Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Frankrijk, Italië en België in vizier Brussel om rode cijfers

Frankrijk, Italië en België in vizier Brussel om rode cijfers

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie wil zeven EU-landen onder financieel toezicht stellen. Het begrotingstekort en de staatsschuld van Frankrijk, Italië en België en vier andere lidstaten zijn te hoog.

Het is voor het eerst sinds de coronacrisis uitbrak dat de Europese Commissie de begrotingsdiscipline gaat handhaven. Het dagelijks bestuur van de EU gaf de lidstaten wat ademruimte om de economische schokken van de pandemie en de oorlog in Oekraïne op te vangen. Maar ook nu die stormen zijn geluwd, brengen Frankrijk, Italië, België, Polen, Hongarije, Slowakije en Malta hun begroting maar niet op orde.

De ministers van Financiën van de 27 EU-landen moeten volgende maand nog instemmen met de zogeheten procedure voor buitensporige tekorten voor het zevental. Zij kunnen moeilijk heel anders besluiten. De cijfers zijn hard en de ministers bezweren steevast dat het begrotingstoezicht onafhankelijk en zakelijk moet zijn.

Grotere zorgen

In het najaar schrijft de commissie de landen onder curatele voor hoe ze hun begroting de komende jaren moeten bijsturen. Volgend voorjaar moeten ze daarover verslag uitbrengen. Uiteindelijk, als de EU-ministers vaststellen dat een collega te weinig doet om tekort en schuld te verminderen, kunnen EU-subsidies worden opgeschort. Maar dat is nog nooit gebeurd. Bovendien zijn de regels afgelopen jaar aangepast en krijgen landen meer tijd en ruimte om weer op koers te raken.

Ook andere lidstaten dan de zeven die de commissie onder curatele wil stellen, schenden de Europese begrotingsregels. Sommige hebben een hogere staatsschuld dan 60 procent van het bruto binnenlands product (bbp), en een land als Estland heeft een hoger begrotingstekort dan 3 procent van het bbp. Maar die overtredingen zijn licht en tijdelijk, schat het dagelijks bestuur van de EU in. Estland bijvoorbeeld steekt als buurland van Rusland ook veel geld in defensie, en daarvoor is in deze tijden meer begrip.

Over de zeven strafklanten zijn grotere zorgen. Het begrotingstekort van een belangrijke economie als Frankrijk daalt amper en de staatsschuld is veel te hoog. Medezwaargewicht Italië staat er nog beroerder voor.

Meer uit Buitenland

Meer leiders veroordelen geweld tegen Trump

DEN HAAG (ANP/RTR) - Internationaal wordt geschokt gereageerd op de poging tot moord op Donald Trump tijdens een campagnebijeenkomst. De Amerikaanse oud-president raakte gewond aan een oor, een toeschouwer kwam om en twee anderen raakten ernstig gewond. Buitenlandse leiders veroordelen het geweld en betuigen hun medeleven aan de betrokkenen.

48 minuten geleden
FBI bevestigt identiteit schutter: 20-jarige man

WASHINGTON (ANP/RTR) - De FBI heeft de identiteit vastgesteld van de schutter op de campagnebijeenkomst van de Amerikaanse oud-president Donald Trump. Het gaat om de 20-jarige Thomas Matthew Crooks uit de staat Pennsylvania, zoals sommige Amerikaanse media eerder berichtten op basis van bronnen.

1 uur geleden
Trump na schietpartij aangekomen in New Jersey

NEW JERSEY (ANP/AFP) - Donald Trump is na de schietpartij in Pennsylvania met het vliegtuig geland in New Jersey. Een van zijn communicatiemedewerkers heeft een video gedeeld waarin de Amerikaanse oud-president zelfstandig uit het toestel stapt.

1 uur geleden
Schietpartij was volgens FBI poging tot moord op Trump

WASHINGTON (ANP/RTR) - De schietpartij bij de campagnebijeenkomst van Donald Trump in Pennsylvania was een poging tot moord op deze Republikeinse presidentskandidaat. Dat heeft de FBI bekendgemaakt op een persconferentie. De FBI heeft de identiteit van de schutter, die werd doodgeschoten door de geheime dienst, nog niet met zekerheid vastgesteld. Het motief is nog onbekend.

2 uur geleden
Biden spreekt Trump na schietpartij

WASHINGTON (ANP) - President Joe Biden heeft de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump telefonisch gesproken nadat die gewond was geraakt bij een schietpartij bij een campagnebijeenkomst in Pennsylvania. Dat maakte het Witte Huis bekend, zonder mededelingen te doen over de inhoud van het gesprek.

3 uur geleden
Europese leiders geschokt door aanval op Trump

DEN HAAG (ANP) - Europese leiders reageren vol afschuw op de aanval waarbij de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump gewond raakte aan zijn oor. "Ik ben van streek door de schokkende gebeurtenissen tijdens de bijeenkomst van president Trump en we sturen hem en zijn familie onze beste wensen", zegt de premier van het Verenigd Koninkrijk Keir Starmer op X.

3 uur geleden
Donald Trump Jr.: vader is vol goede moed

WASHINGTON (ANP) - Donald Trump Jr. laat weten dat hij met zijn vader heeft gesproken nadat de oud-president was geraakt door een kogel tijdens een campagnebijeenkomst. Volgens Trump Jr. is zijn vader "vol goede moed".

5 uur geleden