Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Formule 1 voert verlaagd budgetplafond definitief door

Formule 1 voert verlaagd budgetplafond definitief door

PARIJS (ANP) - Het budgetplafond in de Formule 1 is voor 2021 definitief verlaagd naar 145 miljoen dollar, omgerekend 133 miljoen euro. De teams uit de Formule waren het daar al over eens, de motorsportraad van de internationale autosportfederatie FIA stemde woensdag in met het maximumbedrag dat de renstallen mogen uitgeven aan de ontwikkeling van de auto's. Het maximale budget zal de jaren erna verder worden verlaagd.

De limiet zakt in 2022 naar 140 miljoen dollar (128 miljoen euro) en voor de jaren 2023 tot en met 2025 daalt het plafond naar 135 miljoen dollar (123 miljoen euro). De salarissen van de coureurs, die veelal ook in de miljoenen belopen, vallen niet onder het budgetplafond.

In oktober was al afgesproken om de teambudgetten tot 175 miljoen dollar te beperken (159 miljoen euro), maar het inkomstenverlies als gevolg van het coronavirus leidde tot een verdere verlaging. De eerste tien grands prix van dit jaar zijn geschrapt of uitgesteld, waarmee de financiële situatie in de koningsklasse van de autosport behoorlijk is verslechterd.

Grote teams

De drie grote teams, Ferrari op kop, waren tegen een verdere verlaging, terwijl de kleinere teams een drastische verlaging tot 100 miljoen dollar vroegen. Een compromis dat iedereen kon accepteren, is nu bereikt en goedgekeurd.

Met het invoeren van een gelijk budget voor alle teams wil de Formule 1 niet alleen kostenbesparing bereiken, maar ook dat er een einde komt aan de suprematie van Mercedes, Ferrari en Red Bull. Die drie teams geven verreweg het meest uit aan de bouw en ontwikkeling van hun bolides, maken ook al jaren de dienst uit en nemen volgens velen de spanning weg in de races. Mercedes spant de kroon; dat team heeft de afgelopen zes jaar de constructeurstitel veroverd.

De motorsportraad van de FIA stemde ook in met andere maatregelen om de teams gelijkwaardiger te maken. Die liggen vooral op het gebied van aerodynamica en de zoheten 'downforce', de neerwaartse druk van de auto's.

Meer uit Sport

Van Rijthoven maakt half mei rentree en speelt Roland Garros

PARIJS (ANP) - Tennisser Tim van Rijthoven maakt half mei zijn rentree in het tenniscircuit. Hij wil eind volgende maand gaan deelnemen aan de kwalificaties van Roland Garros.

4 uur geleden
Schaatser Verbij vertrekt bij Jumbo-Visma

HEERENVEEN (ANP) - Schaatser Kai Verbij vertrekt bij Jumbo-Visma. De ploeg zegt in een persbericht dat dit "in goed overleg" is besloten. Het is nog onduidelijk naar welke ploeg Verbij nu gaat.

4 uur geleden
Sabalenka verliest in kwartfinale van tennistoernooi Stuttgart

STUTTGART (ANP) - De Belarussische tennisster Aryna Sabalenka is in de kwartfinale van het WTA-toernooi van Stuttgart uitgeschakeld. De nummer 2 van de wereld verloor na ruim twee uur met 3-6 6-3 7-5 van de Tsjechische Marketa Vondrousova.

6 uur geleden
Van der Poel met Riesebeek aan de start in Luik-Bastenaken-Luik

LUIK (ANP) - Mathieu van der Poel verschijnt met landgenoot Oscar Riesebeek aan de start van Luik-Bastenaken-Luik. Alpecin-Deceuninck heeft ook de Belgen Quinten Hermans en Stan van Tricht aangewezen om Van der Poel te ondersteunen.

7 uur geleden
Tennisster Rus grijpt naast halvefinaleplaats in Rouen

ROUEN (ANP) - Het is Arantxa Rus niet gelukt door te dringen tot de halve finales van het WTA-toernooi van Rouen. De beste tennisster van Nederland moest op het Franse graveltoernooi haar meerdere erkennen in de Poolse Magda Linette. Het werd 7-6 (9) 6-1.

7 uur geleden
Van der Poel twijfelt niet aan goede vorm in Luik-Bastenaken-Luik

LUIK (ANP) - Mathieu van der Poel twijfelt voorafgaand aan Luik-Bastenaken-Luik niet aan zijn goede vorm. Afgelopen weekend kwam de wereldkampioen tekort in de Amstel Gold Race, maar hij denkt dat het mogelijk is om komende zondag in België wel te winnen.

7 uur geleden
UCI brengt wereldbeker veldrijden terug tot twaalf crossen

AIGLE (ANP) - De internationale wielerunie UCI heeft de kalender voor de wereldbeker veldrijden teruggebracht tot twaalf wedstrijden. De wedstrijdreeks begint op 24 november in Antwerpen en eindigt op 26 januari in Hoogerheide. Er zijn komend seizoen geen wereldbekercrossen in Noord-Amerika.

8 uur geleden