Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Forum voor Democratie politieke partij met meeste leden

Forum voor Democratie politieke partij met meeste leden

DEN HAAG (ANP) - Forum voor Democratie is qua ledental de grootste politieke partij in Nederland, meldt het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen (DNPP) van de Rijksuniversiteit Groningen. Op de eerste dag van 2020 had de partij 42.794 leden. De partij groeide flink: vorig jaar telde de partij op 1 januari ruim 30.000 leden.

Voor het einde van het jaar voerde de partij actief campagne om de grootste ledenpartij te worden. "De stormachtige groei van de partij van Thierry Baudet doet denken aan de ledenontwikkeling van de VVD in de jaren zeventig, toen die partij er onder aanvoering van Hans Wiegel in een paar jaar tijd tienduizenden leden bijkreeg", schrijft het DNPP.

Niet alleen de eigen groei zorgde ervoor dat Forum de grootste werd, maar ook verlies bij grote ledenpartijen CDA en PvdA. Het CDA ging 9,1 procent achteruit, de PvdA verloor 3,2 procent. De meeste partijen verloren in 2019 leden. De grootste verliezer was vorig jaar de SP, die 11,9 procent van haar leden kwijtraakte. Ook 50Plus verloor flink: ruim een op de tien leden haakte af. Tegen de trend in groeide de Partij voor de Dieren met 7,6 procent en GroenLinks met 5,6 procent. DENK en ChristenUnie bleven stabiel.

Van de ruim 13 miljoen kiesgerechtigden is 2,4 procent lid van een politieke partij. De ledenaantallen zijn belangrijk voor de partijen, omdat een deel van de subsidie die ze ontvangen afhankelijk is het aantal Kamerzetels en van het aantal 'volwaardige leden' van de partij.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Politiek

Kabinet wil bonus geven aan alle zorgmedewerkers

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet wil een bonus geven aan alle medewerkers in de zorg. Ze krijgen dan een netto-uitkering van 200 tot 240 euro, schrijft minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) aan de Tweede Kamer.

1 uur geleden
Ideeën Rutte over nieuwe bestuursstijl maken weinig indruk

DEN HAAG (ANP) - De nieuwe bestuursstijl die Mark Rutte als VVD-leider in Nieuwsuur aankondigde, maakt niet echt indruk op andere partijen. D66-leider Sigrid Kaag toonde zich nog het meest positief. De ideeën zijn "een begin en dat vind ik heel belangrijk", zei ze dinsdag. Linkse oppositiepartijen vinden het niet voldoende.

9 uur geleden
SER-voorzitter Mariëtte Hamer vrijwel zeker nieuwe informateur

DEN HAAG (ANP) - Mariëtte Hamer, de voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (SER) en oud-fractievoorzitter van de PvdA, wordt woensdag zo goed als zeker voorgedragen als nieuwe informateur door de Tweede Kamer. Ingewijden bevestigen berichtgeving hierover van het AD.

10 uur geleden
D66-leider Kaag noemt uitspraken Rutte 'een begin'

DEN HAAG (ANP) - De ideeën die VVD-voorman Mark Rutte over een nieuwe bestuursstijl in Nieuwsuur openbaarde, zijn "een begin en dat vind ik heel belangrijk". Dat zegt D66-leider Sigrid Kaag.

13 uur geleden
Veiligheidsberaad vergadert digitaal, met andere voorzitter

UTRECHT (ANP) - Het Veiligheidsberaad vergadert maandagavond digitaal. Demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie) schuift online aan bij de vergadering van de 25 voorzitters van de veiligheidsregio’s. Op de agenda staan de coronamaatregelen die horen bij de nieuwe, tweede stap van het openingsplan. Ook bespreken de burgemeesters of zij vinden dat Nederland toe is aan die nieuwe stap of niet.

1 dag geleden
Rutte: EU-landen mogelijk pas in augustus klaar voor coronapas

DEN HAAG/PORTO (ANP) - Sommige EU-landen zijn mogelijk pas in augustus klaar om reizigers toe te laten met de zogenoemde coronapas. Nederland wil er zelf al eind juni of begin juli mee beginnen, maar premier Mark Rutte sluit niet uit dat het in andere lidstaten een stuk langer duurt.

3 dagen geleden
50PLUS beschuldigt Den Haan vals na grap van cabaretier

DEN HAAG (ANP) - 50PLUS dacht bewijs in handen te hebben dat de net opgestapte partijleider Liane den Haan al voor de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart plannen maakte om de partij de rug toe te keren. Maar niet zij liet begin maart de domeinnamen groepdenhaan.nl en lijstdenhaan.nl registreren, maar cabaretier Tom Lash.

3 dagen geleden