miljoen euro definitief, en stelt bijna 88 miljoen euro ter beschikking onder voorbehoud. Het uiteindelijke bedrag kan hoog oplopen, door de hoge rente die over dit soort afdrachten wordt gerekend.

4 uur geleden
NS-dochter Abellio weg uit Noordrijn-Westfalen

GELSENKIRCHEN (ANP) - Abellio, dochterbedrijf van de Nederlandse Spoorwegen, vertrekt begin volgend jaar uit Noordrijn-Westfalen. Het vervoersbedrijf verliest vanaf februari 2022 al zijn concessies in de aan Nederland grenzende Duitse deelstaat.

5 uur geleden
Wall Street toont herstel van eerder verlies, Salesforce onderuit

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York toonden woensdag weer wat herstel na de verliesbeurt een dag eerder. Salesforce ging daarentegen onderuit na tegenvallende vooruitzichten van het Amerikaanse softwarebedrijf. Beleggers lijken er verder op te gokken dat het economische herstel niet zal ontsporen door de nieuwe coronavariant Omikron. Uit cijfers van loonstrookverwerker ADP bleek daarnaast dat het aantal banen in het Amerikaanse bedrijfsleven in november sterker dan verwacht is toegenomen.

5 uur geleden