Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Formerende partijen praten verder in ministerie van Justitie

Formerende partijen praten verder in ministerie van Justitie

DEN HAAG (ANP) - De formerende partijen PVV, VVD, NSC en BBB praten deze week verder op een andere locatie, bevestigen Haagse bronnen na berichten van De Telegraaf en RTL Nieuws. Maandag zijn de onderhandelaars bijeengekomen in het ministerie van Justitie, in plaats van de gebruikelijke locatie in het Tweede Kamergebouw. Ze onderhandelen zonder informateur Ronald Plasterk, die nog een week de tijd heeft om verslag uit te brengen van de "korte informatieronde" waar de onderhandelaars sinds half december mee bezig zijn.

De gesprekken gaan dinsdag verder, is de verwachting. Dat de partijen verder praten zonder Plasterk is volgens een bron een teken dat de eindsprint in zicht is. "Dit is misschien ook wel dé manier om meer tempo te maken", zegt deze.

Een extra complicerende factor is dat VVD-leider en demissionair justitieminister Dilan Yeşilgöz woensdag en donderdag nauwelijks tijd heeft voor onderhandelingen. Dan wordt ze namelijk verwacht in de Tweede Kamer voor het debat over de begroting van haar ministerie.

Verhoudingen

Afgelopen week bleek wederom dat de onderlinge verhoudingen onder druk staan. Pieter Omtzigt (NSC) richtte zich op het sociale medium X tot BBB-leider Caroline van der Plas over een video van Mark van den Oever, leider van de protestgroep Farmers Defence Force. Omtzigt zag daarin verkapte dreigementen aan het adres van NSC-Kamerlid Harm Holman en landbouwminister Piet Adema (ChristenUnie) en verweet Van der Plas dat ze daar geen afstand van nam.

Ook Wilders liet zich vorige week meermaals van zijn scherpe kant zien. "Zure Yesilgoz sneert, niemand in de zaal reageert", twitterde de PVV-leider bijvoorbeeld. Dat deed hij naar aanleiding van de toespraak van de VVD-leider op het congres van de liberalen waarin ze hem verweet "vakkundig boze berichten" de wereld in te sturen.

Stevige gesprekken

Plasterk zei vorige week dat de onderhandelingen er "stevig" aan toe gaan, vooral waar het aankomt op de financiën. Wilders en Omtzigt spraken respectievelijk over 'spannende' en 'pittige' gesprekken.

Desondanks vindt Wilders dat de inzet van de partijen "moet zijn om er samen uit te komen", zegt hij maandagavond op X. Hij vindt dat alleen op deze manier recht kan worden gedaan aan de verkiezingsuitslag. "Dat moet ook echt gaan lukken", aldus de PVV-leider.

Meer uit Politiek

Voorzitter Bosma herdenkt oorlogsslachtoffers in de Tweede Kamer

DEN HAAG (ANP) - In de Tweede Kamer heeft voorzitter Martin Bosma de oorlogsslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdacht. Hij bracht in zijn toespraak een hommage aan de helden van de oorlog.

3 uur geleden
Formerende partijen aan de slag met doorrekening CPB van plannen

DEN HAAG (ANP) - PVV, VVD, NSC en BBB hebben vrijdag van het Centraal Planbureau (CPB) de doorrekening ontvangen van de plannen die ze op tafel hebben gelegd tijdens hun onderhandelingen, meldt een woordvoerster van de kabinetsformatie. Nu de financieel-economische gevolgen van de beoogde maatregelen zijn berekend, zullen de formerende partijen knopen moeten gaan doorhakken, zo kondigden de twee informateurs Elbert Dijkgraaf en Richard van Zwol onlangs aan.

23 uur geleden
VVD en BBB niet bezorgd over beknotting persvrijheid

DEN HAAG (ANP) - VVD, NSC en BBB maken zich geen zorgen over beknotting van de persvrijheid, ook niet als PVV in een nieuw kabinet komt. "We hebben voldoende vertrouwen in de democratie en de rechtstaat dat het niet zo ver komt", zegt BBB-Kamerlid Henk Vermeer. De VVD zegt zich altijd te hebben ingezet voor de vrijheid en veiligheid van de pers "en dat zullen we blijven doen, in welke politieke constellatie dan ook", zegt VVD-Kamerlid Claire Martens.

1 dag geleden
Jezus Leeft in beroep tegen uitsluiting Europese verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - De partij Jezus Leeft stapt naar de Raad van State, omdat ze niet mag meedoen aan de Europese verkiezingen op 6 juni. De Raad van State, de hoogste bestuursrechter, behandelt de zaak komende maandag om 11.00 uur. Uiterlijk volgende week vrijdag moet de raad uitspraak doen.

1 dag geleden
Slob benoemd tot 'bestuurlijk kopstuk' bij kanaaldrama Overijssel

ZWOLLE (ANP) - Oud-minister van Onderwijs Arie Slob (ChristenUnie) is benoemd tot 'bestuurlijk kopstuk' voor het zogeheten drama rond het Kanaal Almelo-De Haandrik in Overijssel. In die rol moet Slob beslissen over gevallen waarbij de provincie en bewoners het onderling niet eens zijn geworden over een vergoeding voor schade die het gevolg is van werkzaamheden aan het kanaal.

3 dagen geleden
Kamer boos over mogelijk versoepelde stikstofregels Schiphol

DEN HAAG (ANP) - Partijen in de Tweede Kamer reageren boos op mogelijk versoepelde stikstofregels voor Schiphol. Minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) heeft volgens NRC de regels zo afgezwakt dat de luchthaven vorig jaar makkelijker een natuurvergunning kon krijgen, waardoor het aantal vluchten niet omlaag hoefde.

4 dagen geleden
Belastingambtenaren hebben 'ruime gelegenheid' om te lekken

DEN HAAG (ANP) - Bij de Belastingdienst bestaat een "ruime gelegenheid" om vertrouwelijke informatie door te spelen aan criminelen. Dat staat in een onderzoek dat demissionair staatssecretaris Marnix van Rij van Financiën vorige week met de Tweede Kamer heeft gedeeld. Het zicht op corruptie is "minimaal", onder meer omdat weinig wordt bijgehouden wie wat deelt.

4 dagen geleden