Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Fondsen willen meer actie voor een gezonder Nederland

Fondsen willen meer actie voor een gezonder Nederland

AMERSFOORT/DEN HAAG (ANP) - "Als de samenleving niet snel daadkracht toont en intensief gaat samenwerken voor langer gezond leven, komt de welvaart in Nederland in gevaar", zegt de vereniging Samenwerkende Gezondheidsfondsen (SGF).

De 22 aangesloten gezondheidsfondsen roepen volgens de vereniging het bedrijfsleven, overheden, maatschappelijke organisaties en de zorg op om de aanpak van de verbetering van de volksgezondheid samen te versnellen. Ze vinden dat gezondheid "het uitgangspunt moet zijn van al het overheidsbeleid, dus niet alleen op het ministerie van VWS".

Ongezond leven is nu nog gemakkelijker en ook vaak goedkoper, zegt de vereniging, en leefomgeving en klimaat verslechteren door ongezonde lucht en vervuiling. En de vergrijzing drukt ook op de zorg, die al kampt met personeelstekorten.

'Vier industrieën'

Al die ontwikkelingen zijn niet alleen ellendig voor degenen die er direct nadelige gevolgen van ondervinden, maar worden ook nog eens een dure aangelegenheid voor de hele samenleving. "Afname van gezonde levensjaren is niet alleen slecht voor mensen zelf, maar voor onze gehele samenleving; ongezondheid kost ons veel, verlaagt de participatie in de samenleving en zorgt voor personeelstekorten. Op termijn vormt deze gezondheidsramp een bedreiging van onze welvaart", waarschuwt SGF.

Een manifest voor verbetering wordt maandag aangeboden aan het kabinet. De samenwerkende gezondheidsfondsen willen volgend jaar ook een 'Nationale GezondheidsTop' organiseren, met een "brede afvaardiging uit de zorg, wetenschap, maatschappelijke organisaties, patiëntenorganisaties, het bedrijfsleven en de overheid". De nood is hoog, benadrukken ze, en niet alleen in ons land: "Onlangs maakte de wereldgezondheidsorganisatie WHO bekend dat er dagelijks 7000 doden vallen in Europa door toedoen van vier industrieën: tabak, alcohol, voeding en fossiele brandstoffen."

Meer uit Gezond

Arts mag nooit meer werken na masturberen in gesprek met patiënte

ZWOLLE (ANP) - Een plastisch chirurg mag zijn beroep niet meer uitoefenen, omdat hij in een videoconsult met een patiënte zichzelf heeft bevredigd. "Ernstig seksueel grensoverschrijdend gedrag", noemen tuchtrechters dat vrijdag. Een rechtbank had de arts eerder dit jaar veroordeeld tot een taakstraf van 120 uur, een voorwaardelijke gevangenisstraf van vijf maanden en een schadevergoeding van 500 euro.

1 dag geleden
Slingeland Ziekenhuis start zorg weer op, operaties worden hervat

DOETINCHEM (ANP) - De zorg in het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem wordt "gecontroleerd" weer opgestart nadat het ziekenhuis vrijdagochtend was getroffen door de wereldwijde computerstoring. Operaties en het werk op de verpleegafdelingen worden hervat en poliklinieken gaan weer open. "Patiënten die vanmiddag een afspraak hebben, kunnen gewoon naar het ziekenhuis komen", schrijft het ziekenhuis.

1 dag geleden
Operaties in ziekenhuizen Treant vrijdagmiddag hervat

EMMEN (ANP) - De ziekenhuizen van zorgorganisatie Treant in Emmen, Hoogeveen en Stadskanaal hervatten om 13.00 uur de geplande zorg op de poli's. Ook operaties worden vanaf dan weer hervat. Door de wereldwijde computerstoring konden de poli's urenlang geen patiënten ontvangen en werden operaties geannuleerd. Ook werden patiënten naar andere ziekenhuizen in de regio gebracht.

1 dag geleden
Gemeenteraad Diemen stemt voor gratis condooms voor inwoners

DIEMEN (ANP) - Een ruime meerderheid van de gemeenteraad van Diemen heeft gestemd voor het gratis verstrekken van condooms aan inwoners. Slechts twee raadsleden van een lokale partij stemden tegen de motie van de partijen D66, GroenLinks, PvdA en Ons Diemen. De condooms moeten in 2025 en 2026 worden uitgedeeld op plekken waar nu ook al gratis menstruatieproducten te krijgen zijn, met uitzondering van basisscholen.

2 dagen geleden
Aantal besmettingen blauwtong loopt snel op

DEN HAAG (ANP) - Steeds meer dieren blijken het blauwtongvirus onder de leden te hebben. De ziekte is sinds het begin van het jaar op 318 plekken in het land vastgesteld, meldde de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit donderdag. De teller stond afgelopen maandag op 94 gevallen en vorige week op twintig.

2 dagen geleden
Rode Kruis verwacht meer blaarbehandelingen door hitte en heuvels

NIJMEGEN (ANP) - Het Rode Kruis verwacht voor donderdag, de derde dag van de Vierdaagse, meer blaarbehandelingen uit te voeren als gevolg van het heuvelachtige wandelparcours en het vochtige weer. Tot 10.00 uur had de hulporganisatie ruim tweehonderd blaarbehandelingen uitgevoerd op de locaties in Mook, Groesbeek en Ottersum. In Mook ging het in de helft van de blaarbehandelingen om een 'complex' geval. Dat betekent dat iemand bijvoorbeeld last had van meerdere blaren of bloedblaren.

2 dagen geleden
Onderzoek: knieartrose kost samenleving 1,2 miljard per jaar

AMSTERDAM (ANP) - Een op de negen mensen in Nederland heeft artrose aan de knie en dat kost de maatschappij jaarlijks 1,2 miljard euro. Maastricht UMC heeft dat berekend in opdracht van ReumaNederland en keek daarbij naar langdurige uitval, arbeidsongeschiktheid en mantelzorgverplichtingen.

2 dagen geleden