Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Formerende partijen praten met Nederlandse Bank en CPB

Formerende partijen praten met Nederlandse Bank en CPB

DEN HAAG (ANP) - De formerende partijen praten dinsdag met Klaas Knot van de Nederlandse Bank, Pieter Hasekamp van het Centraal Planbureau (CPB) en Bas van den Dungen, hoogste ambtenaar op het ministerie van Financiën. Van Dungen schuift aan vanuit de Studiegroep Begrotingsruimte.

Het is niet de eerste keer dat Knot en Hasekamp bij de formatiegesprekken meepraten. Afgelopen juni werden ze uitgenodigd door de toenmalige informateur Mariëtte Hamer. Toen ging het over "de stand van de economie" en de begrotingsruimte voor de komende jaren. Het ligt in de lijn der verwachting dat de experts ook deze keer hierover uitleg geven aan de onderhandelaars en de informateurs Johan Remkes (VVD) en Wouter Koolmees (D66).

Bij de gesprekken zitten de partijleiders niet aan tafel, maar de secondanten Sophie Hermans (VVD), Rob Jetten (D66), Pieter Heerma (CDA) en Carola Schouten (CU) wel. In deze fase van de formatie voeren zij veel voorbereidende gesprekken, waarna partijleiders Mark Rutte (VVD), Sigrid Kaag (D66), Wopke Hoekstra (CDA) en Gert-Jan Segers (CU) zich weer aan de formatietafel voegen.

Meer uit Politiek

Kabinet verdedigt begroting die Kamer wil verbouwen

DEN HAAG (ANP) - Demissionair premier Mark Rutte verdedigt namens het kabinet de begrotingsplannen voor volgend jaar. Ondanks de val van het kabinet gaat het om een "goed pakket", meent Rutte. Maar veel partijen in de Kamer vinden dat er niet genoeg wordt gedaan om te voorkomen dat mensen hun rekeningen niet kunnen betalen. Zij doen voorstellen om de begroting te verbouwen, en zo meer inkomenssteun aan huishoudens te geven.

7 uur geleden
Ondanks excuses slavernijverleden ziet Simons geen verandering

DEN HAAG (ANP) - BIJ1-fractievoorzitter Sylvana Simons is trots dat mede dankzij haar continue strijd zowel het kabinet als de koning excuses hebben gemaakt voor het slavernijverleden. Bij het maken van de excuses namens het kabinet door premier Rutte zei hij dat er achter het slavernijverleden geen punt staat, maar een komma. E zijn echter nog geen stappen gezet, na die komma, zei Simons tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen.

12 uur geleden
JA21: voorkomen 'dwangwet' opvang asielzoekers topprioriteit

DEN HAAG (ANP) - Het voorkomen van de invoering van de spreidingswet, die moet zorgen voor een eerlijke verdeling van de opvang van asielzoekers in Nederland, is "topprioriteit" van JA21, zei fractievoorzitter Joost Eerdmans tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen.

12 uur geleden
Den Haan opgelucht door vertrek uit Kamer na 2,5 jaar

DEN HAAG (ANP) - Onafhankelijk Kamerlid Liane den Haan, die namens 50PLUS in eerste instantie de Kamer in kwam, voelt zich opgelucht dat ze de Tweede Kamer verlaat. Ze doet niet mee aan de komende verkiezingen. Ze is evenwel "dankbaar en blij" dat ze tweeënhalf jaar Kamerlid mocht zijn.

12 uur geleden
Kamer wil begroting verbouwen, maar vormt nog geen verenigd front

DEN HAAG (ANP) - Veel partijen willen de begrotingsplannen van het kabinet verbouwen om meer te doen voor de armste huishoudens of middeninkomens. Maar het is moeilijker dan voorheen om een verenigd front te vormen. Sinds de val van het kabinet vlak voor de zomer is er geen coalitie meer. Waar de fracties van VVD, D66, CDA en ChristenUnie tot dan met elkaar wijzigingsvoorstellen in elkaar knutselden of die onderling steunden, is daar nu geen sprake van.

13 uur geleden
Van der Burg zoekt plekken voor alleenreizende asielkinderen

DEN HAAG (ANP) - Het blijft de komende 2,5 weken "ontzettend spannend" om voldoende opvangplekken voor vooral alleenreizende kinderen te vinden die asiel willen aanvragen, zegt staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken). De komende nacht is er voor iedereen een slaapplek, maar het blijft elke dag spannend, zegt hij. Hij weet nog niet of hij opnieuw een oproep aan alle burgemeesters gaat doen om alleenreizende kinderen in hun gemeente op te vangen. Dat deed hij ruim een jaar geleden. Wel moet Van der Burg weer elke dag bellen en appen met burgemeesters om aan te dringen om vooral minderjarige asielzoekers onderdak te bieden.

13 uur geleden
Kamervoorzitter grijpt in om opmerkingen DENK over Yeşilgöz

DEN HAAG (ANP) - De nieuwe fractievoorzitter van DENK, Stephan van Baarle, kreeg bij zijn eerste grote optreden direct een standje van Kamervoorzitter Vera Bergkamp. Bergkamp vond, evenals het kabinet, dat Van Baarle veel te ver ging met zijn opmerkingen over VVD-leider en minister Yeşilgöz. Hij verwijt rechtse partijen "een racistisch zondebokverhaal" op te hangen. Dilan Yeşilgöz zou daarbij vooroplopen, met "leugens over vluchtelingen die een klimaat van haat aanwakkeren".

13 uur geleden