Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ford zakt op Wall Street na bijstellen winstverwachting

Ford zakt op Wall Street na bijstellen winstverwachting

NEW YORK (ANP) - Autoproducent Ford behoorde donderdag tot de dalers op de beurzen in New York. Het bedrijf waarschuwde dat de winst dit jaar lager uitvalt door nieuwe afspraken met vakbond United Auto Workers en stijgende loonkosten. Het aandeel verloor uiteindelijk 3,1 procent.

Personeel van Ford legde wekenlang het werk neer. Ook bij General Motors en de Amerikaans-Europese automaker Stellantis werd gestaakt. De werkonderbrekingen kostten de autoproducenten miljarden dollars. Ford gaf eerder al aan dat het om 1,3 miljard dollar zou gaan. Het was voor het eerst dat alle drie de autofabrikanten in Detroit tegelijkertijd werden getroffen door stakingen.

De aandacht van beleggers ging echter vooral uit naar nieuwe inflatiegegevens uit de Verenigde Staten. Zo bleek dat de favoriete inflatiemaatstaf van de Amerikaanse Federal Reserve in oktober is afgenomen tot 3,5 procent, van 3,7 procent een maand eerder. Het meevallende inflatiecijfer versterkte de hoop bij beleggers dat de Fed nu echt klaar is met het verhogen van de rente en volgend jaar de leenkosten weer zal gaan verlagen.

Salesforce

De Dow-Jonesindex sloot de handelsdag 1,5 procent hoger op 35.950,89 punten. De brede S&P 500 steeg 0,4 procent tot 4567,80 punten. Techgraadmeter Nasdaq verloor 0,2 procent tot 14.226,22 punten.

Salesforce steeg 9,4 procent. Het Amerikaanse softwareconcern presteerde het afgelopen kwartaal beter dan beleggers en analisten hadden verwacht. Ook waren zij te spreken over de vooruitzichten voor het huidige kwartaal en de rest van het jaar.

Olieprijzen

Tesla zakte 1,8 procent. De fabrikant van elektrische auto's levert na twee jaar van vertragingen en productieproblemen eindelijk zijn eerste Cybertrucks af. Vlak voor het sluiten van de beurs werd bekend dat het goedkoopste model, dat pas beschikbaar zal zijn in 2025, een prijskaartje krijgt van 61.000 dollar, omgerekend zo'n 56.000 euro.

De olieprijzen gingen gedurende de handelsdag omlaag. Oliehandelaren reageerden niet enthousiast op afspraken die zijn gemaakt door oliekartel OPEC en bondgenoten. Donderdag kwamen zij overeen de olieproductie volgend jaar met nog eens 1 miljoen vaten te verminderen, om zo de olieprijzen te stutten. Maar handelaren twijfelen of de betrokken landen die afspraken zullen naleven. Een vat Amerikaanse olie werd 3,4 procent goedkoper op 75,19 dollar. Brentolie zakte 0,3 procent in prijs tot 82,83 dollar.

De euro was 1,0885 dollar waard, tegen 1,0905 dollar bij het slot van de beurzen in Europa.

Meer uit Financieel

ASMI stijgt op Damrak terwijl beleggers wachten op resultaten

AMSTERDAM (ANP) - Chiptoeleverancier ASMI is dinsdag met een plus van 0,6 procent de handel uitgegaan op de beurs in Amsterdam. Het bedrijf uit Almere komt na de slotbel met resultaten, waar beleggers deze dag met name naar hebben uitgekeken. Zij zijn benieuwd naar de vooruitzichten, vooral op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI). De laatste tijd is er meer vraag naar AI-chips.

5 minuten geleden
Uniper krijgt 165 miljoen voor opgelegde beperking kolencentrale

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet betaalt energiebedrijf Uniper een compensatie van in totaal 165 miljoen euro voor de periode waarin een beperking gold voor het gebruik van kolen om elektriciteit op te wekken. Dat meldt demissionair klimaat- en energieminister Rob Jetten aan de Tweede Kamer. Het geld komt uit een potje dat bedoeld is om investeringen in duurzame energie te stimuleren.

31 minuten geleden
Instagram en Facebook plots bereikbaar voor Russen door storing

MOSKOU (ANP/RTR) - Rusland is dinsdag getroffen door een internetstoring. Om onverklaarbare redenen waren enkele geblokkeerde socialemediawebsites, waaronder Instagram en Facebook, plots weer beschikbaar in Rusland. Telegram, de populairste berichtenapp die in Rusland wordt gebruikt, lag juist even plat.

1 uur geleden
EU kijkt of samenwerking Frans AI-bedrijf met Microsoft wel kan

BRUSSEL (ANP/AFP) - De samenwerking tussen de Franse AI-startup Mistral en het grote Amerikaanse Microsoft wordt tegen het licht gehouden door de Europese Commissie. Het dagelijks bestuur van de EU let naar eigen zeggen scherp op zulke partnerschappen tussen techreuzen en ontwikkelaars van grote AI-modellen.

1 uur geleden
Verstoringen in Rode Zee houden nog even aan, vreest Maersk

KOPENHAGEN (ANP/RTR) - Containerrederij Maersk vreest dat verstoringen door de situatie in de Rode Zee kunnen voortslepen tot in de tweede helft van dit jaar. Grote rederijen varen door aanvallen van de Houthi-rebellen niet langer door de Rode Zee, maar nemen een alternatieve, langere route via Kaap de Goede Hoop, het zuidelijkste puntje van Afrika.

1 uur geleden
Winkeliers willen dat jongeren meer ruimte krijgen voor bijbaan

WOERDEN (ANP) - Winkeliers roepen het kabinet op om scholieren en studenten meer ruimte te geven voor hun bijbanen. De overheid komt met steeds meer maatregelen om flexibele werknemers een contract voor een bepaald aantal uren te geven. Maar oproepkrachten, vooral studenten en scholieren, willen volgens de brancheorganisatie voor zelfstandige winkeliers en franchisenemers Vakcentrum liever flexibel blijven werken. Zo kunnen zij hun werktijden afstemmen op hun school, studie of hobby.

2 uur geleden
Koerssprong videochatdienst Zoom op Wall Street na cijfers

NEW YORK (ANP) - Zoom Video Communications behoorde dinsdag tot de winnaars op de aandelenbeurzen van New York. De videochatdienst, die enorm populair werd tijdens de coronapandemie, behaalde meer omzet dan verwacht in het vierde kwartaal. Ook boekte Zoom weer winst na een verlies in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Het bedrijf wist daarnaast iets meer grote zakelijke klanten te trekken dan in het derde kwartaal. Het aandeel werd beloond met een koerswinst van 7 procent.

2 uur geleden