Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Frankrijk: G7 wil sneller af van vuilste fossiele brandstoffen

Frankrijk: G7 wil sneller af van vuilste fossiele brandstoffen

TOKIO (ANP/BLOOMBERG) - De G7, een groep van zeven rijke landen, heeft afgesproken sneller een einde te maken aan het verbranden van fossiele brandstoffen zonder maatregelen om de CO2-uitstoot te beperken. Dat maakte de Franse minister voor energiezaken, Agnès Pannier-Runacher, bekend bij een bijeenkomst van bewindslieden in de Japanse stad Sapporo.

De afspraken gaan over de uitfasering van bijvoorbeeld kolencentrales die de eigen CO2-uitstoot niet beperken door het broeikasgas af te vangen en op te slaan. De G7 kon het niet eens worden over de termijn waarop ze steenkolen, een erg vervuilende brandstof, volledig in de ban doen. Maar volgens Pannier-Runacher is de groep het er wel over eens dat er geen nieuwe kolencentrales bij moeten komen. De G7 doet volgens de Française ook een oproep om sneller zonnepanelen, windmolenparken of andere bronnen van hernieuwbare energie te installeren.

De groep bestaande uit de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Japan, Italië, Canada en Frankrijk zien zichzelf als voortrekkers van de overgang naar schonere energiebronnen. Overeenkomsten tussen die landen kunnen daarom van invloed zijn op verdere internationale onderhandelingen over de strijd tegen klimaatverandering.

Kritiek

De leden van de G7 kregen eerder ook kritiek omdat ze toch nog fossiele projecten steunen zonder tegenmaatregelen om de uitstoot te beperken. Zo zegden Japanse ontwikkelingsbanken nog honderden miljoen euro's toe voor de bouw van een gasgestookte elektriciteitscentrale in Oezbekistan. Volgens milieuorganisatie Oil Change International zijn ook niet alle publieke uitgaven aan fossiele energie van Duitsland en Italië in overeenkomst met hun milieubeloftes.

Volgens de Japanse publieke omroep NHK werkt de G7 ook aan een plan dat ervoor moet zorgen dat de leden voldoende belangrijke grondstoffen kunnen binnenhalen voor de energietransitie, zoals lithium en nikkel voor batterijen. Daarvoor zouden ze omgerekend ruim 6,7 miljard euro willen vrijspelen.

Meer uit Financieel

Minder steun Shell-beleggers voor activistische klimaatresolutie

LONDEN (ANP) - Het klimaatvoorstel van activistische aandeelhouder Follow This om Shell tot meer actie tegen CO2-uitstoot te dwingen heeft dit jaar minder steun gekregen op de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf. Dit jaar dienden 27 institutionele beleggers het voorstel voor het eerst samen met de door Mark van Baal opgerichte organisatie in, maar dit zorgde niet voor meer steun.

6 minuten geleden
Shell verdedigt op jaarvergadering opvoeren productie fossiel lng

LONDEN (ANP) - Shell heeft het opvoeren van de productie van vloeibaar gemaakt aardgas (lng) verdedigd op zijn jaarlijkse aandeelhoudersvergadering. Die fossiele brandstof blijft nodig omdat de vraag naar energie blijft toenemen door bevolkingsgroei en toenemende welvaart, betoogde voorzitter Andrew Mackenzie. Ook olie blijft "lange tijd een vitale rol spelen" omdat de luchtvaart en transportsector nog te weinig alternatieven voorhanden hebben, verklaarde hij.

1 uur geleden
Vakbond kondigt nieuwe staking bij metaalbedrijven aan

UTRECHT (ANP) - Vakbonden FNV en CNV kondigen opnieuw stakingen in de metaalsector aan. Werknemers van metaalbedrijven dreigen donderdag 24 uur het werk neer te leggen in Drenthe en vrijdag in Noord-Holland en Utrecht. Werkgevers blijven zich volgens de bonden verzetten tegen een goede cao voor de ongeveer 360.000 medewerkers.

2 uur geleden
Beveiliging grijpt in tijdens vergadering Shell na verstoringen

LONDEN (ANP) - Beveiligers op de aandeelhoudersvergadering van Shell hebben ingegrepen tegen activisten die de bijeenkomst verstoorden met slogans tegen het olie- en gasconcern. "Shell brengt het klimaat om zeep", riepen ze. Enkele activisten probeerden het beveiligers ook moeilijker te maken door hun armen in elkaar te houden. Ongeveer een kwartier na de opening van de vergadering leek de actie voorbij, afgezien van een enkeling die om verdergaande maatregelen tegen CO2-uitstoot riep.

2 uur geleden
Vergadering Shell begint met protestlied

LONDEN (ANP) - De aandeelhoudersvergadering van Shell is begonnen met een protestlied van een groep van ongeveer tien tot vijftien activisten. "Shell kills", zongen ze op de melodie van Jolene van Dolly Parton. De beveiliging verwijderde hen uit de zaal.

3 uur geleden
Ether stijgt door hoop op komst beursfondsen van cryptomunt

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De prijzen van cryptomunten gingen dinsdag verder omhoog, na de sterke opmars een dag eerder. Vooral ether, na bitcoin de grootste digitale munt ter wereld, is flink meer waard geworden. De koersstijging volgt op de hoop dat de Amerikaanse toezichthouder SEC goedkeuring zal geven aan op de beurs verhandelde fondsen waarmee beleggers rechtstreeks in ether kunnen investeren.

3 uur geleden
Oad in cassatie in rechtszaak om schadevergoeding Rabobank

HOLTEN (ANP) - De oud-eigenaren van reisorganisatie Oad, die in 2013 failliet werd verklaard, gaan in cassatie tegen een uitspraak van het gerechtshof in Arnhem. Dat oordeelde eerder dit jaar dat de Rabobank geen schadevergoeding hoeft te betalen om de vermeende betrokkenheid van de bank bij het omvallen van het bedrijf. Oad vindt de uitspraak onjuist en onvoldoende onderbouwd.

3 uur geleden