Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Frankrijk en Groot-Brittannië willen 'safe zone' in Kabul

Frankrijk en Groot-Brittannië willen 'safe zone' in Kabul

PARIJS (ANP) - Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk willen een zogenoemde "safe zone" instellen in de Afghaanse hoofdstad Kabul, vanwaaruit humanitaire hulp voortgezet kan worden onder bescherming van de Verenigde Naties. De twee landen zullen daarvoor maandag een resolutie indienen als er een spoedberaad is van de permanente leden van de VN-Veiligheidsraad, kondigt de Franse president Emmanuel Macron aan.

"Dit is erg belangrijk. Dit zou een kader bieden voor de Verenigde Naties om in noodgevallen op te treden", zegt Macron tegen de Franse zondagskrant Le Journal du Dimanche. Een dergelijke veilige zone in Kabul maakt het volgens de president ook mogelijk om als internationale gemeenschap de radicaalislamitische Taliban, die de macht in Afghanistan hebben gegrepen, onder druk te blijven zetten.

Frankrijk heeft vrijdag zijn evacuatiemissie in Kabul beëindigd. Aan die van het Verenigd Koninkrijk kwam zaterdag een eind. Macron zei eerder dit weekend dat er gesprekken met de Taliban worden gevoerd om Afghanen die gevaar lopen te "beschermen en repatriëren" als ook de Amerikanen op 31 augustus uit het land vertrokken zijn. De Franse president hoopt daarbij op de hulp van Qatar, dat goede banden onderhoudt met de Taliban.

Meer uit Buitenland

VN kunnen IAEA-missie naar Zaporizja begeleiden

NEW YORK (ANP) - De Verenigde Naties hebben de logistieke en veiligheidscapaciteit om een missie van internationaal atoomagentschap IAEA naar de Oekraïense kerncentrale in Zaporizja te begeleiden, zegt een woordvoerder van de VN maandag. Zo'n missie zou uit Kiev moeten vertrekken.

2 uur geleden
Studie: extreme hitte treft in toekomst 107 miljoen Amerikanen

NEW YORK (ANP) - In de Verenigde Staten zullen in het jaar 2053 zo'n 107 miljoen Amerikanen te maken krijgen met minstens een dag van extreme hitte per jaar. Het gaat om een dag waarop de gevoelstemperatuur 52 graden Celsius is. In 2023 maken 8,1 miljoen Amerikanen dat minstens een dag per jaar mee, schrijven onderzoekers van de First Street Foundation in een nieuwe studie.

4 uur geleden
Trump beschuldigt FBI van diefstal paspoorten

PALM BEACH (ANP/DPA) - De Amerikaanse oud-president Donald Trump zegt dat de FBI zijn paspoorten heeft "gestolen" bij de inval in zijn resort Mar-a-Lago in Florida. De recherchedienst doorzocht Trumps huis in een onderzoek naar geheime documenten uit het Witte Huis.

8 uur geleden
VN-chef en Russische minister bellen over centrale Zaporizja

MOSKOU (ANP/RTR) - De Russische minister van Defensie Sergej Sjojgoe en VN-chef António Guterres hebben maandag telefonisch gesproken over de veiligheid van de kerncentrale van Zaporizja, meldt het Russische ministerie van Defensie. Bij de bezette centrale in Zuid-Oekraïne zijn recent meermaals beschietingen geweest.

8 uur geleden
Buitenlanders in Donetsk aangeklaagd voor vechten met Oekraïne

DONETSK (ANP/RTR) - In een rechtbank van pro-Russische separatisten in Donetsk zijn vijf buitenlanders aangeklaagd omdat ze huurlingen zouden zijn. Ze werden gevangen toen ze meevochten met het leger van Oekraïne, melden Russische media. Drie van hen kunnen de doodstraf krijgen.

9 uur geleden
Poetin-criticus Navalni in isoleercel

MOSKOU (ANP/AFP) - Kremlin-criticus Alexej Navalni is in zijn Russische strafkolonie in een isoleercel gezet na zijn pogingen een ​​vakbond in de gevangenis op te richten. "Gegroet vanuit eenzame opsluiting", liet de oppositieleider weten op sociale media. De officiële reden voor zijn afzondering is volgens hem overtreding van de kledingregels omdat hij de bovenste knoop van zijn gevangenisjas had losgeknoopt.

11 uur geleden
Duitsland en Polen richten taskforce op om vissterfte in Oder

BERLIJN/WARSCHAU (ANP/DPA) - Duitsland en Polen richten een gezamenlijke taskforce op om de massale vissterfte in de rivier Oder, die door beide landen stroomt, aan te pakken. Waardoor de vissen zijn gestorven, is nog onduidelijk.

12 uur geleden