
'Forensische zorg kan zo alleen nog met verlies’
DEN HAAG (ANP) - Instellingen die mensen met een psychische stoornis of beperking behandelen die misdaden hebben gepleegd, zeggen die zorg door tariefverlagingen alleen nog met verlies te kunnen leveren. De ondergrens is bereikt in de bedragen die de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) wil betalen, betogen advocaten dinsdag voor de rechter namens acht zorgaanbieders.
"Met deze tarieven kunnen aanbieders de kwaliteit en de veiligheid onvoldoende garanderen", zei de advocaat van Fivoor, een van de organisaties. Hij schetst dat de zogeheten forensische zorg, die door de rechter wordt opgelegd, al jaren kampt met dalende tarieven en stijgende kosten, terwijl de maatschappij steeds strengere eisen stelt aan de veiligheid van de instellingen. "Loop je als samenleving gevaar, omdat de zorg niet meer goed geregeld is? Ja."
De organisaties hebben een kort geding aangespannen tegen tariefkortingen door de DJI. Die kunnen volgens de advocaten oplopen tot 3,4 procent en komen bovenop kortingen die de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft vastgesteld. Daartegen loopt een afzonderlijke rechtszaak.
Problematisch
Ook invoering van een maximale dagprijs vinden de aanbieders zeer problematisch. Volgens de advocaten gaat dit systeem ten koste van de behandeling van ernstig gestoorde daders, zoals Bart van U., die oud-minister Els Borst om het leven bracht. Mensen als hij zouden 40 procent minder behandeling krijgen als de instellingen de maximale prijs consequent zouden doorvoeren, stellen de raadslieden. "Aanbieders kunnen ook niet kiezen: ik wil die patiënt wel en die niet."
DJI zegt zich "bewust te zijn van de pijn die aanbieders voelen", maar kan zich niet vinden in de kritiek. De dienst blijft erbij dat de tarieven zorgvuldig zijn vastgesteld. "Niet alle aanbieders kunnen tevreden worden gehouden", zeggen zijn advocaten. Ze stellen dat 'breed en diepgaand’ onderzoek is gedaan naar de kostprijs en dat slechts acht van de 196 aanbieders klagen. Daaronder zijn wel grote organisaties, die duizenden mensen behandelen.
In "uitzonderlijke omstandigheden" kunnen zorginstellingen meer geld krijgen, aldus DJI. Met goede resultaten valt bovendien een bonus van 2 procent te verdienen.
Meer uit Binnenland
DONGEN (ANP) - In een bedrijfspand in Dongen (Noord-Brabant) is zondagavond een zeer grote brand uitgebroken. De brandweer pompt water uit het Wilhelminakanaal om het vuur te blussen.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De organisatie van de alternatieve dodenherdenking in Den Haag is "heel erg dankbaar voor de grote opkomst". Op de herdenking aan de rand van het Malieveld kwamen tussen de 3000 en 4000 mensen af, schat een woordvoerder van de organisatie. Eerder had de organisatie aangegeven uit te gaan van zo'n vijfhonderd bezoekers.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Het Comité 4 en 5 mei kijkt terug op "een geslaagde herdenking" op de Dam in Amsterdam. "De twee minuten stilte zijn zonder grote verstoringen verlopen, wat heel fijn is", zei een woordvoerder. Zij meldt dat volgens de politie 16.000 mensen bijeen waren op de Dam.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Op en rond de Dam, waar zondag de Nationale Herdenking plaatsvond, zijn vijf mensen opgepakt. Dit meldt een woordvoerder van de politie. Twee van hen zijn opgepakt voor het verstoren van de dodenherdenking. Zij zouden leuzen hebben geroepen en vlaggen bij zich hebben.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een alternatieve dodenherdenking in Den Haag wordt zondagavond druk bezocht. De organisatie verwachtte zo'n vijfhonderd mensen, maar schat het aantal nu op 3000.
3 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De politie heeft twee mensen die een keffiyeh droegen, een sjaal die vaak wordt gedragen door pro-Palestijnse activisten, tegengehouden op het Rokin, op de hoek van de Dam. Dat ziet een ANP-verslaggever. De mannen lijken het plein niet op te mogen, maar staan nu op een afstandje naar de dodenherdenking te kijken.
4 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Op veel plekken in Nederland was het om 20.00 uur twee minuten stil voor alle mensen die tijdens of na de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen in oorlogssituaties of vredesoperaties. Bij de Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam zwegen de duizenden aanwezigen, waarna het Wilhelmus klonk.
4 uur geleden