Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Frankrijk herdenkt moord op leraar die Mohammed-cartoons toonde

Frankrijk herdenkt moord op leraar die Mohammed-cartoons toonde

PARIJS (ANP/AFP) - In Frankrijk is stilgestaan bij de moord op leraar Samuel Paty, die een jaar geleden is onthoofd door een moslimextremist. Premier Jean Castex onthulde in het bijzijn van nabestaanden een gedenkplaat voor Paty bij het ministerie van Onderwijs.

De 47-jarige docent werd omgebracht nadat hij spotprenten had laten zien van de profeet Mohammed tijdens een les over de vrijheid van meningsuiting. Die les leidde tot verontwaardiging op sociale media, waar ook veel onjuiste verhalen circuleerden over wat precies was gebeurd.

Op de door Castex onthulde gedenkplaat staat dat Paty is gedood omdat hij de "waarden van de Republiek verdedigde, waaronder de vrijheid van meningsuiting". Zijn moordenaar, een 18-jarige Tsjetsjeen, wilde wraak nemen voor het tonen van de spotprenten.

Voorzichtig

De moord leidde in Frankrijk tot geschokte reacties en leverde Paty ook een heldenstatus op. Er zijn meerdere scholen naar hem vernoemd en daar komt zaterdag nog een plein bij in de buurt van de Universiteit van Parijs. Nabestaanden hebben ook nog een gesprek met president Emmanuel Macron.

Ondanks de massale steunbetuigingen voor de gedode docent, erkennen andere leraren dat ze voorzichtiger zijn geworden na de moord. Zo zei een collega van Paty tegen de krant Libération dat ze tegenwoordig goed nadenkt over alles wat ze voor de klas zegt.

De docente, die uit veiligheidsoverwegingen anoniem bleef, zei bang te zijn dat scholieren haar woorden verkeerd uitleggen en dat er volgens buiten de school commotie over ontstaat. "Zoals met Samuel gebeurde."

Meer uit Buitenland

Blinken: Israël moet meer doen om burgers in Gaza te beschermen

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken heeft Israël gemaand meer te doen om burgers in Gaza te beschermen. Blinken zei donderdag dat er een kloof is tussen Israëls "intentie om burgers te beschermen en de daadwerkelijke resultaten die we zien."

1 uur geleden
Schutter Las Vegas stuurde poederbrief naar andere universiteit

LAS VEGAS (ANP) - De man die woensdag drie mensen doodschoot op een universiteit in Las Vegas en een vierde persoon verwondde, stuurde vlak voor zijn daad 22 brieven naar andere universiteiten. De brieven werden onderschept voor bezorging. In minimaal één envelop werd wit poeder aangetroffen.

1 uur geleden
Ultranationalistische betogers botsen met politie in Jeruzalem

JERUZALEM (ANP/DPA/BELGA) - Bij de start van een mars van ultranationalistische Israëliërs in Jeruzalem is het donderdagavond tot confrontaties met de politie gekomen. De politie zou hebben verhinderd dat tientallen demonstranten door de Oude Stad, het ommuurde centrum, trokken.

5 uur geleden
Israëlische media delen beelden van Palestijnse gevangenen

TEL AVIV (ANP/AFP) - Israëlische media hebben donderdag beelden gedeeld van tientallen Palestijnse mannen die handboeien om hebben, geblinddoekt zijn en alleen ondergoed dragen. Volgens het Israëlische leger gaat het om "terroristen die zich hebben overgegeven".

6 uur geleden
Armenië en Azerbeidzjan werken aan normaliseren banden

BAKOE/JEREVAN (ANP/AFP) - Armenië en Azerbeidzjan laten in een zeldzame gezamenlijke verklaring weten stappen te zullen zetten om de onderlinge banden te normaliseren. Ze zijn overeengekomen het vertrouwen op te bouwen en als onderdeel daarvan zal er een gevangenenruil plaatsvinden. Bakoe laat 32 Armeense militairen vrij en Jerevan twee Azerbeidzjaanse militairen.

7 uur geleden
Witte Huis: Israël en Hamas niet dicht bij nieuwe deal

WASHINGTON (ANP/RTR) - Het Witte Huis zegt dat Israël en Hamas niet dicht bij een nieuwe deal zijn over het instellen van een humanitaire pauze. Sinds de oorlog twee maanden geleden uitbrak, zijn de strijdende partijen één keer erin geslaagd een tijdelijk staakt-het-vuren in te voeren.

7 uur geleden
VN-Veiligheidsraad houdt vrijdag overleg over situatie Gazastrook

NEW YORK (ANP/DPA) - De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties houdt vrijdag overleg over de situatie in de Gazastrook. VN-chef António Guterres heeft de VN-Veiligheidsraad opdracht gegeven zich te buigen over het gewapende conflict. De bijeenkomst wordt volgens de VN om 10.00 uur lokale tijd gehouden in New York.

8 uur geleden