Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Frankrijk dwingt Google te betalen voor herpubliceren van nieuws

Frankrijk dwingt Google te betalen voor herpubliceren van nieuws

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - De Franse mededingingsautoriteit draagt Alphabet, het moederbedrijf van Google, op om uitgevers en nieuwsmedia te betalen voor het publiceren van kopij op Google. Alphabet heeft drie maanden om akkoorden over vergoedingen te sluiten met de Franse nieuwsmediabedrijven.

Google publiceert al jaren uittreksels van nieuwsberichten op zijn nieuwsservice zonder de makers daarvoor te betalen. Op die manier misbruikt Google mogelijk zijn positie als marktleider waardoor het nieuwsmedia "serieuze en acute schade" berokkent, stelde de Franse concurrentiewaakhond donderdag. Met het besluit van de Autorité de la concurrence wordt aan de praktijken van Google in Frankrijk een einde gemaakt.

De Franse mededingingsautoriteit is al langer bezig Amerikaanse techbedrijven aan te pakken. Apple kreeg vorige maand een boete van 1,1 miljard euro vanwege kartelafspraken met twee distributeurs omtrent de verkoop van onder meer Apple Mac computers.

Eerste succes

Europese mediabedrijven dringen al langer aan op actie tegen Google bij verschillende autoriteiten omdat het beleid van Google ze miljarden euro's aan advertentiebaten kost. Het besluit van de Franse concurrentiewaakhond is het eerste succes in die campagne. EU-instanties slaagden er tot nu toe nog niet in om Google te dwingen een eind te maken aan zijn praktijken. De klachten tegen Google werden in november ingediend door samenwerkingsverbanden van mediabedrijven en persorganisaties en het Franse persbureau AFP.

Google laat weten zich neer te leggen bij het besluit en zegt dat het in onderhandeling is met de desbetreffende mediabedrijven. "Toen vorig jaar de nieuwe Europese wetgeving op het gebied van auteursrecht van kracht werd, zijn wij met uitgevers in gesprek om onze steun voor, en investeringen in nieuws uit te breiden", aldus Google-bestuurder Richard Gingras.

Meer uit Financieel

Vijfhonderd e-mailadressen van ABP-gepensioneerden gelekt

AMSTERDAM (ANP) - Door een "menselijke fout" bij het verzenden van een e-mail, zijn vijfhonderd e-mailadressen van gepensioneerden bij pensioenfonds ABP gelekt. Dat bevestigt een woordvoerster na berichtgeving van De Telegraaf.

9 uur geleden
Sportauto 911 viert 60e verjaardag, feest bij Porsche Gelderland

HETEREN (ANP) - De Porsche 911 viert dit jaar zijn 60e verjaardag. Om dit te vieren organiseert Porsche Centrum Gelderland, een van de grootste dealers van het merk in Nederland, dit weekend een expositie met "de meest unieke exemplaren" ooit gebouwd. "Een verzameling die in ons land nog nooit is vertoond", zegt Porschedealer Mark Wegh.

14 uur geleden
Optimisme op Wall Street na schuldendeal en banenrapport

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met aanzienlijke winsten geëindigd. Het optimisme kreeg de overhand nadat ook de Senaat had ingestemd met het verhogen van het schuldenplafond voor de federale overheid van de Verenigde Staten, waarmee betalingsproblemen voor de grootmacht zijn afgewend. Sportmerk Lululemon maakte indruk met kwartaalcijfers en won fors aan waarde.

1 dag geleden
Witte Huis: Biden kan schuldendeal zaterdag ondertekenen

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Joe Biden ondertekent mogelijk zaterdag al het wetsvoorstel dat de verhoging van het schuldenplafond regelt, meldt een regeringswoordvoerster. Nu ook de Senaat heeft ingestemd met een ruimere limiet, moeten Amerikaanse parlementariërs de laatste details van het voorstel uitwerken. Zodra dat is gebeurd, kan Biden er volgens het Witte Huis vrijwel direct zijn handtekening onder zetten.

1 dag geleden
Zomer vol stakingen van beveiligers op Britse luchthaven Heathrow

LONDEN (ANP/RTR) - Reizigers die deze zomer naar Londen vliegen, krijgen mogelijk te maken met chaos. Ruim 2000 beveiligers op luchthaven Heathrow zijn van plan in het hoogseizoen meerdere dagen te gaan staken, maakte vakbond Unite bekend.

1 dag geleden
Bloomberg: 3M mikt op miljardenschikking in VS om PFAS

SAINT PAUL (ANP/BLOOMBERG) - Industrieel conglomeraat 3M treft mogelijk een schikking van 10 miljard dollar (9,3 miljard euro) met een aantal Amerikaanse steden vanwege vervuiling met PFAS. Daarover hebben de partijen een voorlopig akkoord gesloten, schrijft Bloomberg op basis van ingewijden.

1 dag geleden
Amsterdamse aandelenbeurs met winst weekend in na schuldendeal VS

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is met een aanzienlijke winst het weekend in gegaan. Beleggers verwerkten onder andere het akkoord dat senatoren in de Verenigde Staten gaven voor de verhoging van het Amerikaanse schuldenplafond, waarmee betalingsproblemen voor de grootmacht zijn afgewend.

1 dag geleden