Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Forse winsten op Europese beurzen

Forse winsten op Europese beurzen

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen zijn maandag met forse winsten gesloten. De versoepeling van de coronamaatregelen in veel landen zorgde voor optimisme bij beleggers en wakkerde de hoop aan op een economisch herstel in de tweede jaarhelft. Ook reageerden de financiële markten op veelbelovende testresultaten bij een onderzoek naar een potentieel coronavaccin van farmaceut Moderna.

De AEX-index in Amsterdam eindigde 3,9 procent hoger op 519,89 punten. De MidKap ging 4 procent vooruit tot 698,30 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt dikten tot 5,7 procent aan.

Alle 25 AEX-bedrijven wonnen terrein. Winkelvastgoedbedrijf Unibail-Rodamco-Westfield was de grote winnaar met een winst van meer dan 12 procent. Shell profiteerde van de opleving van de olieprijzen en won 8,1 procent. Het gas- en olieconcern heeft daarnaast zijn strategische samenwerking met het Chinese staatsoliebedrijf CNOOC uitgebreid. Met de deal is 5,6 miljard dollar gemoeid.

Heineken

Heineken klom 4,8 procent. Volgens de Peruaanse krant Gestión wil de bierbrouwer voor 50 miljoen dollar de Tres Cruces-bierdivisie van de Peruaanse Aje Group overnemen. IMCD won 2,9 procent. De chemicaliëndistributeur koopt de Chinese farmaceutische activiteiten van Develing International.

Bij de kleinere bedrijven steeg B&S Group bijna 6 procent. De distributeur en groothandelsbedrijf boekte afgelopen kwartaal minder omzet vanwege de coronacrisis, maar verwacht dat de zaken later dit jaar de zaken weer gaan aantrekken. Fietsenfabrikant Accell (plus 10,5 procent) profiteerde van de oproep van de regering om het openbaar vervoer alleen te gebruiken voor noodzakelijke reizen.

Ryanair

Elders in Europa trok Ryanair de aandacht. In Dublin won het aandeel zo'n 16 procent. De Ierse luchtvaartmaatschappij verwacht tot maart volgend jaar de helft minder passagiers te vervoeren vanwege de virusuitbraak. Daarnaast waarschuwde het bedrijf voor een recordverlies in het lopende kwartaal. Vanaf juli moeten de zaken wel wat beter gaan en hoopt Ryanair een flink deel van zijn vluchten te hervatten. ThyssenKrupp steeg 12,5 procent in Frankfurt. Volgens persbureau Reuters praat het Duitse industrieconcern met concurrenten over een fusie van zijn Europese staaldivisie.

De euro was 1,0887 dollar waard tegen 1,0816 dollar op vrijdag. De olieprijzen zaten in de lift door productiebeperkingen en de hoop op een herstel van de vraag naar olie. Een vat Amerikaanse olie kostte ruim 12 procent meer op 32,99 dollar. Brentolie werd bijna 9 procent duurder op 35,38 dollar.

Meer uit Financieel

AI-chipbedrijf Nvidia hoger op Wall Street in aanloop cijfers

NEW YORK (ANP) - Nvidia, 's werelds belangrijkste producent van chips voor kunstmatige intelligentie (AI), stond maandag bij de winnaars op de aandelenbeurzen in New York in aanloop naar de kwartaalcijfers die woensdag worden gepubliceerd. Verder zakte de toonaangevende Dow-Jonesindex weer onder de 40.000 punten, na vrijdag voor het eerst boven die symbolische puntengrens te zijn gesloten.

2 uur geleden
Laadpalenmaker Alfen heeft tijdelijke financieel directeur gevonden

ALMERE (ANP) - Alfen, producent van laadpalen en andere systemen voor het elektriciteitsnet, heeft een tijdelijke financieel directeur gevonden. Onno Krap gaat vanaf dinsdag die functie op interim-basis vervullen bij het bedrijf dat dan op zoek gaat naar een vaste financieel directeur.

5 uur geleden
Besi koploper in AEX op kalme handelsdag, Ryanair lager

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index is maandag na een kalme handelsdag in verband met Pinksteren met een kleine plus gesloten. Chiptoeleverancier Besi was koploper bij de hoofdfondsen op het Damrak. In Dublin kwam luchtvaartmaatschappij Ryanair met cijfers. Het aandeel Ryanair ging daarop omlaag.

6 uur geleden
Prijzen van goud en koper naar recordniveaus

LONDEN (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De prijzen van goud en koper zijn maandag gestegen naar nieuwe recordniveaus. Bij goud speelde de dood van de Iraanse president Ebrahim Raisi een rol, want op de markt zijn er zorgen over meer instabiliteit in het Midden-Oosten door zijn overlijden bij een helikopterongeluk. Beleggers zoeken in onzekere tijden naar veilig geachte investeringen, zoals goud.

8 uur geleden
Order uit Saudi-Arabië voor 105 Airbus-vliegtuigen

JEDDAH (ANP/AFP/BLOOMBERG) - Vliegtuigbouwer Airbus heeft een grote order ontvangen van de Saudische nationale luchtvaartmaatschappij Saudia. In totaal gaat het om 105 toestellen. Saudi-Arabië spreekt van de grootste vliegtuigorder in de geschiedenis van het land.

8 uur geleden
Alphabet bij winnaars Wall Street, Dow weer onder 40.000 punten

NEW YORK (ANP) - Google-moederbedrijf Alphabet hoorde maandag bij de winnaars op Wall Street. Het Amerikaanse techconcern heeft aangekondigd 1 miljard euro te investeren in de uitbreiding van zijn belangrijkste datacentrum in Finland. De locatie is interessant voor Google door de gemakkelijke toegang tot groene energie. Het aandeel noteerde in de eerste handelsminuten in New York 0,8 procent hoger.

9 uur geleden
Tata akkoord met Britse netbeheerder over vergroenen staalproces

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Tata Steel heeft een deal gesloten met de Britse stroomnetbeheerder National Grid voor het bouwen van nieuwe energie-infrastructuur. Die is nodig om de vestiging in Port Talbot in Wales te vergroenen. Volgens het staalconcern gaat het om een belangrijke stap in de overschakeling van vervuilende hoogovens op een "ultramoderne" vlamboogoven.

10 uur geleden