Formatie gaat 'gewoon verder', veel onduidelijk in laatste week
DEN HAAG (ANP) - Leiders van PVV, VVD, NSC en BBB praten dinsdag verder over een mogelijke coalitie. De tijd begint te dringen: uiterlijk begin volgende week moet informateur Ronald Plasterk zijn verslag afhebben. Waar de pers de afgelopen dagen werd geïnformeerd over tijd en locatie van onderhandelingen, gebeurt dat voorlopig niet. Partijleiders waren 's ochtends in het voor de formatie gereserveerde gebied in het Tweede Kamergebouw. Aan het begin van de middag overleggen ze naar verluidt op het ministerie van Justitie en Veiligheid. Daar kwamen de onderhandelaars maandag ook al bijeen.
Op dinsdagochtend zijn onder meer partijleiders Pieter Omtzigt (NSC) en Caroline van der Plas (BBB) in het 'formatiegebied' van de Tweede Kamer gezien, net als Tony van Dijck, de financieel specialist van de PVV-fractie. Ze vertrokken al gauw weer zonder veel te zeggen. "We gaan gewoon verder", zei Omtzigt. Informateur Plasterk houdt geen officiële gesprekken met de vier partijleiders en hun secondanten, maar onderling wordt er wel gesproken.
Maandagavond schreef PVV-leider Geert Wilders op X dat de inzet van de onderhandelende partijen "echt moet zijn om er samen uit te komen". Van der Plas onderschreef dat - "zo staat BBB er ook in!" - en VVD-leider Dilan Yeşilgöz schreef: "sluit ik mij helemaal bij aan". Alleen Omtzigt heeft niet op die tweet gereageerd.
Dinsdagmiddag moet VVD-voorvrouw Yeşilgöz ook weg van haar eigen ministerie van Justitie, omdat ze in de Tweede Kamer moet antwoorden op vragen over de boerenprotesten.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - De ChristenUnie stemt voor het eerst in jaren tegen twee begrotingen, omdat die ingaan tegen de waarden waar de partij voor zegt te staan. De onderwijsbegroting "rammelde" ook, maar krijgt uiteindelijk wel steun van de kleine christelijke partij, die samen met CDA, SGP en JA21 afspraken wist te maken met de coalitie over verzachting van de daarin aangekondigde bezuinigingen.
27 minuten geledenBRUSSEL (ANP) - Behalve Oostenrijk overwegen meer EU-landen om Syrische asielzoekers terug te sturen, zei minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie) na afloop van een vergadering met EU-collega's in Brussel. Ze wilde niet zeggen welke landen dat zijn. Voor Nederland is verplichte terugkeer nu niet aan de orde, zei Faber. Daarvoor zijn de ontwikkelingen in het land te onzeker. Daarnaast kan gedwongen terugkeer volgens de minister op dit moment niet omdat Nederland er geen diplomatieke post heeft.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - CDA, ChristenUnie, SGP en JA21 gedogen een PVV-kabinet door een deal te sluiten over onderwijsbezuinigingen, vinden oppositiepartijen als GL-PvdA, Volt en DENK. "Dit is geen oppositie voeren, dit is gedogen", zei Volt-leider Laurens Dassen in het debat over het woensdag afgesloten akkoord.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het CDA heeft de onderwijsbegroting "minder slecht" gemaakt door een akkoord te sluiten met andere oppositiepartijen en de coalitie, aldus Harmen Krul (CDA) bij het debat hierover. Desondanks is de begroting nog steeds "sterk onvoldoende" volgens het Kamerlid. Oppositiepartijen die niet betrokken waren bij het akkoord vinden het CDA medeverantwoordelijk voor de bezuinigingen die wel blijven staan.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Coalitiepartij NSC is bij het debat over het akkoord over onderwijsbezuinigingen stevig bekritiseerd door de oppositiepartijen GroenLinks-PvdA, D66, Volt, SP en Partij voor de Dieren. De suggestie dat de coalitie geen andere keuze heeft dan te bezuinigen omdat het vorige kabinet op te grote voet heeft geleefd, wezen zij resoluut van de hand.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Oppositiepartijen CDA, ChristenUnie en SGP maken een "historische fout" door samen met JA21 en de coalitiepartijen een akkoord te sluiten over de onderwijsbezuinigingen, vindt GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans. In ruil voor de steun aan de onderwijsbegroting wordt 750 miljoen euro aan bezuinigingen teruggedraaid. Maar 1,2 miljard euro aan bezuinigingen blijft staan, merkt Timmermans op.
6 uur geledenBRUSSEL (ANP) - Justitieminister David van Weel wil dat er in de Europese Unie vaart wordt gemaakt met de aanpak van online-kinderporno. Het wetsvoorstel dat donderdag bij de ministers van Justitie op tafel lag, ging Nederland en negen andere lidstaten waaronder Duitsland, Oostenrijk, Tsjechië en Finland echter te ver. Van Weel hoopt dat er zo snel mogelijk een EU-voorstel komt dat wel voldoende steun kan krijgen.
6 uur geleden