Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Fors minder mensen verdronken in 2019

Fors minder mensen verdronken in 2019

DEN HAAG (ANP) - Het aantal verdrinkingen in Nederland is vorig jaar sterk afgenomen. Na een piek in 2018, toen in totaal 138 mensen verdronken in Nederland, daalde het aantal verdrinkingen in 2019 naar 102, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Verhoudingsgewijs komen veel slachtoffers uit het buitenland: 26, een kwart van het totaal. Dit aantal bleef gelijk ten opzichte van een jaar eerder. Onder inwoners van Nederland bedraagt de daling bijna een derde.

Het CBS kan daar geen eenduidige verklaring voor geven. Vorig jaar werd gedacht dat het relatief hoge aantal verdrinkingen mogelijk samenhing met de warme zomer, waarin mensen vaak gingen zwemmen. Het is inderdaad zo dat het aantal zomerse dagen in 2019 (25) lager lag dan in 2018 (37), maar uit een nadere analyse blijkt geen duidelijk verband. In 2015, 2016 en 2017 waren er minder zomerse dagen dan in 2019, terwijl iets meer mensen door verdrinking om het leven kwamen.

"Op zomerse dagen gaan mensen vaker zwemmen, maar dat doen ze vaak in een gecontroleerde omgeving", zegt een woordvoerster van het CBS. Op veel stranden houden bijvoorbeeld lifeguards een oogje in het zeil. Mogelijk gaat het bij verdrinkingen vaak om ongevallen. Harde uitspraken kan het CBS hier niet over doen, maar regionaal uitgesplitste cijfers vormen een indicatie. Zo blijkt dat in Amsterdam, met zijn vele grachten, relatief de meeste mensen zijn verdronken in de afgelopen vijf jaar: 53. Dat is bijna een achtste van alle verdrinkingen in Nederland.

Verder valt op dat mannen veel vaker verdrinken dan vrouwen: in 2019 lieten 64 mannen/jongens en slechts 12 vrouwen/meisjes op deze manier het leven. Uit eerder CBS-onderzoek bleek dat Nederlanders met een niet-westerse migratieachtergrond een drie keer zo groot risico op verdrinking lopen als de gemiddelde Nederlander.

Vroeger verdronken Nederlanders overigens veel vaker: in de jaren 50 ging het jaarlijks om 400 tot 500 mensen. Gemiddeld over de afgelopen twintig jaar verdronken jaarlijks 87 inwoners van Nederland. Negen op de tien verdrinkingen gebeuren buiten, een op de tien binnen, bijvoorbeeld in een zwembad of badkuip.

Ouderen verdrinken een stuk vaker dan jongeren. Meer dan de helft van de verdronken Nederlanders was ouder dan 60 jaar.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Binnenland

Deens kroonprinselijk paar bezoekt Nederland

KOPENHAGEN (ANP) - Kroonprins Frederik en kroonprinses Mary van Denemarken zijn van plan op 2 en 3 november samen met een grote handelsdelegatie een bezoek te brengen aan Nederland. Dat heeft het Deense hof maandagavond bekendgemaakt. De economische missie staat in het teken van de 'groene transitie'.

42 minuten geleden
Jongen (14) neergestoken in Rotterdam, twee vrouwen aangehouden

ROTTERDAM (ANP) - Bij een steekincident op de Kruiskade in Rotterdam is maandagavond een 14-jarige jongen uit Rotterdam gewond geraakt. De politie heeft twee vrouwen van 17 jaar uit Rotterdam en Vlaardingen aangehouden op de Diergaardesingel en sluit niet uit dat er nog meer aanhoudingen worden verricht.

43 minuten geleden
Kanttekeningen De Jonge bij strijd Omtzigt tegen overheid

AMSTERDAM (ANP) - De overheid moet niet tegenover, maar naast mensen staan, daarover zijn CDA-troonpretendenten Hugo de Jonge en Pieter Omtzigt het eens. Maar "laten we de mevrouw achter het loket ook recht doen", tekende De Jonge aan in hun enige debat in de strijd om het lijsttrekkerschap. "Het vertrouwen in de overheid in Nederland is groot" en dat is "terecht", zei de vicepremier.

46 minuten geleden
'Geen landelijke lockdown te verwachten bij oplaaien virus'

UTRECHT (ANP) - Als er al sprake is in ons land van een nieuwe 'lockdown' omdat het coronavirus weer oplaait dan zal het geen landelijke zijn. Mogelijk zullen mensen of groepen in quarantaine moeten, maar dat zal dan plaatselijk of regionaal zijn. Dat zei burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen maandag na afloop van het Veiligheidsberaad van de 25 Veiligheidsregio's.

3 uur geleden
'Latijns-Amerika meldt nu meer coronadoden dan Noord-Amerika'

SANTIAGO (ANP/RTR) - Het dodental door het coronavirus ligt in Latijns-Amerika voor het eerst hoger dan in Noord-Amerika. Persbureau Reuters becijferde dat Latijns-Amerikaanse landen samen 144.680 sterfgevallen hebben gemeld. Dat zijn er bijna 1000 meer dan in de Verenigde Staten en Canada.

3 uur geleden
'Geen landelijk verbod op boerenprotesten met landbouwvoertuigen'

UTRECHT (ANP) - Een landelijk verbod op boerenprotesten waarbij landbouwvoertuigen zoals trekkers worden ingezet, komt er niet. "Dat is juridisch niet haalbaar en is te vergaand. Zolang de boeren zich houden aan de regels, mogen zij demonstreren." Dit liet burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen maandag weten na afloop van het Veiligheidsberaad van de 25 Veiligheidsregio's.

4 uur geleden
Zoekactie naar vermist meisje bij Ameland gaat dinsdag verder

NES (ANP) - De zoekactie naar het vermiste Duitse meisje voor de kust van Ameland is maandagavond gestaakt. Dinsdagochtend wordt bij daglicht verder gezocht, meldt de politie.

4 uur geleden