Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Formatie nu in teken van grote thema's en schuiven dure plannen

Formatie nu in teken van grote thema's en schuiven dure plannen

DEN HAAG (ANP) - De onderhandelende partijen hebben nog een aantal grote thema's te bespreken in de laatste week van de formatie. De partijen hopen volgende week een akkoord te presenteren, maar over een aantal zaken moet nog overeenstemming worden bereikt. Daarnaast moet er wat worden geschoven in de plannen op verschillende terreinen, omdat er te veel geld nodig was voor het totaalplaatje, melden bronnen aan het ANP.

Vorige week kregen de ministeries plannen te zien van de 'deeltafels'. Aan die tafels spraken de afgelopen weken Kamerleden van de onderhandelende fracties VVD, D66, CDA en ChristenUnie over politieke onderwerpen. De deelakkoorden die hierover zijn bereikt, maar vragen in totaal alleen te veel geld. Daarom moet nog wat geschoven worden op verschillende posten.

Dat een deel van de Kamerleden betrokken was bij de onderhandelingen, maakt het volgens een betrokkene iets minder spannend wat de fracties straks over het akkoord zeggen. Naar verwachting wordt het concept-akkoord vrijdag of maandag met de Kamerfracties gedeeld. Maar een andere ingewijde houdt nog altijd een slag om de arm, ook omdat over een aantal belangrijke en gevoelige kwesties nog geen akkoord is bereikt.

Presentatie

De presentatie van het akkoord wordt volgende week verwacht, maar wanneer is nog niet duidelijk. Donderdag is de laatste Kamerdag voor de kerststop van het parlement en premier Mark Rutte moet donderdag en vrijdag in Brussel zijn voor een EU-top. Het is nog maar de vraag dus of het debat over het coalitieakkoord eerder die week kan worden gehouden. Anders moet de Kamer in de week voor de kerst nog terugkomen van het reces.

Daarna kan de formateur aan de slag gaan. Dat zal Rutte zijn. Hij gaat dan zijn nieuwe kabinet samenstellen en toekomstige bewindslieden ontvangen. De verwachting is dat er twintig ministers en tien staatssecretarissen komen. In de tweede week van januari kan het kabinet-Rutte IV dan op het bordes staan.

Meer uit Politiek

Zorgplicht voor sociale veiligheid studenten in wet vastgelegd

DEN HAAG (ANP) - Minister Robbert Dijkgraaf (Onderwijs) wil een zorgplicht voor sociale veiligheid voor studenten op hogescholen en universiteiten wettelijk vastleggen. Daardoor kan het externe toezicht verbeteren. Hij volgt hiermee een advies van de Inspectie van het Onderwijs.

2 uur geleden
PvdA en GL eisen sociaal pakket in ruil voor steun voorjaarsnota

DEN HAAG (ANP) - De PvdA en GroenLinks willen dat het kabinet nog voor de zomer met "een stevig, sociaal pakket" komt tegen armoede. De 'linkse wolk' dreigt tegen de Voorjaarsnota te stemmen als het kabinet niet nu al met maatregelen komt om te zorgen dat mensen hun rekeningen kunnen blijven betalen. De partijen gebruiken hiervoor opnieuw hun positie in de Eerste Kamer: zonder steun van PvdA en GroenLinks kan het kabinet eigenlijk alleen met steun van de BoerBurgerBeweging een meerderheid krijgen.

4 uur geleden
Groot deel oppositie zegt vertrouwen op in Rutte na Groningendebat

DEN HAAG (ANP) - Een groot deel van de oppositie in de Tweede Kamer zegt het vertrouwen op in minister-president Mark Rutte. De partijen vinden de reflectie van de premier op zijn eigen rol bij de gaswinning in Groningen tekort schieten, zegt GroenLinks-leider Jesse Klaver, die mede spreekt namens PvdA, SP, BBB, Volt. PVV, JA21, PvdD, Groep-Van Haga en partijloos Kamerlid Pieter Omtzigt.

14 uur geleden
Vijlbrief sluit 'Groningenheffing' voor oliebedrijven niet uit

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) deelt de woede van veel partijen in de Tweede Kamer over de weigering van de oliemaatschappijen Shell en ExxonMobil om hun deel van de schade als gevolg van de gaswinning in Groningen te betalen. Een voorstel van de PvdA en GroenLinks om deze bedrijven via een heffing alsnog te laten betalen, wijst hij dan ook niet op voorhand af.

16 uur geleden
EU dicht bij akkoord over grenscontroles en verdelen asielzoekers

BRUSSEL (ANP) - Na jarenlang vruchteloos gesteggel zijn de EU-landen dicht bij een akkoord over hun asielbeleid, zeggen EU-diplomaten. Mogelijk kunnen ze het donderdag eens worden over onder meer controles aan de buitengrens en het beter verdelen van asielzoekers.

16 uur geleden
Heijnen wil snel uitleg van ProRail over treinstoring van zondag

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur) wil snel tekst en uitleg van spoorbeheerder ProRail over de spoorstoring bij Amsterdam van afgelopen zondag. Zij wil weten hoe het kon gebeuren en welke beheersmaatregelen ProRail heeft getroffen, schrijft zij aan de Tweede Kamer. Door de storing strandden veel reizigers op Amsterdam CS. Sommigen moesten daar overnachten.

16 uur geleden
Vijlbrief houdt schadeaanpak Groningen nog eens tegen het licht

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet gaat nog eens kijken naar het veel bekritiseerde besluit om aardbevingsschades in Groningen tot 40.000 euro gewoon te vergoeden, zonder te onderzoeken of ze wel veroorzaakt zijn door de gaswinning. Mogelijk wordt de grens opgetrokken naar 60.000 euro. Ook wordt gedacht aan speciale teams om mensen te helpen die buiten de boot dreigen te vallen omdat zij meer schade hebben.

17 uur geleden