Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Forse kritiek op VVD na intrekken steun spreidingswet asielzoekers

Forse kritiek op VVD na intrekken steun spreidingswet asielzoekers

DEN HAAG (ANP) - VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans heeft in de Tweede Kamer de wind van voren gekregen in het debat over de spreidingswet asielzoekers. Vooral de voormalige coalitiegenoten D66, CDA en ChristenUnie (CU) hadden forse kritiek op de draai die de VVD heeft gemaakt na de val van het kabinet begin juli. De VVD is nu fel tegen de spreidingswet, terwijl de liberalen die tot juli wel wilden.

Ook oppositiepartijen PvdA, GroenLinks en SP hadden in het Kamerdebat over het wetsvoorstel van VVD-staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken) geen goed woord over voor de opstelling van de VVD.

De VVD-fractie heeft tot op het laatste moment dwarsgelegen om binnen de coalitie tot een akkoord te komen over de spreidingswet, brachten genoemde partijen Brekelmans fijntjes in herinnering. Dat heeft tot forse vertraging geleid, kreeg hij voor de voeten geworpen. "De wet had al op 1 januari 2023 in kunnen gaan", zei Don Ceder (CU).

Nu het kabinet is gevallen, wil de VVD niets meer van de wet weten. Onbegrijpelijk en onverantwoord, vinden veel fracties.

Brekelmans steunt de wet niet omdat er geen maatregelen inzitten die de instroom beperken, zei hij. "Alleen met serieuze maatregelen om de instroom te verlagen, wil ik over de spreidingswet spreken." Hij vindt het "kwalijk" dat het wetsvoorstel voor de verkiezingen van 22 november wordt behandeld.

De liberaal heeft wel een aantal amendementen ingediend. Maar ook als die worden aangenomen, zal de VVD tegen de spreidingswet stemmen, zei Brekelmans.

De VVD wil onder meer een maximum aantal verplichte opvangplekken per gemeente in de wet vastleggen. Een concreet aantal noemt hij niet, tot irritatie van het CDA. Ook wil de VVD dat de wet, als die wordt aangenomen, na een jaar vervalt als er geen adequate maatregelen door het kabinet zijn genomen om de asielinstroom te verlagen.

Na ruim negen uur debat is de eerste termijn van de Kamer afgerond. Donderdag is Van der Burg vanaf 11.00 uur aan zet om zijn wetsvoorstel te verdedigen.

Onder anderen SP-Kamerlid Jasper van Dijk en JA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans willen van de VVD-staatssecretaris weten hoe hij - "als hartstochtelijk voorstander van de spreidingswet" - zich in de verkiezingscampagne van de VVD gaat opstellen. Behalve de VVD-fractie is VVD-lijsttrekker Dilan Yeşilgöz tegen de spreidingswet. Ook in het verkiezingsprogramma staat dat de VVD die wet niet meer wil. Van der Burg staat op de vierde plek van de kandidatenlijst van de liberalen.

Meer uit Binnenland

OM eist 17 jaar cel voor misdrijven lid Syrische militie

DEN HAAG (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft maandag zeventien jaar cel geëist tegen de 35-jarige Syriër Mustafa A. voor zijn rol bij de gewelddadige arrestatie van twee mannen in een Palestijns vluchtelingenkamp in Syrië, nabij de noordelijke stad Aleppo, in januari 2013. A. kwam in 2020 als asielzoeker naar Nederland en werd in mei 2022 in zijn woonplaats Kerkrade opgepakt.

1 uur geleden
Rechter: activisten Greenpeace moeten van schip in Grote Oceaan

AMSTERDAM (ANP) - Actievoerders van Greenpeace moeten met "onmiddellijke ingang" een schip in de Grote Oceaan verlaten, waarop zij zich hebben verschanst. Dit heeft de voorzieningenrechter in Amsterdam geoordeeld. Greenpeace voert actie tegen diepzeemijnbouw.

1 uur geleden
Crisisnoodopvang Heumen uit nood langer open, gemeente niet blij

HEUMEN (ANP) - De crisisnoodopvang in Heumen bij Nijmegen blijft twee maanden langer open, omdat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) geen andere plek voor de asielzoekers kan vinden. De gemeente Heumen is, aldus een verklaring, niet blij met deze situatie en heeft haar ongenoegen daarover laten weten aan het COA. Heumen wilde dat de noodopvang voor achthonderd asielzoekers zoals afgesproken op 1 december zou sluiten.

2 uur geleden
Utrecht stopt met pogingen wolf te zenderen

UTRECHT (ANP) - De provincie Utrecht stopt met de pogingen de wolf te zenderen die een aantal keer is gesignaleerd in de bossen van de Utrechtse Heuvelrug. Gedeputeerde Mirjam Sterk (natuur) schrijft aan Provinciale Staten dat daartoe is besloten omdat het in de praktijk lastig is gebleken de wolf te zenderen. Ook is het sinds 10 oktober rustig rond de wolf in de provincie. "Er zijn geen probleemsituaties meer geweest."

2 uur geleden
ANWB: bijna 40 procent meer pechmeldingen door vrieskou

DEN HAAG (ANP) - De vrieskou leidt ertoe dat de ANWB veel meer meldingen krijgt van pechgevallen. Een woordvoerster ziet een stijging van bijna 40 procent ten opzichte van een gewone donderdag. "We verwachten dat we aan het einde van de dag op 5100 meldingen uitkomen." Ook vrijdag wordt het druk, voorspelt ze.

3 uur geleden
Gedenkteken voor slachtoffers WOII op Duits grafveld Ysselsteyn

DEN HAAG (ANP) - Rabbi Binyomin Jacobs, opperrabbijn van Nederland, wijdt maandag op de Duitse oorlogsbegraafplaats in Ysselsteyn (Limburg) een gedenkteken in voor alle slachtoffers van de nationaalsocialistische vervolging in Nederland in de Tweede Wereldoorlog. Het is voor het eerst dat de Duitse Volksbund, verantwoordelijk voor het onderhoud van de graven, een gedenkteken voor slachtoffers opricht in een ander land. Het monument is ontworpen door een kunstenaar uit Berlijn.

3 uur geleden
OM eist 20 jaar cel in hoger beroep Drentse kofferbakmoord

LEEUWARDEN (ANP) - In het hoger beroep over de zogeheten Drentse kofferbakmoord heeft het Openbaar Ministerie een celstraf van twintig jaar geëist. "Alles wijst in de richting van één persoon: Hans O.", zei de aanklager donderdag in het hof in Leeuwarden.

4 uur geleden