Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Foxconn belooft personeel Chinese iPhone-fabriek bonus na opstand

Foxconn belooft personeel Chinese iPhone-fabriek bonus na opstand

TAIPEI (ANP/BLOOMBERG/AFP) - Elektronicafabrikant Foxconn belooft een financiële vergoeding aan personeel van een Chinese iPhone-fabriek waar woensdag een opstand uitbrak. Werknemers in Zhengzhou die willen vertrekken krijgen 10.000 yuan, omgerekend zo'n 1300 euro, mee voor hun reis naar huis.

Arbeiders van de fabriek in Zhengzhou stormden woensdagochtend de slaapzalen uit, na toenemende onrust over coronabesmettingen en het strenge lockdownbeleid. Daarbij kwam het tot confrontaties met bewakers van het complex. Op videobeelden die zijn gemaakt door een werknemer en bestudeerd door persbureau AFP ligt een persoon op de grond naast een man met een jas vol bloedvlekken, die een bloeding aan zijn hoofd probeert te stelpen.

Bij de ongeregeldheden speelde boosheid over loonbetalingen ook een rol. Een fabrieksarbeider vertelt dat de onrust ontstond nadat een beloofde uitbetaling van 3000 yuan voor dertig dagen werk ineens was verlaagd naar 30 yuan. Foxconn heeft excuses aangeboden voor een "technische fout" binnen zijn systemen voor loonbetalingen.

10.000 yuan

Daarnaast zouden werknemers boos zijn geworden toen ze te horen kregen dat ze minstens tot maart bij de fabriek moesten blijven werken om aanspraak te maken op hogere lonen die hun waren beloofd.

De nu beloofde bonus van 10.000 yuan is volgens een woordvoerder van Foxconn bedoeld om de reis terug naar huis, vaak ver buiten de stad, te vergemakkelijken. Daarnaast moet het geld ook veel recent geworven fabrieksarbeiders aanzetten tot vertrek. Juist in deze groep zouden veel mensen zitten die aanzetten tot de opstand.

Lockdown

Foxconn, dat officieel Hon Hai Precision Industry heet, heeft in Zhengzhou een fabriek staan die het grootste deel van alle iPhones van Apple produceert. De stad, die ook wel iPhone City wordt genoemd, kondigde een lockdown aan van vijf dagen die vrijdag ingaat. Die beperkende maatregelen treffen ongeveer de helft van de inwoners. Volgens berichten op sociale media proberen mensen de stad massaal te verlaten.

Voor Apple bemoeilijken de onrust en de lockdown de levering van iPhones in het belangrijke feestdagenseizoen. Nu Zhengzhou met strenge coronabeperkingen te maken krijgt, is het voor Foxconn waarschijnlijk moeilijk om vervangers te vinden voor het personeel dat vertrekt. Apple waarschuwde eerder al dat het minder smartphones kan leveren dan eerder verwacht.

Meer uit Financieel

Computerfabrikant Dell blinkt uit op Wall Street na cijfers

NEW YORK (ANP) - Dell Technologies was vrijdag een uitblinker op de aandelenbeurzen in New York. De computerfabrikant kwam met beter dan verwachte jaarcijfers. Ook de geplaagde vliegtuigtoeleverancier Spirit AeroSystems stond in de belangstelling na berichten door zakenkrant The Wall Street Journal over gesprekken met Boeing over een overname van het bedrijf.

10 uur geleden
WSJ: Reddit mikt op waardering tot 6,5 miljard bij beursgang

NEW YORK (ANP) - Het Amerikaanse socialemediaplatform Reddit mikt bij zijn beursgang in New York op een waardering van maximaal 6,5 miljard dollar. Dat meldt The Wall Street Journal. Reddit zou aandelen willen verkopen voor een prijs tussen de 31 en 34 dollar per stuk, aldus de zakenkrant.

11 uur geleden
Bloomberg: miljarden aan belastingverlaging Duitse bedrijven

BERLIJN (ANP) - De Duitse regering werkt aan een pakket ter waarde van ongeveer 7 miljard euro aan belastingverlagingen voor bedrijven om zo de economie te stimuleren. Dat meldden bronnen in Berlijn aan persbureau Bloomberg. Naar verluidt wil de regering van bondskanselier Olaf Scholz nog voor de zomer goedkeuring van het parlement voor de belastingverlagingen.

11 uur geleden
President Zwitserse centrale bank kondigt onverwacht vertrek aan

ZÜRICH (ANP/AFP) - De president van de Zwitserse centrale bank heeft vrijdag onverwacht zijn vertrek aangekondigd. Topman Thomas Jordan van de Swiss National Bank (SNB) legt in september zijn functie neer na twaalf jaar aan het hoofd te hebben gestaan van de centrale bank in Zürich.

12 uur geleden
Verkopen autoconcern Volkswagen omhoog in 2023

WOLFSBURG (ANP) - Het Duitse autoconcern Volkswagen heeft in 2023 zijn verkopen opgevoerd, met ook een hogere omzet. Het bedrijf, dat naast Volkswagen ook bijvoorbeeld de merken Skoda, Porsche, Audi en Seat en de truckmerken MAN en Scania voert, verkocht wereldwijd in totaal 9,24 miljoen voertuigen. Dat is een stijging van 12 procent vergeleken met een jaar eerder.

13 uur geleden
WSJ: Boeing voert gesprekken om geplaagde toeleverancier te kopen

ARLINGTON (ANP) - Boeing voert gesprekken om Spirit AeroSystems over te nemen, de geplaagde maker van de 737 MAX-rompen waarbij meerdere kwaliteitsproblemen spelen. Spirit heeft zakenbankiers ingehuurd om de opties te bespreken, meldt zakenkrant The Wall Street Journal (WSJ) op basis van ingewijden. Het bedrijf zou ook de opties onderzoeken voor de verkoop van activiteiten in Ierland waar vliegtuigonderdelen worden gemaakt voor Boeings rivaal Airbus. Twintig jaar geleden werd Spirit juist afgesplitst van Boeing.

14 uur geleden
Verzekeraar Aegon grootste daler in AEX na cijfers

AMSTERDAM (ANP) - Aegon was vrijdag de grootste daler in de Amsterdamse AEX-index, die met winst het weekend inging. De verzekeraar kwam met tegenvallende jaarresultaten. Chemicaliëndistributeur IMCD was juist koploper bij de hoofdfondsen op het Damrak na beter dan verwachte cijfers.

14 uur geleden