Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Formerende partijen zeggen geen nee tegen mestplannen Adema

Formerende partijen zeggen geen nee tegen mestplannen Adema

DEN HAAG (ANP) - PVV, VVD, NSC en BBB lijken open te staan voor de plannen die demissionair landbouwminister Piet Adema heeft aangekondigd om de mestcrisis te verzachten. De vier partijen die momenteel onderhandelen over een nieuw kabinet hadden wisselende kritiek op de voorstellen, maar namen er ook geen afstand van.

Adema ziet onder meer een nieuwe uitkoopregeling voor zich waar alle veehouders zich voor kunnen melden, en die 2025 zou kunnen beginnen. Daar zou nog meer dan 4 miljard voor beschikbaar zijn. Verder noemt Adema een hogere 'afroming' van fosfaatrechten, wat inhoudt dat een groter deel van de rechten om mest te produceren uit de markt verdwijnt als ze van eigenaar wisselen.

Opkoop is "maar één van de mogelijke instrumenten die je kan gebruiken om transitie handen en voeten te geven", zei Cor Pierik (BBB) dinsdag. "Er zitten wat haakjes in", zei hij over de brief van Adema, "maar het BBB-verhaal is veel breder." Daar voegde hij aan toe: "Ik denk dat die opkoopregelingen nog veel aantrekkelijker moeten om boeren over de vrijwillige streep te trekken."

'Breed pakket'

BBB-leider Caroline van der Plas reageerde vorige week nog woedend op de plannen van Adema, die ze "bizar" en "onacceptabel" noemde. "Hij moet gewoon stoppen met boeren uitkopen." Maar eind vorig jaar steunde haar fractie ook een motie die het kabinet opriep "al het mogelijke" te doen om te voorkomen dat alle boeren plotseling minder mest mogen produceren. Adema geeft daar met zijn voorstellen invulling aan.

Een veelgenoemde datum was 25 april, de dag dat de Tweede Kamer in debat gaat over de mestproblemen. Met name Jeanet Nijhof-Leeuw (PVV) beloofde die dag met meer duidelijkheid te komen over het standpunt van haar partij. Pierik zei: "De BBB komt met een vrij breed pakket om de mestcrisis het hoofd te bieden."

Prioriteitenlijst

"Ik lees maatregelen waarvan ik de impact zeker niet zal onderschatten", zei Thom van Campen (VVD), "maar waarvan ik tegelijkertijd denk: daar moeten we onze ogen niet voor sluiten, omdat het alternatief veel erger is."

Nijhof-Leeuw vindt dat het uitkoopplan "wat hoog" op Adema's prioriteitenlijst staat. "De prioriteit ligt voor ons op voedselzekerheid en voedselproductie voor de toekomst."

Grote uitgaven

"We dragen deze voorstellen een warm hart toe", zei Harm Holman (NSC), maar hij nuanceerde dat zijn fractie pas op 25 april een definitief standpunt inneemt.

Holman zei dat de onderhandelende partijen, net als eerder in het formatieproces, geen nieuwe grote uitgaven willen goedkeuren. Maar tegen de tijd dat de financiering van een nieuwe opkoopregeling aan de orde is "ben je verder".

Meer uit Politiek

Twintig partijen doen mee aan Europese verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - Twintig partijen mogen meedoen aan de Nederlandse verkiezingen voor het Europees Parlement op 6 juni. Hun aanmeldingen zijn maandag goedgekeurd door de Kiesraad.

34 minuten geleden
Minister wil regeling compensatie beroepsziekten verbeteren

DEN HAAG (ANP) - Het aantal slachtoffers van ernstige beroepsziekten dat zich meldt voor compensatie blijft achter bij de verwachtingen. Dat vindt demissionair minister Karien van Gennip van Sociale Zaken "zorgelijk". Ze wil de regeling onder meer makkelijker maken voor slachtoffers.

3 uur geleden
Dassen (Volt) aan VVD en NSC: ga niet met Wilders in zee

APELDOORN (ANP) - Door te praten met de PVV over het vormen van een kabinet, maken VVD en NSC volgens Volt-leider Laurens Dassen "normaal wat in een democratie nooit normaal zou mogen zijn". Dat zegt hij op het Volt-congres in Apeldoorn. "Doe. Het. Niet" is Dassens oproep aan VVD-voorvrouw Dilan Yeşilgöz en Pieter Omtzigt (NSC).

1 dag geleden
Premier Rutte feliciteert koning Willem-Alexander

DEN HAAG (ANP) - In een bericht op X heeft premier Mark Rutte koning Willem-Alexander gefeliciteerd met zijn 57e verjaardag. "Ik wens hem en zijn familie een mooie, feestelijke dag toe in Emmen", schrijft Rutte.

2 dagen geleden
Kabinet geeft voorlopig geen geld aan de UNRWA

DEN HAAG (ANP) - Nederland zal voorlopig geen geld geven aan de UNRWA. In de toekomst kan de VN-organisatie voor hulp aan Palestijnen daar wel weer voor in aanmerking komen, maar dan zal wel eerst gekeken worden of ze de aanbevelingen heeft opgevolgd die een recent onderzoek onder leiding van de Franse oud-minister Colonna heeft gedaan, schrijft demissionair minister Liesje Schreinemacher (Ontwikkelingssamenwerking) aan de Tweede Kamer.

2 dagen geleden
Lijsttrekkers EU-parlement tegen harde datum toetreding Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Oekraïne moet perspectief hebben om toe te treden tot de Europese Unie, maar daar moet vooraf geen datum aan worden vastgeplakt, zoals 2034. Het land moet eerst aan alle gestelde voorwaarden voldoen, vinden vijf van de zes Nederlandse lijsttrekkers die vrijdag aan het eerste lijsttrekkersdebat voor de Europese verkiezingen meededen. De SP is tegen verdere uitbreiding van de EU.

2 dagen geleden
'Opt-out' migratie splijtzwam bij lijsttrekkers EU-parlement

DEN HAAG (ANP) - Een Nederlandse uitzonderingspositie (opt-out) voor EU-afspraken op het gebied van asiel en migratie is bij de Europese lijsttrekkers net zo'n splijtzwam als in de Haagse politiek. In het eerste lijsttrekkersdebat voor de Europese verkiezingen in Nieuwspoort met zes Nederlandse lijsttrekkers werden de voors en tegens flink aangezet. D66 maakte korte metten met partijen die een opt-out als mogelijkheid zien. "Een opt-out is niet iets dat je in de winkel koopt", zei Gerben-Jan Gerbrandy (D66).

2 dagen geleden