Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Frankrijk dwingt Google te betalen voor herpubliceren van nieuws

Frankrijk dwingt Google te betalen voor herpubliceren van nieuws

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - De Franse mededingingsautoriteit draagt Alphabet, het moederbedrijf van Google, op om uitgevers en nieuwsmedia te betalen voor het publiceren van kopij op Google. Alphabet heeft drie maanden om akkoorden over vergoedingen te sluiten met de Franse nieuwsmediabedrijven.

Google publiceert al jaren uittreksels van nieuwsberichten op zijn nieuwsservice zonder de makers daarvoor te betalen. Op die manier misbruikt Google mogelijk zijn positie als marktleider waardoor het nieuwsmedia "serieuze en acute schade" berokkent, stelde de Franse concurrentiewaakhond donderdag. Met het besluit van de Autorité de la concurrence wordt aan de praktijken van Google in Frankrijk een einde gemaakt.

De Franse mededingingsautoriteit is al langer bezig Amerikaanse techbedrijven aan te pakken. Apple kreeg vorige maand een boete van 1,1 miljard euro vanwege kartelafspraken met twee distributeurs omtrent de verkoop van onder meer Apple Mac computers.

Eerste succes

Europese mediabedrijven dringen al langer aan op actie tegen Google bij verschillende autoriteiten omdat het beleid van Google ze miljarden euro's aan advertentiebaten kost. Het besluit van de Franse concurrentiewaakhond is het eerste succes in die campagne. EU-instanties slaagden er tot nu toe nog niet in om Google te dwingen een eind te maken aan zijn praktijken. De klachten tegen Google werden in november ingediend door samenwerkingsverbanden van mediabedrijven en persorganisaties en het Franse persbureau AFP.

Google laat weten zich neer te leggen bij het besluit en zegt dat het in onderhandeling is met de desbetreffende mediabedrijven. "Toen vorig jaar de nieuwe Europese wetgeving op het gebied van auteursrecht van kracht werd, zijn wij met uitgevers in gesprek om onze steun voor, en investeringen in nieuws uit te breiden", aldus Google-bestuurder Richard Gingras.

Meer uit Financieel

Beleggers vrezen voor onrust op beurzen na aanslag op Trump

AMSTERDAM (ANP/RTR) - Beleggers staan maandag voor een mogelijk nerveuze handelssessie na de poging tot moord op de Amerikaanse oud-president Donald Trump. De kandidaat namens de Republikeinen voor de presidentsverkiezingen raakte bij een schietpartij gewond aan zijn oor tijdens een verkiezingsbijeenkomst in de staat Pennsylvania. Een toeschouwer van de bijeenkomst werd gedood door een kogel. De Secret Service doodde de schutter. Mogelijk zorgt de aanslag voor onrust op de beurzen.

2 uur geleden
Musk roept op tot aftreden top Secret Service na aanslag Trump

NEW YORK (ANP) - Miljardair Elon Musk vindt dat de leiding van de Amerikaanse Secret Service, die verantwoordelijk is voor de bescherming van Donald Trump als voormalig president van de Verenigde Staten, moet opstappen. De Tesla-topman deelde een BBC-filmpje op X waarin een getuige de politie waarschuwde voor een gewapende man op het dak, voorafgaand aan de schietpartij.

4 uur geleden
Bitcoin stijgt nadat beeld van strijdlustige Trump viraal gaat

NEW YORK (ANP) - De bitcoin steeg zondag tot boven de 60.000 dollar nadat Donald Trump zich strijdlustig had opgesteld, na de poging tot moord op de Amerikaanse oud-president. Trump staat bekend als een voorstander van cryptovaluta.

5 uur geleden
Vliegveld Berlijn verwacht veel drukte door voetbalfans EK-finale

BERLIJN (ANP/DPA) - De luchthaven van Berlijn bereidt zich voor op een grote stroom passagiers voor de finale van het EK voetbal in de Duitse hoofdstad. Naar verwachting zullen er zaterdag tot en met maandag in totaal zo'n 250.000 passagiers aankomen of vertrekken.

23 uur geleden
Amazon en Samsung investeren in Amerikaanse robotstart-up

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Robotstart-up Standard Bots heeft via een reeks deals 63 miljoen dollar opgehaald. De Amerikaanse maker van robotarmen die gebruikmaken van kunstmatige intelligentie (AI), heeft onder meer financiële injecties gekregen van Amazon en Samsung.

1 dag geleden
Claimzaak tegen sportmerk Lululemon om vermeende greenwashing

VANCOUVER (ANP/BLOOMBERG) - Sportkledingmerk Lululemon wordt in een Amerikaanse claimzaak beschuldigd van misleiding van consumenten via zogeheten greenwashing. Lululemon zou consumenten ten onrechte laten geloven dat het merk duurzaam en milieuvriendelijk is, terwijl de CO2-uitstoot van de onderneming alleen maar toeneemt.

1 dag geleden
Piekdrukte op Schiphol nu ook regio Midden zomervakantie heeft

SCHIPHOL (ANP) - Op Schiphol is sprake van 'piekdrukte" omdat de zomervakantie nu ook voor het midden van het land is begonnen. Volgens een woordvoerder is het zaterdag een van de drukste dagen van de zomerperiode.

1 dag geleden