Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Formerende partijen komen bijeen voor spoedoverleg

Formerende partijen komen bijeen voor spoedoverleg

DEN HAAG (ANP) - De leiders van de PVV, VVD, NSC en BBB komen vrijdagmiddag bijeen voor spoedoverleg, meldden ingewijden na berichtgeving van De Telegraaf. Het onverwachtse overleg is nodig omdat VVD-leider Dilan Yeşilgöz eerder op de dag scherpe kritiek uitte op de voordracht van PVV'er Marjolein Faber tot beoogd minister van Asiel en Migratie.

Yeşilgöz heeft moeite met eerdere uitspraken van Faber en de toon die zij over het algemeen bezigt. De VVD-leider vraagt zich hardop af of die wel "matcht" met het ambt van minister. Faber staat bekend om haar vergaande uitspraken. Zo sprak zij eerder over "omvolking" in de Eerste Kamer. Ook noemde zij het kabinet "een vijfde colonne", oftewel een groep die heimelijk de staat ondermijnt, in een debat. Verder wilde Faber dat de islam zou verdwijnen uit Nederland. Faber raakte ook in opspraak toen haar zoon duizenden euro's verdiende met het maken van websites voor de PVV.

Donderdag moest PVV-leider Geert Wilders de voordracht van Gidi Markuszower voor die post intrekken, omdat die niet door de screening van de AIVD was gekomen. Volgens sommige media was Wilders eerder gewaarschuwd door andere coalitieleiders over de benoeming van Markuszower.

Personele problemen

De ophef over Faber en Markuszower past in een reeks van personele problemen van Wilders deze formatie. Allereerst bleek dat zijn aangestelde verkenner Gom van Strien zich mogelijk publiek geld had toegeëigend en er een aangifte tegen hem lag voor omkoping en oplichting. De FIOD heeft inmiddels een inval gedaan in Van Striens woning.

Daarna moest Wilders er genoegen mee nemen dat hij niet zelf premier werd, maar iemand anders. Yeşilgöz en Omtzigt wilden niet dat hij premier werd, vanwege zijn eerdere uitspraken en opstelling. Afgesproken werd dat alle vier de partijleiders van de coalitie in de Kamer zouden blijven.

Informateur en later beoogd premier Ronald Plasterk bleek ook verwikkeld te zijn in een integriteitskwestie. Ook hij werd ervan beschuldigd zich te hebben verrijkt met publiek onderzoeksgeld toen hij onderzoek deed bij het Amsterdam UMC en daar een patent op aanvroeg. Plasterk trok zich terug, waarna Wilders uiteindelijk bij Dick Schoof uitkwam als premier.

Meer uit Politiek

Meer partijen willen verkiezingsprogramma laten doorrekenen

DEN HAAG (ANP) - Vergeleken met de vorige Tweede Kamerverkiezingen zijn meer partijen van plan hun programma te laten doorrekenen door het Centraal Planbureau (CPB). Zeker tien partijen zijn dit van plan. De vorige keer waren het er acht. Vooral kleinere oppositiepartijen doen niet mee, uit principiële redenen of omdat ze het te veel moeite vinden.

13 uur geleden
Veldkamp tevreden over militaire steun VS voor Oekraïne

BRUSSEL (ANP) - Nederland is tevreden met de afspraak die de Amerikaanse president Donald Trump en NAVO-baas Mark Rutte hebben gemaakt om op kosten van Europese lidstaten van het bondgenootschap extra Amerikaanse wapens naar Oekraïne te sturen. "Ik ben erg blij dat Europa en de VS op dit punt op een lijn zitten", zei demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) voor het begin van de vergadering met EU-ministers van Buitenlandse Zaken.

14 uur geleden
Veldkamp wil dat afspraken Israël blijven staan, geen maatregelen

BRUSSEL (ANP) - Demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) ziet dat er in Gaza nog onvoldoende gebeurt om de humanitaire situatie te verbeteren, maar "ik wil wel dat het gaat werken". Israël moet zich volgens hem houden aan de afspraken die met de EU zijn gemaakt. Het belangrijkste wat Veldkamp dinsdag wil bereiken op de vergadering met de EU-ministers van Buitenlandse Zaken is dat de lijst met maatregelen niet van tafel gaat, zei hij voor het begin van de vergadering.

15 uur geleden
RvS komt eind zomer met advies strafbaarstelling illegaliteit

DEN HAAG (ANP) - De Raad van State streeft ernaar om uiterlijk begin september het advies over het strafbaar stellen van illegaliteit klaar te hebben. Dat bevestigt de belangrijkste overheidsadviseur na berichtgeving door de Volkskrant. De verwachting is dat het advies klaar is voordat de Eerste Kamer op 8 september weer aan het werk gaat.

2 dagen geleden
Schoof: kabinet tornt niet aan geld voor verlaging eigen risico

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet gaat gewoon door met het plan om het eigen risico te halveren, zoals de ingekrompen coalitie destijds met de PVV had afgesproken. Volgens demissionair en partijloos premier Dick Schoof zijn de financiële aspecten hiervan onderdeel van het nieuwe zorgakkoord dat begin juli werd gesloten met veel zorgpartijen. Schoof zei dat vrijdag tijdens zijn persconferentie na de laatste ministerraad voor de zomer na aantijgingen van oud-zorgminister en vicepremier Fleur Agema (PVV) op X.

4 dagen geleden
Kabinet in beroep tegen vernietiging natuurvergunning Schiphol

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet gaat in hoger beroep tegen de gerechtelijke uitspraak die de natuurvergunning van Schiphol vernietigde. Dat schrijft staatssecretaris Jean Rummenie (Natuur) in een Kamerbrief. De staatssecretaris moet opnieuw de vergunningaanvraag beoordelen, ook nu een hoger beroep is ingesteld.

4 dagen geleden
Ambtelijk advies aan nieuw kabinet: verbeter saldo met 7 miljard

DEN HAAG (ANP) - Het volgende kabinet moet het begrotingssaldo richting 2030 structureel met 7 miljard euro verbeteren, door te bezuinigen of belastingen te verhogen. Dat adviseert de Studiegroep Begrotingsruimte (SBR), een groep topambtenaren die in de aanloop naar Tweede Kamerverkiezingen in kaart brengt hoeveel bestedingsruimte de nieuw te vormen regering heeft.

4 dagen geleden