Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Fonds dat armere landen moet helpen met klimaatschade aangenomen

Fonds dat armere landen moet helpen met klimaatschade aangenomen

DUBAI (ANP) - Het fonds dat armere, kwetsbare landen moet helpen met schade aangericht door de gevolgen van klimaatverandering, is officieel aangenomen op de klimaattop in Dubai. Vorig jaar besloten landen met elkaar dat het fonds er moest komen, wat velen een "historische beslissing" noemden.

Gedurende dit jaar heeft een werkgroep gesproken over hoe dat fonds eruit moet zien. Die gesprekken gingen erg moeizaam. De covoorzitter noemde het donderdag "een moeilijk proces, waar ik nooit meer doorheen wil gaan".

De Verenigde Arabische Emiraten hebben direct laten weten 100 miljoen dollar (ruim 91 miljoen euro) te willen bijdragen aan het fonds. Ook Duitsland heeft 100 miljoen dollar toegezegd. Eurocommissaris Wopke Hoekstra heeft later laten weten dat de Europese Unie in totaal minstens 225 miljoen euro in het fonds stopt. Het Verenigd Koninkrijk wil 60 miljoen pond (ruim 69 miljoen euro) bijdragen aan het klimaatschadefonds.

Oproep

Klimaatgezant John Kerry van de Verenigde Staten liet weten dit fonds volledig te steunen. Vorig jaar tijdens de COP ging hij pas na lange tijd akkoord met het plan voor een klimaatschadefonds. Het land heeft 17,5 miljoen dollar toegezegd.

Dit fonds is volgens mensenrechtenorganisatie ActionAid "het absolute minimum". Agnes Schim van der Loeff benadrukt dat het nu tijd is om het fonds echt te vullen. "Met klimaatrampen jaar na jaar zal de behoefte aan financiering alleen maar blijven toenemen." Ze roept Nederland op ook een bijdrage te doen. Nederland heeft nog niet bekendgemaakt of er geld naar het fonds gaat. Wel vindt demissionair minister Rob Jetten het "goed nieuws" dat er een akkoord is over het klimaatschadefonds.

Meer uit Buitenland

Israël: burgers pas terug naar Noord-Gaza als gijzelaars vrij zijn

TEL AVIV (ANP) - De honderdduizenden Palestijnen die Israël uit het noorden van Gaza heeft verdreven, kunnen er pas terugkeren "als alle gijzelaars zijn vrijgelaten". Dat heeft de Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant gezegd tegen familieleden van de Israëlische gijzelaars die Hamas sinds 7 oktober vasthoudt, zo bericht de Israëlische krant Yedioth Ahronoth.

30 minuten geleden
NAVO-topman: lidmaatschap Zweden maakt ons sterker

BRUSSEL (ANP) - Het NAVO-lidmaatschap van Zweden zal "ons allemaal" sterker en veiliger maken, reageert de topman van het bondgenootschap, Jens Stoltenberg, op het Hongaarse akkoord voor toetreding.

31 minuten geleden
Trump in beroep tegen boete van 454 miljoen dollar

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Voormalig president Donald Trump gaat in beroep tegen het vonnis van de staat New York in een fraudezaak tegen hem. De rechtbank veroordeelde hem tot een boete van in totaal 454 miljoen dollar (419 miljoen euro). Trump had al aangekondigd het vonnis van 16 februari aan te vechten. De zaak kan zich nog maanden, tot mogelijk een jaar, voortslepen.

32 minuten geleden
Franse president: Oekraïne heeft onze verdere steun nodig

PARIJS (ANP) - De Franse president Emmanuel Macron benadrukt dat Oekraïne verdere steun nodig heeft in de strijd tegen de Russen. Hij deed dat bij de opening van een internationale top in Parijs over de voortzetting van hulp aan het door Moskou aangevallen land, melden Franse media.

54 minuten geleden
Zelensky: slechts een derde door EU toegezegde munitie ontvangen

KYIV (ANP/AFP/BLOOMBERG) - Oekraïne heeft tot dusver slechts 30 procent van de munitie ontvangen die de Europese Unie het land heeft toegezegd. Dat zei president Volodymyr Zelensky maandag. De EU had volgens Zelensky beloofd om voor maart 1 miljoen artilleriegranaten te sturen.

1 uur geleden
Zweden jongste lid van NAVO na akkoord Hongarije

BOEDAPEST (ANP/RTR/AFP) - Zweden kan toetreden tot de NAVO. Hongarije is als laatste lid van het bondgenootschap akkoord gegaan. De Zweedse premier Ulf Kristersson spreekt over een historische dag na de instemming door het Hongaarse parlement.

2 uur geleden
Hezbollah: zestig raketten afgevuurd op Israëlische basis

BEIROET (ANP/AFP) - Hezbollah zegt zestig raketten op een Israëlische militaire basis te hebben afgevuurd. Volgens de Libanese groepering gaat het om een vergeldingsactie voor eerdere Israëlische luchtaanvallen ver op Libanees grondgebied.

3 uur geleden