Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Formerende partijen onduidelijk over bezuinigingen op jeugdzorg

Formerende partijen onduidelijk over bezuinigingen op jeugdzorg

DEN HAAG (ANP) - De partijen die onderhandelen over een mogelijke coalitie spreken zich vooralsnog niet uit tegen extra bezuinigingen in de jeugdzorg van een half miljard euro. Tijdens een debat gaan Tweede Kamerleden van PVV, VVD en NSC niet in op het verzoek van andere partijen om stelling te nemen. Patrick Crijns (PVV) sluit evenwel niet uit dat hij toch een motie zal steunen die oproept de bezuinigingen terug te draaien. Bij het debat was geen Kamerlid van BBB aanwezig.

Het inmiddels demissionaire kabinet is al langer van plan om bovenop de bezuinigingen van een miljard euro op de jeugdzorg, nog eens 500 miljoen euro te snoeien in de uitgaven vanaf 2025. Die extra bezuiniging zou in 2027 op moeten lopen tot 511 miljoen euro.

Demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen (Jeugd en Preventie, ChristenUnie) heeft maandagochtend op verzoek van de Tweede Kamer op een rij gezet hoe zou kunnen worden bezuinigd. Tot verbazing van Kamerleden van andere partijen heeft hij vervolgens in de uitzending van NPO Radio 1 gezegd zelf tegen de bezuinigingen te zijn.

'Halsoverkop'

"Als we met elkaar vinden dat die meest kwetsbare kinderen hulp nodig hebben, dan moeten we ook vandaag met elkaar in staat zijn om in ieder geval die extra bezuinigingen van 511 miljoen te schrappen", zei Lisa Westerveld van GroenLinks-PvdA hoopvol.

Faith Bruyning (NSC) weigert haar steun hiervoor uit te spreken. Ze vindt dat het aan Van Ooijen is om hier het initiatief te nemen, omdat het gaat om plannen van het demissionaire kabinet waar hij zelf onderdeel van is. "Deze staatssecretaris moet aan de slag, maar daar moeten wij hem wel de opdracht voor geven", spreekt partijgenoot Don Ceder (ChristenUnie) van Van Ooijen haar tegen. "Wij kunnen inderdaad een opdracht geven, maar dat vind ik nu in het licht van de formatie een beetje halsoverkop", reageert Bruyning.

'Gezond en duurzaam'

PVV'er Crijns verwijt Van Ooijen de bezuinigingen "over de schutting" te gooien van een volgend kabinet. Als een motie wordt ingediend om de bezuinigingen terug te draaien, belooft het Kamerlid steun te overwegen.

"Het lijkt erop dat de staatssecretaris weigert stappen te zetten om het stelsel gezond en duurzaam de toekomst in te laten gaan", zegt Judith Tielen (VVD) over de uitspraken Van Ooijen over de bezuinigingen.

Sarah Dobbe (SP) verwijst naar het bericht in het AD dat de formerende partijen zouden hebben afgesproken plannen die geld kosten niet te steunen zolang de onderhandelingen lopen. "Als dat inderdaad zo is, dan hoor ik dat graag hier, vandaag."

Meer uit Politiek

Premier Rutte feliciteert koning Willem-Alexander

DEN HAAG (ANP) - In een bericht op X heeft premier Mark Rutte koning Willem-Alexander gefeliciteerd met zijn 57e verjaardag. "Ik wens hem en zijn familie een mooie, feestelijke dag toe in Emmen", schrijft Rutte.

18 uur geleden
Kabinet geeft voorlopig geen geld aan de UNRWA

DEN HAAG (ANP) - Nederland zal voorlopig geen geld geven aan de UNRWA. In de toekomst kan de VN-organisatie voor hulp aan Palestijnen daar wel weer voor in aanmerking komen, maar dan zal wel eerst gekeken worden of ze de aanbevelingen heeft opgevolgd die een recent onderzoek onder leiding van de Franse oud-minister Colonna heeft gedaan, schrijft demissionair minister Liesje Schreinemacher (Ontwikkelingssamenwerking) aan de Tweede Kamer.

1 dag geleden
Lijsttrekkers EU-parlement tegen harde datum toetreding Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Oekraïne moet perspectief hebben om toe te treden tot de Europese Unie, maar daar moet vooraf geen datum aan worden vastgeplakt, zoals 2034. Het land moet eerst aan alle gestelde voorwaarden voldoen, vinden vijf van de zes Nederlandse lijsttrekkers die vrijdag aan het eerste lijsttrekkersdebat voor de Europese verkiezingen meededen. De SP is tegen verdere uitbreiding van de EU.

1 dag geleden
'Opt-out' migratie splijtzwam bij lijsttrekkers EU-parlement

DEN HAAG (ANP) - Een Nederlandse uitzonderingspositie (opt-out) voor EU-afspraken op het gebied van asiel en migratie is bij de Europese lijsttrekkers net zo'n splijtzwam als in de Haagse politiek. In het eerste lijsttrekkersdebat voor de Europese verkiezingen in Nieuwspoort met zes Nederlandse lijsttrekkers werden de voors en tegens flink aangezet. D66 maakte korte metten met partijen die een opt-out als mogelijkheid zien. "Een opt-out is niet iets dat je in de winkel koopt", zei Gerben-Jan Gerbrandy (D66).

1 dag geleden
Van Gennip laat hoogte boetes voor illegale arbeid onderzoeken

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stelt een onderzoek in naar de maatschappelijke effecten van boetes die worden opgelegd aan werkgevers die werknemers uit het buitenland illegaal laten werken. Uit onderzoek van de Arbeidsinspectie blijkt dat het financiële voordeel dat werkgevers behalen door deze praktijken veel hoger is dan de boete die ze (mogelijk) krijgen.

1 dag geleden
Erdogan spreekt nog geen steun uit voor Rutte als topman NAVO

DEN HAAG/ISTANBUL (ANP) - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft nog niet zijn steun uitgesproken voor Mark Rutte als nieuwe secretaris-generaal van de NAVO. Na een ontmoeting met de demissionaire premier in Istanbul zei de Turkse president op een gezamenlijke persconferentie dat hij nog een besluit moet nemen.

1 dag geleden
Kabinet en Tata beginnen met onderhandelingen over verduurzaming

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet en Tata Steel beginnen met onderhandelingen over verduurzaming van de staalfabriek in IJmuiden. Demissionair minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) meldt dat zij samen met staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) gesprekken gaat voeren met het bedrijf. Die moeten leiden tot juridisch bindende afspraken.

1 dag geleden