Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Frankrijk gaat wijnoverschot in industriële alcohol omzetten

Frankrijk gaat wijnoverschot in industriële alcohol omzetten

PARIJS (ANP/AFP) - Frankrijk gaat wijnoverschotten opkopen en om laten zetten in industriële alcohol. Daar geeft het land zo'n 160 miljoen euro aan uit, maakte het ministerie van Landbouw deze week bekend. Vooral in de streek rond Bordeaux was er te veel wijn geproduceerd na een aantal goede zomers.

De wijnboeren in Bordeaux zeggen dat vooral Fransen zelf minder van de goedkopere merken dronken. Daardoor lag de opslag vol en was er geen ruimte meer voor de resultaten van de komende oogst. "We hadden 24 maanden aan wijn in onze kelders liggen", zegt wijnmaker Didier Cousiney.

Zeventig jaar geleden dronk de gemiddelde Fransman nog 130 liter wijn per jaar. Nu is dat gedaald naar 40 liter. Vooral rode wijn heeft daaronder te lijden. Daarvan werd in Franse supermarkten afgelopen jaar 15 procent minder verkocht. Witte wijn en rosé deden het beter. Daarvan daalden de verkopen met 3 tot 4 procent.

Actie

De wijnboeren uit Bordeaux hebben al verschillende keren actie gevoerd. Ze willen compensatie om een deel van hun wijngaarden om te ploegen en voor andere zaken in te zetten. Dat zou 10.000 euro per hectare moeten zijn. Anders verdwijnen er in de regio tussen de 100.000 en 150.000 banen in de komende tien jaar, vrezen ze.

Maar in plaats daarvan kiest de overheid dus voor het destilleren van de voorraden. De alcohol die dan overblijft kan gebruikt worden in de farmaceutische industrie en bij het maken van schoonheidsproducten. In 2020 kocht de overheid ook voorraden op die overbleven toen de horeca verplicht dicht moest tijdens de coronapandemie. Toen werd de alcohol gebruikt om ontsmettingsmiddelen te maken om zo corona te bestrijden.

Meer uit Financieel

FNV staakt eerste kwartaal 2023 net zo vaak als normaal in jaar

DEN HAAG (ANP) - FNV heeft in de eerste drie maanden van dit jaar al in 23 sectoren en bedrijven gestaakt. Volgens de vakbond is dat bijna net zo veel als het jaargemiddelde van de laatste tien jaar, dat op 24 ligt. Er is een recordaantal van dertig ultimatums verstuurd. Daaruit concludeert de bond dat "FNV-leden op meer werkvloeren bereid zijn actie te voeren voor een goede cao."

3 uur geleden
Bioscoopketen AMC hard omhoog op Wall Street na overnamegeruchten

NEW YORK (ANP) - Bioscoopketen AMC is op de beurs in New York 13 procent meer waard geworden. Beleggers reageerden op een artikel van nieuwssite Intersect waarin staat dat webwinkelconcern Amazon het bedrijf overweegt te kopen. Er zou nog geen bod zijn gedaan, maar het techbedrijf zou AMC-bioscopen willen gebruiken om door Amazon geproduceerde films onder de aandacht te brengen.

7 uur geleden
Senatoren uiten harde kritiek op toezichthouders banken in VS

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Amerikaanse financieel toezichthouders hebben van zowel Democraten als Republikeinen harde kritiek gekregen op hun optreden rond het omvallen van enkele regionale banken. Tijdens een hoorzitting in de Senaat kregen ze onder andere de vraag waarom ze niet eerder ingrepen bij de Silicon Valley Bank, die de risico's van stijgende rentes niet goed had afgedekt.

8 uur geleden
FTX-oprichter ook verdacht van omkoping Chinese beambten

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De van fraude verdachte oprichter van de failliete cryptobeurs FTX, Sam Bankman-Fried, heeft er nog een aanklacht bij gekregen. Openbaar aanklagers in New York betichten hem er nu ook van Chinese overheidsfunctionarissen te hebben omgekocht.

9 uur geleden
Voormalig Audi-baas krijgt mogelijk voorwaardelijke celstraf

MÜNCHEN (ANP/DPA) - De voormalige topman van Audi, Rupert Stadler, krijgt mogelijk een voorwaardelijke celstraf voor zijn aandeel in grootschalig gesjoemel met dieselauto's van het merk. Dan moet hij wel schuld bekennen, maakte de rechtbank van München bekend.

10 uur geleden
Veel mis met veiligheid afhandelaars op Schiphol, ziet inspectie

DEN HAAG (ANP) - Bij het werk van grondpersoneel op Schiphol is nog veel mis met de veiligheid. Regels die het werk rond gelande vliegtuigen veiliger moeten maken, werden vorig jaar vaak niet nageleefd. Ook meldden betrokkenen lang niet alle risicovolle situaties bij een bureau dat deze voorvallen analyseert, terwijl dit wel verplicht is.

10 uur geleden
ILT: meer waarschuwingen en boetes over nachtvluchten Schiphol

SCHIPHOL (ANP) - De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft vorig jaar meer boetes en waarschuwingen uitgedeeld aan luchtvaartmaatschappijen omdat zij zonder geldige reden nachtvluchten hebben uitgevoerd op Schiphol. Volgens een rapport van de ILT werden vorig jaar vijfhonderd overtredingen van de regels rond zogenoemde nachtslots geconstateerd. Dat waren er 37 een jaar eerder.

11 uur geleden