Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Fossielvrij NL stapt naar rechter om 'misleidende reclames' KLM

Fossielvrij NL stapt naar rechter om 'misleidende reclames' KLM

DEN HAAG (ANP) - KLM moet stoppen met "misleidende reclames" over duurzaam vliegen. Dat zegt Fossielvrij NL, die daarvoor naar de rechter stapt. De milieuorganisatie kondigde de gang naar de rechter aan tijdens de aandeelhoudersvergadering van KLM-moederbedrijf Air France-KLM. Volgens de club is het voor het eerst dat er een rechtszaak wordt aangespannen om misleidende duurzaamheidsclaims in de luchtvaart.

De rechtszaak gaat over de Fly Responsibly-campagne van KLM. Daarin zegt KLM "een duurzamere toekomst" te creëren, wat volgens Fossielvrij valt te betwisten. Daarnaast vallen de klagers over de compensatiemogelijkheden die KLM klanten biedt, zoals herbebossingsprojecten en alternatieve brandstoffen. Deze zouden volgens de organisatie niet voldoende zijn om de impact op het klimaat van vliegen te verzachten.

"Daarmee wekt KLM onterecht de indruk dat klanten bij de maatschappij kunnen vliegen zonder de klimaatcrisis te verergeren", aldus de organisatie. Fossielvrij eist dat KLM stopt met deze reclames. In plaats daarvan zou KLM het "eerlijke verhaal" moeten vertellen over de "klimaatontwrichtende gevolgen van vliegen en de noodzaak tot krimp van de luchtvaart."

Brief

Vertegenwoordigers van Fossielvrij waren als aandeelhouder fysiek aanwezig bij de jaarvergadering in Parijs waar een brief aan het bestuur van Air France-KLM werd overhandigd. De organisatie had eerder enkele aandelen Air France-KLM gekocht om daarmee volgens de regels naar binnen te kunnen. Milieurechtadvocaten van ClientEarth en de campagnegroep Reclame Fossielvrij ondersteunen Fossielvrij NL bij deze zaak.

KLM heeft de brief ontvangen en zal deze bestuderen. Tijdens de aandeelhoudersvergadering van Air France-KLM in Parijs namen twee vrouwen namens FossielVrij het woord. Eén van hen vroeg aan KLM-topman Pieter Elbers "gaat u nu stoppen met misleiden? Gaat u de waarheid vertellen dat we moeten stoppen met vliegen? Als u niet stopt, zien we u in de rechtszaal."

Elbers antwoordde dat de KLM zelf al veel doet om het klimaat te helpen. "Zijn we er al? Nee. Boeken we vooruitgang? Ja. Werken we eraan als groep? Ja. We spreken elkaar na deze vergadering." Een andere vrouw pleitte voor een wereldwijd verbod op reclame voor vliegen, net als reclame voor tabak. Elbers antwoordde ook met haar verder te willen praten na de vergadering.

Meer uit Binnenland

Heijnen kijkt toch nog naar mogelijke oplossing voor Eurostar

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Vivianne Heijnen gaat kijken of nog voorkomen kan worden dat de directe treinverbinding tussen Amsterdam en Londen er volgend jaar door werkzaamheden maandenlang uit ligt. Aanleiding is een gesprek met topvrouw Gwendoline Cazenave van spoorbedrijf Eurostar, die daarin aangaf niet overtuigd te zijn van de noodzaak van de tijdelijke sluiting.

1 uur geleden
Slagter (MAX) gaat bij NPO programma voor Van Nieuwkerk aanvragen

HILVERSUM (ANP) - Omroepbaas Jan Slagter gaat "op korte termijn" voorstellen bij de NPO indienen voor programma's waarmee Matthijs van Nieuwkerk kan terugkeren op televisie. Dat laat Slagter dinsdag aan het ANP weten. In eerste instantie zet Slagter in op "een programma waarin Van Nieuwkerk zijn kant van het verhaal kan doen. Maar het lijkt me terecht dat hij daarna weer meer gaat doen op de Nederlandse televisie."

2 uur geleden
Ruim 900 kilo cocaïne onderschept in Zeeland

VLISSINGEN (ANP) - Op twee locaties in Zeeland hebben de opsporingsdiensten dinsdag in totaal 939 kilo cocaïne onderschept. De drugs hebben een waarde van ruim 70 miljoen euro en zijn vernietigd, meldt de douane.

3 uur geleden
Van der Burg wil binnen maand vier 'overlooplocaties' Ter Apel

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken) heeft binnen een maand drie tot vier locaties nodig die als 'overloop' voor het overbelaste Ter Apel kunnen worden ingezet. Daarnaast moet er in elke provincie een 'doorstroomlocatie' komen waar 500 tot 1500 erkende vluchtelingen vanuit het asielzoekerscentrum (azc) kunnen verblijven, in afwachting van definitieve huisvesting. In een brief doet Van der Burg een dringend beroep op alle burgemeesters en commissarissen van de Koning om snel beide types locaties aan te bieden.

4 uur geleden
Vervuilend verkeer in 2025 niet welkom in groot deel Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Vanaf 2025 zijn in een groot deel van Amsterdam alleen taxi's, bestel- en vrachtauto's, brom- en snorfietsen en boten welkom die geen uitlaatgassen uitstoten. Deze voertuigen rijden op waterstof of zijn elektrisch. De hoofdstad wil met de maatregel de lucht schoner maken en de stad gezonder en stiller, meldt wethouder Melanie van der Horst (Verkeer, vervoer en luchtkwaliteit) in een brief aan de gemeenteraad.

5 uur geleden
Kantoorpand Amsterdam wordt opvangplek voor 650 vluchtelingen

AMSTERDAM (ANP) - Een kantoorgebouw in Amsterdam-West wordt een opvangplek voor maximaal 650 vluchtelingen. Dat meldt de gemeente dinsdag. Het gaat om het Einsteingebouw aan de Kabelweg in Sloterdijk.

6 uur geleden
Rutte: aanslag op dam in Oekraïne is oorlogsmisdaad

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte gaat er "absoluut" van uit dat de Russen achter het opblazen van een stuwdam in het zuiden van Oekraïne zitten. "Dit is een schending van het humanitair oorlogsrecht, die zich rechtstreeks richt tegen de burgerlijke, civiele infrastructuur." Daarmee is het "echt een oorlogsmisdaad", zei Rutte voor aanvang van het Kamerdebat over de gaswinning in Groningen.

6 uur geleden