
Fors minder claims woningbranden, schadebedrag wel hoger
DEN HAAG (ANP) - Verzekeraars kregen vorig jaar minder claims binnen voor woningbranden. Wel was de gemiddelde schade per claim hoger. Dat meldt het Verbond van Verzekeraars woensdag.
In 2019 ontvingen verzekeraars 64.427 claims, tegen 80.979 het jaar ervoor. De gemiddelde schade per brandclaim nam toe van 2764 euro in 2018 tot 3440 euro vorig jaar. De ‘materiële schadelast’ voor verzekeraars bedroeg daarmee ruim 220 miljoen euro in 2019, en was weinig veranderd ten opzichte van 2018.
Als gebruikelijk ontstonden de meeste woningbranden rond de jaarwisseling. In de provincies Overijssel en Limburg registreerden verzekeraars in 2019 relatief de meeste claims. Gemiddeld woedden daar 11,2 branden per 1000 huishoudens, gevolgd door de provincies Noord-Brabant (10,3), Gelderland (9,1) en Drenthe (9,1).
Dure spullen
Belangrijke oorzaken van woningbranden in 2019 waren menselijk handelen, een defect of slecht werkend apparaat en kortsluiting. Waardoor het aantal claims zo fors afnam, weet het Verbond niet precies. "Maar we vermoeden sterk dat het te maken heeft met het gebruik van rookmelders. De meeste woningbranden beginnen klein en als ze snel worden ontdekt dankzij een rookmelder, blussen mensen hem zelf en komt er ook geen claim", aldus een woordvoerder.
Dat de gemiddelde schade per claim hoger is, komt volgens de zegsman doordat mensen tegenwoordig dure spullen in huis hebben, zoals dure flatscreen-tv’s, de nieuwste smartphones, laptops en tablets. Daarbij is de rente vrij laag geweest, en hebben mensen dat gebruikt om te investeren of renoveren in hun huis, geeft hij aan. "Als er dan brand uitbreekt in de nieuwe keuken of badkamer gaat het vaak behoorlijk in de papieren lopen."
Meer uit Financieel
SUWON (ANP/BLOOMBERG) - Het Zuid-Koreaanse elektronicaconcern Samsung Electronics heeft ruim een vijfde meer winst gemaakt in het afgelopen kwartaal, vooral door een sterke vraag naar zijn nieuwste Galaxy-smartphones. Het bedrijf waagt zich niet aan een voorspelling voor het huidige kwartaal door de "toenemende economische onzekerheden, als gevolg van recente wereldwijde handelsspanningen en een afnemende wereldwijde economische groei."
31 minuten geledenBEIJING (ANP/RTR) - China heeft een lijst van producten opgesteld die zouden worden vrijgesteld van de importheffing van 125 procent op goederen uit de Verenigde Staten. Het land brengt bedrijven hiervan vertrouwelijk op de hoogte, meldden ingewijden aan persbureau Reuters.
36 minuten geledenDEURNE (ANP) - Bussenfabrikant Ebusco verkeert opnieuw in acute geldproblemen. Een toeleverancier heeft als gevolg van niet betaalde rekeningen een faillissementsaanvraag ingediend voor het bedrijf uit Deurne, waarvan de rechtszaak komende dinsdag is. Daardoor is Ebusco "afhankelijk van een aanzienlijke kapitaalinjectie op korte termijn", staat in een woensdag uitgegeven persbericht.
44 minuten geledenHEERLEN (ANP) - Dsm-firmenich verwacht de impact van de handelstarieven te kunnen beperken, meldt het voedings- en gezondheidsbedrijf in zijn kwartaalbericht. Volgens topman Dimitri de Vreeze is het concern dankzij de "unieke portfolio" van activiteiten "uitstekend" gepositioneerd om te opereren in de huidige onzekere macro-economische omgeving en de effecten van de importheffingen beperkt te houden.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De prijzen die Nederlandse industriebedrijven vragen voor hun goederen waren in maart gemiddeld 0,4 procent hoger dan in dezelfde maand vorig jaar. De prijsstijging zette daarmee door na een stijging van 1,4 procent in februari, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
1 uur geledenBEIJING (ANP/AFP) - De Chinese industriële activiteit is in april gekrompen, zo blijkt woensdag uit officiële cijfers. Beijing wijt dit aan een "scherpe verschuiving" in de wereldeconomie, het gevolg van een door de Verenigde Staten geïnitieerde handelsoorlog.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De Nederlandse huizenmarkt is relatief betaalbaar vergeleken met andere Europese landen, meldt ABN AMRO in de Woningmarktmonitor. De huizenprijzen in Nederland zijn de afgelopen twintig jaar sterk gestegen en de betaalbaarheid van woningen is verslechterd, maar niet zo uitzonderlijk sterk als in andere EU-landen. Volgens woningmarkteconoom Mike Langen is Nederland ondanks de problemen een van de betaalbaardere koopmarkten in de EU.
8 uur geleden