Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Frankrijk en EU-partners gaan zich beraden op missie in Mali

Frankrijk en EU-partners gaan zich beraden op missie in Mali

PARIJS (ANP) - Frankrijk gaat voor medio februari met EU-partners beslissen hoe het militair verder wil in Mali. Dat land gaf deze week de Franse ambassadeur opdracht te vertrekken. "Het is duidelijk dat het zo niet verder kan", concludeerde een Franse regeringswoordvoerder op de radio.

In het uitgestrekte Mali zijn onder meer jihadisten actief. Nederland leverde er jarenlang een militaire bijdrage aan een internationale stabilisatiemissie van de Verenigde Naties, Minusma. Inmiddels bestaat de Nederlandse steun voor die missie onder meer uit de inzet van een transportvliegtuig.

De relatie tussen de Malinese leiders en Europese landen is de afgelopen tijd steeds verder verzuurd. Militairen pleegden in 2020 een staatsgreep in het land. Ze deden later naar verluidt een beroep op het Russische huurlingenleger Wagner. Dat viel slecht in Europese hoofdsteden.

Vijandige opmerkingen

Mali wees de Franse ambassadeur maandag uit omdat het verontwaardigd was over "vijandige" opmerkingen van Franse topfunctionarissen. Zo had minister van Buitenlandse Zaken Jean-Yves Le Drian hard uitgehaald naar het militaire regime, dat hij "onverantwoordelijk" gedrag verweet.

De uitwijzing van de diplomaat leidde tot internationale kritiek. Zo noemde Duitsland het besluit "ongerechtvaardigd".

Meer uit Buitenland

Experts: oorlog Oekraïne veroorzaakt 150 miljoen ton CO2-uitstoot

DUBAI (ANP/AFP) - De oorlog tussen Rusland en Oekraïne die sinds vorig jaar februari aan de gang is, heeft ongeveer 150 miljoen ton aan CO2-uitstoot veroorzaakt. Dat is meer dan de jaarlijkse uitstoot van een land als België, zei een Oekraïense onderminister maandag op de klimaattop in Dubai.

18 minuten geleden
Passagiers al dagen vast op luchthaven München

MÜNCHEN (ANP/DPA) - Door plotseling winterweer afgelopen weekend met veel sneeuw zit een groep passagiers inmiddels al meer dan twee dagen vast op het vliegveld van München, de op een na grootste luchthaven van Duitsland. Internationale passagiers klagen op X dat hun beloofde verdere vlucht al meerdere keren werd geannuleerd.

55 minuten geleden
Media: Poetin deze week naar Saudi-Arabië en VAE

MOSKOU (ANP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin brengt volgens Russische media deze week nog een bezoek aan Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten. Poetin gaat weinig naar het buitenland sinds Russische strijdkrachten buurland Oekraïne binnenvielen begin 2022.

2 uur geleden
Hamas ontkent verkrachtingen bij aanval van 7 oktober

GAZA-STAD/NEW YORK (ANP/AFP) - Hamas ontkent vrouwen te hebben verkracht bij de aanval van 7 oktober op Israël. De beweging noemt de aantijgingen van Israëlische kant over seksueel geweld "leugens".

2 uur geleden
Palestijns persbureau: 50 doden bij Israëlische aanval op scholen

RAMALLAH (ANP/RTR) - Bij Israëlische aanvallen op het noorden van de Gazastrook zijn volgens het Palestijnse persbureau WAFA vijftig mensen gedood. De Israëlische bombardementen zijn volgens WAFA uitgevoerd op twee scholen. Het bericht kan niet worden geverifieerd.

2 uur geleden
Turkije fel tegen jacht Israël op Hamas in buitenland

ANKARA (ANP/RTR) - Turkije waarschuwt voor ernstige gevolgen als Israël probeert Hamasleden in het buitenland aan te pakken. De Turkse regering reageert op berichten dat Israël jacht maakt op Hamasleden die buiten de Palestijnse gebieden wonen, bijvoorbeeld in Turkije.

3 uur geleden
VN: 1,9 miljoen mensen op de vlucht in Gazastrook

GAZA-STAD (ANP) - De UNRWA, de Palestijnse vluchtelingentak van de Verenigde Naties, meldt dat er 1,9 miljoen Gazanen ontheemd zijn geraakt door de oorlog tussen Israël en Hamas. "Het gaat om meer dan 80 procent van de inwoners van Gaza", aldus de UNRWA op X.

4 uur geleden