Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Forse toename geluidshinder vliegveld Rotterdam

Forse toename geluidshinder vliegveld Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - De Milieudienst Rijnmond heeft in het derde kwartaal van dit jaar 35.751 klachten ontvangen over geluidsoverlast van Rotterdam The Hague Airport. Dat zijn er bijna 25.000 meer dan in 2021, toen er 11.318 meldingen binnenkwamen. Ook het aantal melders is flink toegenomen, staat in de kwartaalrapportage van de milieudienst. In totaal klaagden in de periode van mei tot en met juli 1407 mensen over vliegtuiglawaai. Dat zijn er 701 meer dan een jaar eerder in dezelfde periode.

De toename van het aantal meldingen hangt samen met een toename van het aantal vluchten vanaf Rotterdam The Hague Airport. In vergelijking met vorig jaar gebruikten bijna drie keer zoveel grote vliegtuigen de luchthaven in het derde kwartaal van dit jaar: 7241 tegenover 2569. De meeste klachten gingen ook over grote toestellen. Vorig jaar werd er minder gevlogen door corona en de Milieudienst Rijnmond wijst er verder op dat het derde kwartaal door de zomervakantie traditioneel de drukste periode van het jaar is. Verder zijn in de afgelopen maanden vakantievluchten van Schiphol naar Rotterdam verplaatst.

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), die gaat over handhaving van de milieu- en geluidsnormen op het vliegveld, waarschuwde eerder deze maand dat de luchthaven de normen dreigt te overschrijden. Volgens de ILT raakt de geluidsruimte voor het lopende jaar, dat loopt van 1 november tot 31 oktober, deze maand al op als er geen maatregelen worden genomen. De ILT dreigt ook met maatregelen als hieraan geen gehoor wordt gegeven. Een aantal partijen in de Rotterdamse gemeenteraad heeft het stadsbestuur gevraagd wat de gemeente kan doen om hinder voor omwonenden binnen de perken te houden.

In Rotterdam bestaat grote verdeeldheid over de toekomst van het vliegveld, dat oorspronkelijk voor zakelijke reizigers was bedoeld en niet voor vakantievluchten. Een aantal partijen wil de luchthaven sluiten en op die plaats duizenden woningen bouwen en een park aanleggen. Andere partijen zien ook in de toekomst een al dan niet bescheiden rol weggelegd voor de luchthaven.

Meer uit Binnenland

Voorzitter staatscommissie racisme: snel praten over excuses

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet moet de komende tijd gebruiken om nog eens goed in gesprek te gaan over de excuses voor de slavernij. Dat zei Joyce Sylvester, voorzitter van de staatscommissie tegen Discriminatie en Racisme, in Buitenhof. Ze sprak ook de hoop uit dat naast de premier en andere leden van het kabinet ook de koning nog excuses zal aanbieden.

25 minuten geleden
Stichting: koning moet excuses slavernij maken

DEN HAAG (ANP) - De stichting Eer en Herstelbetalingen Slachtoffers van slavernij in Suriname wil dat koning Willem-Alexander de excuses maakt voor het slavernijverleden in het land. Vrijdag meldden ingewijden na berichtgeving van de NOS dat op 19 december acht leden van het kabinet op verschillende plekken excuses zullen aanbieden, waaronder minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) in Suriname. De stichting vindt dat ongepast, Weerwind is volgens hen "nazaat van slaafgemaakten in Paramaribo".

2 uur geleden
Alle opgepakte demonstranten Extinction Rebellion weer vrij

DEN HAAG (ANP) - Alle 150 actievoerders van klimaatactiegroep Extinction Rebellion zijn weer vrij, meldt de politie. Zaterdagmiddag werd het overgrote deel van de ongeveer 250 actievoerders opgepakt nadat ze de A12 hadden geblokkeerd. De burgemeester verbood de blokkade. Toen de actievoerders op de snelweg gingen zitten nadat de politie hen sommeerde te vertrekken, werden ze opgepakt en in bussen naar het bureau vervoerd.

3 uur geleden
Illegaal feest Ammerzoden beëindigd na oproep politie

AMMERZODEN (ANP) - Na een oproep van de politie is een illegaal feest in het Gelderse Ammerzoden (gemeente Maasdriel) beëindigd. De meeste bezoekers vertrokken al snel nadat de muziek was uitgezet, aldus de politie.

4 uur geleden
Even Tot Hier scoort ook laat op de avond

HILVERSUM (ANP) - Het satirische programma Even Tot Hier van Niels van der Laan en Jeroen Woe zet ondanks het WK voetbal hoge kijkcijfers neer. Het programma werd vanwege de wedstrijd Argentinië tegen Mexico pas tegen 23.00 uur op NPO 1 uitgezonden maar bereikte alsnog ruim 1,5 miljoen kijkers, meldt Stichting KijkOnderzoek.

5 uur geleden
De Volkskrant kreeg 'heel veel' reacties op oproep na DWDD

HILVERSUM (ANP) - De Volkskrant heeft "heel veel" reacties gekregen op een oproep die de krant heeft gedaan na het publiceren van het onderzoek naar de werkcultuur achter de schermen bij De Wereld Draait Door. De krant heeft mensen met een soortgelijk verhaal opgeroepen zich te melden.

14 uur geleden
Surinaamse commissie: excuses slavernij in december onacceptabel

PARAMARIBO (ANP) - De manier waarop Nederland in Suriname op 19 december excuses voor het slavernijverleden wil maken, is in het verkeerde keelgat geschoten bij Armand Zunder, voorzitter van de Nationale Reparatie Commissie Suriname (NRCS). Dat schrijft de Surinaamse krant de Ware Tijd.

19 uur geleden