
Forse toename kosten asielopvang: van 1,6 naar 2,7 miljard euro
DEN HAAG (ANP) - De asielopvang heeft vorig jaar 2,7 miljard euro gekost, zo staat in het jaarverslag van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Dat is een flinke toename vergeleken met het jaar ervoor, toen het COA 1,6 miljard euro nodig had voor de opvang van vreemdelingen. De voornaamste oorzaak is de hoge prijs die betaald wordt voor (crisis)noodopvang.
De opvang kostte in 2023 gemiddeld 30.400 euro per bewoner in de reguliere opvang. De zorg voor mensen in de noodopvang is ruim twee keer zo duur: daar wordt gemiddeld 69.400 euro voor betaald. Onder die opvang valt niet alleen het fysieke huis of de kamer waar iemand verblijft, licht een COA-woordvoerder toe, maar vallen ook de kosten voor onder meer de beveiliging, catering en zorg. Door een tekort aan reguliere opvangplekken zijn er meer (tijdelijke) noodopvanglocaties bijgekomen. De capaciteitsbehoefte nam volgens het COA in 2023 met bijna een derde toe.
Ook de duur van de opvang zorgt voor de hoge kostenpost. Het aantal mensen dat in de asielopvang verblijft groeit snel, omdat ze door verschillende redenen vaak te lang in de opvang blijven. Zo wachten nog ongeveer 16.000 statushouders in een azc op een woning. Ook zorgen de achterstanden bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) ervoor dat asielprocedures een langere behandeltijd kennen.
Vervangende plekken
In 2021 kwamen de totale kosten voor de asielopvang nog uit op 726 miljoen euro. De stijgende kosten worden volgens het COA ook veroorzaakt door de nieuwe vluchtelingen en doordat de laatste jaren veel opvanglocaties moesten sluiten. Daarop moesten weer vervangende plekken gezocht en geopend worden.
Het COA meldt verder dat de instroom van alleenstaande minderjarige vreemdelingen vorig jaar steeg met 38 procent ten opzichte van 2022. Het ging om 5240 asielzoekers onder de 18 jaar. In 2022 waren het er 3250. Sommige jongeren verblijven nu in reguliere of noodopvanglocaties voor volwassenen, terwijl deze asielzoekers eigenlijk naar een opvanggezin of aparte locatie moeten om zo voldoende begeleiding te krijgen. Het COA verwacht dat er dit jaar ruim 8000 opvangplekken nodig zijn voor jongeren.
Meer uit Binnenland
UTRECHT (ANP) - Minderjarige asielzoekers die zonder ouders naar Nederland zijn gekomen, hebben betere hulp nodig. De voogdijorganisatie Nidos moet de begeleiding van de alleenstaande minderjarige vluchtelingen daarom verbeteren. Dat wil de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).
11 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De Eerste Kamer heeft voor het landelijk verbod op consumentenvuurwerk gestemd. Het kabinet wil dat dit ingaat vanaf de jaarwisseling van 2026 naar 2027. Het komende jaar mag dan nog vuurwerk worden afgestoken.
17 minuten geledenLEEUWARDEN (ANP) - Het Openbaar Ministerie eist een taakstraf van 180 uur en een voorwaardelijke celstraf van drie maanden tegen de Amelanders Rob K. en Jesse V. De 33-jarige en 24-jarige mannen stonden dinsdag in Leeuwarden terecht voor het belagen van een cameraploeg van omroep PowNed tijdens het Amelandse feest Sunneklaas in december 2023. Zij worden verdacht van openlijke geweldpleging, bedreiging en dwang in vereniging, waarmee ze bovendien vrije nieuwsgaring belemmerden.
29 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De Afsluitdijk is in beide richtingen dicht door technische problemen bij de Stevinsluizen. Dat meldt de verkeersdienst van de ANWB. Het is niet bekend hoe lang dit gaat duren. Het verkeer moet omrijden via de A6 in Flevoland.
31 minuten geledenDEN HELDER (ANP) - De radiosystemen van Kustwacht Nederland werken weer. De kustwacht kon dinsdagochtend geen berichten ontvangen of verzenden via de marifoon. De oorzaak was een probleem met het zogeheten routeringsprotocol, dat ervoor moet zorgen dat berichten op de juiste plaats komen. Inmiddels is de dienst weer bereikbaar via de marifoon en kan ze ook weer navigatie- en weerberichten verzenden.
45 minuten geledenHOUTEN (ANP) - De temperaturen zijn dinsdag regionaal boven de 35 graden uitgekomen, waarmee de eerste zeer hete dag van het jaar een feit is. In Woensdrecht werd het 35,1 graden, meldt Weeronline. De laatste keer dat het zo warm werd in Nederland was in 2022. Naar verwachting stijgt de temperatuur nog verder, tot lokaal mogelijk 38 graden.
55 minuten geledenDE BILT (ANP) - Het is officieel de warmste 1 juli ooit gemeten. Op het hoofdweerstation in De Bilt werd het om 13.10 uur 33,2 graden, meldt Weeronline. Sinds het begin van de metingen in 1901 was het op 1 juli niet zo warm in De Bilt.
1 uur geleden