Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Fors verlies voor AEX-index door rentevrees

Fors verlies voor AEX-index door rentevrees

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index liet donderdag een fors verlies zien. De rentevrees keerde terug op de beurzen nadat de Federal Reserve in zijn vergadernotulen liet doorschemeren dat de Amerikaanse rente sneller dan verwacht zou kunnen worden verhoogd. Bij de laatste beleidsvergadering van de Fed in december werd al bekend dat de centrale bank de coronasteun versneld zou afbouwen en dat de beleidsbepalers tot wel drie renteverhogingen voorzien dit jaar.

Uit de aantekeningen van die vergadering blijkt nu dat de rente al eerder in het jaar zou kunnen worden verhoogd als de inflatie hoog blijft en de economie blijft groeien. Ook zou de Fed schatkistpapier en gebundelde hypotheekleningen, die eerder juist werden opgekocht om de economie te steunen, weer willen verkopen om de balans te verlichten.

De hoofdindex op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 1,7 procent lager op 786,87 punten. De MidKap daalde 0,6 procent tot 1092,84 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs zakten tot 1 procent.

IMCD

Chemicaliëndistributeur IMCD en maaltijdbezorger Just Eat Takeaway waren de grote verliezers in de AEX, met minnen van 5,9 en 4,6 procent. De chipbedrijven ASMI, Besi en ASML verloren tot ruim 4 procent. Winkelvastgoedfonds Unibail-Rodamco-Westfield en olie- en gasconcern Shell voerden de schaarse stijgers aan, met plussen van 0,5 procent.

RELX raakte 3,7 procent kwijt. Analisten van Citi haalden de informatieleverancier van de kooplijst en verklaarden dat het bedrijf zijn activiteiten op het gebied van tentoonstellingen geheel of gedeeltelijk zou moeten verkopen.

Carrefour

Pharming werd ruim 8 procent meer waard. Beleggers reageerden verheugd op het nieuws dat de biotechnoloog van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) een positief besluit heeft ontvangen voor zijn onderzoeksplan voor leniolisib, een middel voor de behandeling van een zeldzame ernstige aandoening aan het immuunsysteem.

In Parijs dikte Carrefour ruim 3 procent aan. Het Franse supermarktconcern Auchan zou volgens mediaberichten opnieuw een poging willen doen om zijn concurrent Carrefour over te nemen. In oktober vorig jaar zag Auchan een eerste poging nog mislukken. Société Générale steeg 2,8 procent. Het Franse leasebedrijf ALD, eigendom van de Franse bank, wil het Nederlandse LeasePlan kopen voor 4,9 miljard euro.

De euro was 1,1312 dollar waard, tegen 1,1331 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,6 procent meer op 79,11 dollar. Brentolie werd 1,4 procent duurder op 81,94 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Amazon laat satellieten door rivaal SpaceX de ruimte inschieten

SEATTLE (ANP/BLOOMBERG) - Amazon heeft een contract getekend met Elon Musks ruimtevaartbedrijf SpaceX voor de lancering van satellieten voor zijn Project Kuiper. Het webwinkel- en techbedrijf wil een netwerk van duizenden satellieten opzetten om internetdiensten aan te bieden op aarde, maar vertrouwt daarbij voortaan dus deels op zijn belangrijkste rivaal. SpaceX heeft voor het eigen Starlink al zo'n 5000 satellieten de ruimte ingeschoten om eveneens internet aan te bieden.

7 uur geleden
OpenAI stelt komst GPT Store uit om recente bestuurschaos

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - OpenAI, het Amerikaanse bedrijf achter chatbot ChatGPT, stelt de lancering van zijn GPT Store uit tot begin volgend jaar. Eigenlijk had de nieuwe onlinewinkel met door gebruikers aangepaste chatbots eind dit jaar al gereed moeten zijn. Volgens de pionier op gebied van kunstmatige intelligentie (AI) heeft de vertraging te maken met de recente onrust rond het afzetten en vervolgens terugkomen van topman Sam Altman.

11 uur geleden
Uber treedt op Wall Street toe tot veel bekeken S&P 500-index

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Uber, het bedrijf achter de gelijknamige taxi-app, wordt op de beurs in New York onderdeel van de brede en veel bekeken S&P 500-index. De organisatie achter de bekende beursgraadmeter heeft aangekondigd dat Uber vóór de marktopening op 18 december wordt toegevoegd, samen met nog twee bedrijven. Er verdwijnen ook drie ondernemingen uit de lijst met in totaal vijfhonderd fondsen.

12 uur geleden
Wall Street hoger na speech Powell, Pfizer bij verliezers

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met winst het weekend ingegaan. De aandacht van beleggers op Wall Street ging vooral uit naar een speech van voorzitter Jerome Powell van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve. Bij de bedrijven stond farmaceut Pfizer bij de verliezers vanwege een tegenvaller met een afslankmiddel.

1 dag geleden
Goudprijs evenaart bijna oude recordniveau uit 2020

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De goudprijs is bijna op het oude recordniveau dat in 2020 werd bereikt. De prijs van een troy ounce goud (31,1 gram) staat nu op ongeveer 2071 dollar. Goud steeg in augustus 2020 naar een recordniveau van ruim 2075 dollar per troy ounce.

1 dag geleden
Franse bankpresident: ECB zal in 2024 renteverlaging overwegen

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - De Europese Centrale Bank (ECB) zal in de loop van volgend jaar een verlaging van de rente overwegen, nu de inflatie sterk aan het afzwakken is. Dat heeft de Franse centralebankpresident François Villeroy de Galhau gezegd. Nu is het nog te vroeg om te praten over een renteverlaging, aldus de Fransman die ook bestuurder is bij de ECB.

1 dag geleden
Bounty-liefhebber treft soms leeg winkelschap door oorlog Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Liefhebbers van Bounty-repen treffen soms lege schappen aan in winkels. Dat komt volgens producent Mars door een gebrek aan productiecapaciteit voor de chocoladerepen met kokosvulling bij de fabriek in Veghel.

1 dag geleden