Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Forse minnen op Europese beurzen

Forse minnen op Europese beurzen

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de beurs in Amsterdam is dinsdag met een stevig verlies de dag uitgegaan. Ook elders in Europa stonden forse minnen op de borden. De prijs van Europese olie ging hard onderuit, nadat de prijs van Amerikaanse olie maandag voor het eerst in de geschiedenis negatief was geworden. Bovendien waren er de nodige resultaten te verwerken van bedrijven waarin de eerste effecten van de coronacrisis zichtbaar werden.

De hoofdindex op Beursplein 5 sloot met een verlies van 3,3 procent op 495,76 punten. De MidKap verloor 2,8 procent tot 661,94 punten. De beurzen in Londen en Parijs leverden tot 3,8 procent in. De DAX in Frankfurt zakte 4 procent ondanks een flinke opleving van het Duitse beleggersvertrouwen in april.

Op het Damrak maakte Pharming een koerssprong van meer dan 27 procent dankzij bemoedigende resultaten van een medicijn van de biotechnoloog bij de behandeling van coronapatiënten. Resultaten uit tests onder vijf patiënten zijn aanleiding voor een groter opgezet onderzoek naar de werking van het medicijn tegen het longvirus.

Amerikaanse olieprijs

Door de onrust op de oliemarkt leverde olie- en gasconcern Shell 4,8 procent aan beurswaarde in. Vopak noteerde daarentegen 1,4 procent in de plus. Het tankopslagbedrijf verwacht dat zijn opslagtanks voor olie de komende tijd voller zullen raken door de scherp gedaalde olieprijzen.

De Amerikaanse olieprijs kwam dinsdag weer boven het nulpunt. Een vat Amerikaanse olie voor levering in mei steeg haast 114 procent in waarde en ging voor 5,18 dollar van de hand. Het contract voor levering in mei loopt dinsdag af. Brentolie, dat eerder al is overgestapt naar het juni-contract, werd 22,8 procent goedkoper op 19,72 dollar per vat.

Adyen

Adyen (plus 9,2 procent) was koploper in de AEX. De betalingsverwerker zag in het eerste kwartaal een negatieve impact van de coronapandemie op zijn volumes. Het bedrijf registreerde vanaf midden maart een sterke terugloop in het aantal verwerkte transacties. Deze harde daling is volgens Adyen in de eerste twee weken van april gestopt.

Flow Traders daalde verder 2,8 procent. De beursintermediair zag de nettowinst in het eerste kwartaal bijna veertien keer zo hoog uitvallen. Het bedrijf, dat zijn inkomsten vooral uit handelsactiviteit op de beurzen haalt, profiteerde van de onrust op de financiële markten door de coronacrisis.

De euro was 1,0864 dollar waard, tegen 1,0873 dollar een dag eerder.

Meer uit Financieel

Overheid VS verlengt biedingstermijn voor omgevallen SVB

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse overheid verlengt de periode voor biedingen op de juridische opvolger van de omgevallen Silicon Valley Bank (SVB), die Silicon Valley Bridge Bank wordt genoemd. Volgens de Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) is er veel interesse van meerdere partijen in een overname of een aankoop van banktegoeden en bezittingen bij de Californische bank. Er is meer tijd nodig om alle opties te bekijken om zo de beste uitkomst te krijgen, aldus de FDIC.

6 minuten geleden
Amazon schrapt nog eens 9000 banen, na eerdere grote ontslagronde

SEATTLE (ANP/BLOOMBERG) - Amazon schrapt de komende tijd nog eens 9000 banen. Het is de tweede grote ontslagronde bij het webwinkel- en techconcern nadat begin dit jaar al 18.000 banen verdwenen bij het bedrijf. Topman Andy Jassy maakte de reorganisatie bekend in een e-mail aan het personeel die Amazon ook op de website plaatste. De nieuwe ontslagronde treft onder meer clouddienst AWS, de advertentietak en streamingdienst Twitch.

11 minuten geleden
Leveranciers gewaarschuwd om invloed op prijs in winkel

DEN HAAG (ANP) - Meerdere leveranciers hebben een waarschuwing gekregen van de toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM) omdat ze probeerden invloed uit te oefenen op de prijzen die winkels vroegen voor hun producten. Dat mag niet, winkeliers moeten zelf kunnen bepalen hoeveel ze aan consumenten vragen.

36 minuten geleden
Zwitserse pensioenfondsen denken aan rechtsgang om Credit Suisse

GENÈVE (ANP) - Een stichting die Zwitserse pensioenfondsen vertegenwoordigt denkt na over juridische stappen vanwege de overname van Credit Suisse door UBS. De Ethos Foundation, waarvan de leden flinke belangen hebben in beide Zwitserse banken, vindt dat de aandeelhouders wat te zeggen hadden moeten hebben over de overname. Ook denken zij dat er betere strategische opties waren voor Credit Suisse.

54 minuten geleden
Regionale bank First Republic zakt op verdeeld Wall Street

NEW YORK (ANP) - First Republic Bank ging maandag opnieuw onderuit op de aandelenbeurzen in New York. De bank uit Californië zakte ruim 18 procent nadat kredietbeoordelaar S&P Global voor de tweede keer in een week tijd de kredietrating van de bank had verlaagd. De wankele regionale bank kreeg vorige week nog 30 miljard dollar op haar rekeningen gestort door elf grote Amerikaanse banken om voldoende geld beschikbaar te hebben om aan alle geldverzoeken van klanten te voldoen. Volgens S&P zijn de problemen van de bank daarmee echter nog niet opgelost.

1 uur geleden
Lager voorschot voor energie-intensief mkb door dalende prijzen

DEN HAAG (ANP) - Bedrijven die relatief veel energie verbruiken en een tegemoetkoming aanvragen voor de sterk gestegen kosten, krijgen een lager voorschot dan eerder was gemeld. Het kabinet wil zo voorkomen dat zij veel geld moeten terugbetalen nu de prijzen van gas en elektriciteit naar verwachting dit jaar zullen dalen.

2 uur geleden
Strateeg Rabobank: financiële sector blijft voorlopig onrustig

UTRECHT (ANP) - De financiële sector blijft de komende weken waarschijnlijk onrustig, na het omvallen van de Silicon Valley Bank en daarna de overname van Credit Suisse. Dat verwacht Elwin de Groot, hoofd macrostrategie bij het economisch bureau van Rabobank. "Bij Credit Suisse zijn de problemen relatief snel in de kiem gesmoord. Bovendien is er veel liquiditeit. Dat moet er uiteindelijk voor zorgen dat het vertrouwen terugkeert. Maar het is niet gezegd dat er vanaf nu niets meer gaat gebeuren. Die garantie hebben we niet, ook al zouden we dat graag willen. Iedereen kijkt nu of dit het was of dat er nog meer in het vat zit", aldus De Groot.

2 uur geleden