Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Frankrijk haalt troepen weg uit Mali, zeggen bronnen

Frankrijk haalt troepen weg uit Mali, zeggen bronnen

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse president Emmanuel Macron gaat aankondigen dat Franse militairen vertrekken uit Mali. Die mededeling wordt verwacht tijdens de top van de EU en Afrikaanse Unie die op donderdag en vrijdag wordt gehouden in Brussel, zeggen ingewijden tegen het Franse persbureau AFP.

Macron stuurt zijn troepen naar een andere plek in de regio. Hij zou daartoe hebben besloten omdat de relatie met het regime in Mali flink is verslechterd. De militairen die de macht hebben gegrepen in het Afrikaanse land maken volgens critici weinig haast met het herstellen van de democratie. Ook hebben ze naar verluidt een beroep gedaan op troepen van het Russische huurlingenbedrijf Wagner.

Frankrijk is al jaren militair actief in Mali. Het stuurde in 2013 militairen om een opmars van jihadisten te stuiten. Nederland leverde later jarenlang een bijdrage aan een VN-macht die het land moest stabiliseren. Ondanks de militaire inzet van allerlei Europese landen blijft het in Mali onrustig.

Binnen het Westen bestaat volgens ingewijden onenigheid over het terugtrekken van troepen uit het grote West-Afrikaanse land. Er zou worden gevreesd dat Rusland daar meer invloed kan krijgen als westerse landen hun militairen weghalen.

Meer uit Buitenland

Enorme natuurbrand in Texas is zichtbaar vanuit de ruimte

AUSTIN (ANP) - Een enorme natuurbrand die sinds deze week in Texas en delen van Oklahoma raast, bestrijkt meer dan 400.000 hectare en is daarmee de grootste brand in de geschiedenis van Texas. De brand is zo groot dat deze vanuit de ruimte zichtbaar is.

1 uur geleden
Oppositieleider Navalny wordt begraven in Rusland

MOSKOU (ANP) - De Russische oppositieleider Aleksej Navalny wordt begraven in Moskou. Er staat een uitvaartplechtigheid gepland in een kerk in stadsdeel Marjino, waar de politicus vroeger woonde. Daarna wordt hij begraven op een nabijgelegen begraafplaats.

1 uur geleden
Amerikaanse Senaat keurt wet goed, shutdown voorkomen

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse Senaat heeft ingestemd met de wetgeving waardoor de federale overheid geld kan blijven uitgeven. Het Huis van Afgevaardigden had eerder op donderdag al voor gestemd. Het wetsvoorstel gaat nu naar president Joe Biden die het moet ondertekenen.

2 uur geleden
Guterres: dodelijk geweld bij voedselhulp Gaza vereist onderzoek

NEW YORK (ANP) - Secretaris-generaal António Guterres van de VN wil een onafhankelijk onderzoek naar het doden van meer dan honderd mensen die humanitaire hulp zochten bij een konvooi met hulpgoederen in Gaza. Guterres zei donderdag "geschokt" te zijn door deze gebeurtenis.

2 uur geleden
Frankrijk: schieten bij voedselhulp is niet te rechtvaardigen

PARIJS (ANP) - Frankrijk heeft donderdag de dodelijke gebeurtenissen tijdens distributie van voedselhulp in Gaza veroordeeld. "Het schieten door Israëlische soldaten op burgers die voedsel proberen te bemachtigen is niet te rechtvaardigen", aldus een persbericht van het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken.

4 uur geleden
Spanje veroordeelt dodelijk geweld bij uitdelen voedselhulp Gaza

MADRID (ANP) - De Spaanse minister van Buitenlandse Zaken, José Manuel Albares, heeft donderdag de gebeurtenissen "onaanvaardbaar" genoemd die volgens Hamas hebben geleid tot de dood van ruim honderd mensen tijdens distributie van voedselhulp in Gaza.

4 uur geleden
Leger Israël zegt niet op menigte in Gaza te hebben geschoten

JERUZALEM (ANP) - Het Israëlische leger zegt dat er niet op de grote menigte is geschoten die op een konvooi met hulpgoederen in Gaza was afgekomen. In een verklaring zegt het leger dat er wel waarschuwingsschoten zijn gelost en volgens The Times of Israel meldt het leger ook dat op een aantal mensen is geschoten die op militairen en een tank afliepen.

6 uur geleden