Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Fractie van onder meer PVV in EU-parlement loost Duitse AfD

Fractie van onder meer PVV in EU-parlement loost Duitse AfD

BRUSSEL (ANP) - De fractie in het Europees Parlement waar ook de PVV bij hoort, heeft de Duitse AfD eruit gezet. De AfD-Europarlementariërs zijn niet langer welkom in de ID-fractie na een reeks affaires over samenspannen met buitenlandse regimes en vergoelijkende opmerkingen over nazi's.

De PVV heeft nu geen Europarlementariërs, maar hoort wel bij ID. De Europese geestverwanten die nu wel in het Europees Parlement zitten, hebben de AfD'ers donderdag de deur gewezen.

De AfD en vooral de partij van de Franse Marine Le Pen, twee van de belangrijkste onderdelen van ID, groeiden de afgelopen tijd uit elkaar. Het optreden van de AfD-lijsttrekker voor de verkiezingen voor het Europees Parlement, Maximilian Krah, was de druppel. Hij zou, met onder meer de recente uitspraak dat niet alle SS'ers misdadigers waren, "de reputatie van ID hebben geschaad", zegt de fractie. Die wil "niet langer geassocieerd worden met de incidenten rond Krah".

Symbolische betekenis

Le Pen kondigde eerder deze week al aan met de AfD te breken, waarop de Duitse partij vlug Krah op een zijspoor zette. Hij treedt niet meer op als lijsttrekker, al kon hij niet meer van de kandidatenlijst worden gehaald voor de verkiezingen over twee weken. Krah maakt ook geen deel meer uit van de partijleiding.

Maar dat blijkt voor ID niet genoeg. Die heeft besloten de negen Duitse leden "onmiddellijk" uit de fractie te zetten, meldt zij op X. Dat heeft vooral symbolische betekenis. Het Europees Parlement komt pas na de verkiezingen weer bijeen.

Toenadering Le Pen

Voor de uitsluiting van de AfD stemden de partij van Le Pen, de Italiaanse Lega, Vlaams Belang en de Deense Volkspartij, zeggen bronnen van het Duitse persbureau dpa. Oostenrijkse en Estse fractiegenoten stemden tegen.

Over de manoeuvres van de uiterst rechtse partijen, die volgens opiniepeilers flinke zetelwinst mogen verwachten, is in de aanloop naar de verkiezingen veel te doen. Le Pen lijkt de laatste tijd toenadering te zoeken tot de andere uiterst rechtse fractie in het Europees Parlement, waarin de Italiaanse premier Giorgia Meloni de dienst uitmaakt. Met hen wil de machtige centrumrechtse partij van Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen misschien wel samenwerken, laat ze doorschemeren. Maar samenwerking met Le Pen sluit Von der Leyen dan weer uitdrukkelijk uit.

Meer uit Buitenland

Louis Armstrong krijgt 5 keer platina voor Wonderful World

WASHINGTON (ANP) - Het wereldberoemde lied What A Wonderful World van Louis Armstrong is in de VS onderscheiden met vijf keer platina. Het is volgens Amerikaanse media uniek dat een nummer deze kwalificatie krijgt. Het betekent dat er sinds 1967, toen Armstrong de song opnam, meer dan 5 miljoen exemplaren van de single zijn verkocht.

47 minuten geleden
Oekraïne over slotverklaring vredestop: compleet en evenwichtig

BÜRGENSTOCK (ANP/RTR) - Op de vredesconferentie voor Oekraïne is een "complete en evenwichtige" slotverklaring opgesteld, stelt de Oekraïense buitenlandminister Dmytro Koeleba. De tweedaagse bijeenkomst in Zwitserland eindigt zondag.

1 uur geleden
Gijzeling in Russisch detentiecentrum beëindigd

MOSKOU (ANP/AFP/RTR) - De gijzeling in een detentiecentrum in het zuiden van Rusland is beëindigd. Russische media melden dat meerdere gijzelnemers zijn gedood. De twee medewerkers die werden vastgehouden, zijn ongedeerd gebleven.

2 uur geleden
Olievlek breidt zich verder uit langs kust Singapore

SINGAPORE (ANP/RTR) - De olievlek in het zuiden van Singapore heeft zich verder langs de kust verspreid en bedreigt een zeereservaat. De autoriteiten intensiveren daarom hun inspanningen om de olie op te ruimen.

2 uur geleden
Gevangenen gijzelen medewerkers van detentiecentrum Rusland

MOSKOU (ANP/AFP/RTR) - Gevangenen van een detentiecentrum in Rusland hebben twee medewerkers gegijzeld. Over hun vrijlating wordt nu onderhandeld. Zes mannen eisen een auto en vrije doorgang, melden Russische media.

2 uur geleden
China zegt Australië nieuwe reuzenpanda's toe

ADELAIDE (ANP/AFP) - China leent Australië twee nieuwe reuzenpanda's uit. De dierentuin in Adelaide heeft er al twee, maar die moeten volgens eerder gemaakte afspraken terug naar hun thuisland. De komst van nieuwe panda's toont aan dat de betrekkingen tussen de twee landen verbeteren.

4 uur geleden
Belangrijkste vliegveld Nieuw-Caledonië maandag weer open

NOUMÉA (ANP/AFP) - De belangrijkste internationale luchthaven van het Franse overzeese gebiedsdeel Nieuw-Caledonië gaat vanaf maandag weer open. Dat heeft de Franse vertegenwoordiging op de eilandenarchipel ten oosten van Australië bekendgemaakt. Het vliegveld werd in mei gesloten nadat in Nieuw-Caledonië dodelijke onlusten waren uitgebroken.

6 uur geleden