Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Formatie nu in teken van grote thema's en schuiven dure plannen

Formatie nu in teken van grote thema's en schuiven dure plannen

DEN HAAG (ANP) - De onderhandelende partijen hebben nog een aantal grote thema's te bespreken in de laatste week van de formatie. De partijen hopen volgende week een akkoord te presenteren, maar over een aantal zaken moet nog overeenstemming worden bereikt. Daarnaast moet er wat worden geschoven in de plannen op verschillende terreinen, omdat er te veel geld nodig was voor het totaalplaatje, melden bronnen aan het ANP.

Vorige week kregen de ministeries plannen te zien van de 'deeltafels'. Aan die tafels spraken de afgelopen weken Kamerleden van de onderhandelende fracties VVD, D66, CDA en ChristenUnie over politieke onderwerpen. De deelakkoorden die hierover zijn bereikt, maar vragen in totaal alleen te veel geld. Daarom moet nog wat geschoven worden op verschillende posten.

Dat een deel van de Kamerleden betrokken was bij de onderhandelingen, maakt het volgens een betrokkene iets minder spannend wat de fracties straks over het akkoord zeggen. Naar verwachting wordt het concept-akkoord vrijdag of maandag met de Kamerfracties gedeeld. Maar een andere ingewijde houdt nog altijd een slag om de arm, ook omdat over een aantal belangrijke en gevoelige kwesties nog geen akkoord is bereikt.

Presentatie

De presentatie van het akkoord wordt volgende week verwacht, maar wanneer is nog niet duidelijk. Donderdag is de laatste Kamerdag voor de kerststop van het parlement en premier Mark Rutte moet donderdag en vrijdag in Brussel zijn voor een EU-top. Het is nog maar de vraag dus of het debat over het coalitieakkoord eerder die week kan worden gehouden. Anders moet de Kamer in de week voor de kerst nog terugkomen van het reces.

Daarna kan de formateur aan de slag gaan. Dat zal Rutte zijn. Hij gaat dan zijn nieuwe kabinet samenstellen en toekomstige bewindslieden ontvangen. De verwachting is dat er twintig ministers en tien staatssecretarissen komen. In de tweede week van januari kan het kabinet-Rutte IV dan op het bordes staan.

4 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

JoMePi 1 maand geleden
Of ze lenen er nog wat bij We zitten niet voor niets tot onze nek in de schulden Alleen al wat de staat aan rente moet betalen daar word je eng van .Als dat niet was zou de gezondheiszorg gratis kunnen zijn en hadden de leraren -politie-zorgmedewerkers enz een fatsoenlijk loon kunnen hebben
bung 87 1 maand geleden
JoMePi: graaien kunnen ze--fatsoen kennen ze niet--het stemvee betaalt toch wel alles. komen ze tekort? gewoon een extra belasting invoeren.
JoMePi 1 maand geleden
Ja Bung dat van de grote hoop graaien en weggooien gaat ze goed af
bung 87 1 maand geleden
nooit meer uitgeven dan wat er binnen komt. dat moeten burgers ook. en jullie "projecten" vallen altijd veel duurder uit dan wat er begroot was.

Meer uit Politiek

Rutte: ook zelf niet voldoende verdiept in kwestie-Sahla

DEN HAAG (ANP) - Minister-president en VVD-leider Mark Rutte maakt ook zichzelf verwijten over de rel rond Soumaya Sahla, die lid was van de extremistische Hofstadgroep en daarna toch een functie kon bekleden binnen de partij. Hij heeft zich "niet voldoende verdiept in de zaak", erkent hij tijdens de persconferentie na afloop van de ministerraad.

16 uur geleden
CU en CDA: wij missen balans in aanpassing abortuswet

DEN HAAG (ANP) - Coalitiepartijen CDA en ChristenUnie vinden dat in de voorgestelde aanpassing van de abortuswet een balans ontbreekt tussen het zelfbeschikkingsrecht van de vrouw en de rechten van het ongeboren leven. Die balans was er eerder wel, betoogt ChristenUnie-Kamerlid Mirjam Bikker, omdat er een vaste bedenktijd was van vijf dagen. Die vaste bedenktijd wordt zeer waarschijnlijk aangepast. Coalitiepartijen VVD en D66 hebben samen met GroenLinks en de PvdA een initiatiefwet ingediend die deze termijn flexibel maakt. Een arts spreekt met de vrouw af hoe lang de termijn zal zijn.

1 dag geleden
Yesilgöz en Wilders hadden 'goed gesprek' na tweet over afkomst

DEN HAAG (ANP) - PVV-leider Geert Wilders en justitieminister Dilan Yesilgöz hebben woensdag dan toch gesproken over een tweet van Wilders waarin hij de Turkse afkomst van Yesilgöz hekelt. "Een VVD-er van Turkse afkomst op Justitie. En nu maar hopen dat ze mijn beveiliging niet opheft want het liefste zien ze me natuurlijk onder het gras verdwijnen", schreef de PVV-leider op 30 december vorig jaar.

1 dag geleden
Minister wil 'beuken uitdelen aan misdaad', maar vraagt geduld

DEN HAAG (ANP) - Minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz hoopt de zware criminaliteit de komende jaren "flinke beuken" uit te delen, maar tempert tegelijk de verwachtingen. Ze zei in de Tweede Kamer dat de georganiseerde misdaad "altijd meer geld zal hebben en altijd meedogenloos zal zijn, en zich niet zal laten afbakenen door de kaders van de rechtsstaat". Bovendien vraagt de aanpak veel werk en vergt die daardoor ook veel tijd.

1 dag geleden
Kabinet geeft dit jaar 20 miljoen noodhulp aan Afghanistan

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet maakt dit jaar 20 miljoen euro vrij voor noodhulp aan Afghanistan. Dat zei minister Liesje Schreinemacher (Ontwikkelingssamenwerking) in de Tweede Kamer. De humanitaire situatie is in het land is extreem zorgwekkend, zei ze.

1 dag geleden
Kuipers: mogelijk extra booster na Janssen voor bezoek Duitsland

DEN HAAG (ANP) - Zorgminister Ernst Kuipers gaat de Gezondheidsraad vragen of mensen die met Janssen gevaccineerd zijn een extra booster kunnen krijgen, zodat zij binnenkort wel welkom zijn in Duitsland. Voor het Janssen-vaccin volstaat een enkele prik voor een volledige vaccinatie, maar in Duitsland zijn één Janssen-prik en een booster niet voldoende voor een coronapas. Daar is in Duitsland een derde vaccinatie voor nodig.

2 dagen geleden
Kabinet kijkt naar verdere afbouw staatsbelang ABN AMRO

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet gaat bekijken of het zijn belang in ABN AMRO verder kan afbouwen. Minister Sigrid Kaag van Financiën heeft de NLFI, de stichting die de deelnemingen van de Staat in financiële instellingen beheert, gevraagd te kijken of en hoe het belang in de bank kan worden verkleind. Verdere details kan de minister niet delen, want "dit kan mogelijk nadelige effecten hebben op transacties".

2 dagen geleden