Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Follow This: gemiste kans om Shell tot forse CO2-ingreep te manen

Follow This: gemiste kans om Shell tot forse CO2-ingreep te manen

LONDEN (ANP) - Beleggers hebben een kans gemist om olie- en gasconcern Shell te dwingen sneller de CO2-uitstoot te verlagen, stelt oprichter Mark van Baal van Follow This. Die groep activistische beleggers diende op de aandeelhoudersvergadering een voorstel in dat eist dat Shell zijn beleid in overeenstemming brengt met de klimaatafspraken van Parijs. Een minderheid van 20 procent stemde voor, ongeveer evenveel als vorig jaar.

"Dat is zeker een gemiste kans ja. 80 procent van de beleggers is nog steeds niet in staat de korte termijn los te koppelen van de risico’s op de lange termijn", stelt Van Baal na afloop van de bijeenkomst. "Shell doet alsof het een keuze is tussen klimaat en winst. Maar het is een keuze tussen echte verandering of het niet halen van Parijs", zegt hij, verwijzend naar het internationale akkoord om de opwarming van de aarde ruim onder de 2 graden te houden en het liefst rond 1,5 graad. "En kennelijk is het Shell gelukt, dat beleggers denken dat de winstgevendheid in gevaar komt als we te snel van fossiel afgaan."

In de aandeelhoudersresolutie, die door het bestuur van Shell afgewezen wordt, vraagt Follow This aan Shell om een duidelijke doelstelling voor 2030 bij het verminderen van alle aan het bedrijf te koppelen CO2-uitstoot. Die moet wat de beleggersgroep betreft in lijn zijn met het klimaatakkoord van Parijs, wat zou neerkomen op bijna een halvering over zeven jaar.

Activisten

Dat is meer dan Shell in zijn huidige plannen zelf wil doen. Het bedrijf steekt miljarden in CO2-arme energiebronnen, maar zo’n twee derde van de uitgaven gaan nog altijd naar gas- en olieprojecten. Tegelijkertijd vindt Shell dat zijn doel om in 2050 klimaatneutraal te zijn al in overeenstemming is met het klimaatakkoord van Parijs.

"Als je nog steeds denkt in lijn met Parijs te zijn zonder de emissies omlaag te brengen, misleid je in feite je aandeelhouders", zegt Van Baal daarover. "Daar willen wij helderheid in scheppen."

Activisten verstoorden het begin van de aandeelhoudersvergadering, door anti-Shell-leuzen te scanderen, te zingen en een poging het podium met bestuurders te bestormen. Beveiligers voerden hen weg. Van Baal: "Ik snap hun woede heel goed, maar ik heb een andere methode. Het laat heel goed zien hoe groot de kloof is tussen de bestuurders en de maatschappij. Ze hebben geen idee en vinden het heel vreemd dat mensen zo negatief over hen denken."

Meer uit Financieel

Nederland verdient meer aan landbouwexport om hogere exportwaarde

DEN HAAG (ANP) - Nederland verdiende vorig jaar meer aan de export van landbouwproducten, melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en Wageningen University & Research (WUR). Ze schatten dat de Nederlandse economie 50,4 miljard euro verdiende aan de uitvoer van bijvoorbeeld groenten en fruit, 4 procent meer dan in 2022. Dat komt doordat Nederland afgelopen jaar voor meer geld aan landbouwproducten exporteerde.

5 uur geleden
Beursweek met rentebesluit ECB en Fed-voorzitter in Congres

AMSTERDAM (ANP) - De aandacht van beleggers gaat deze week onder meer uit naar een nieuw rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB). Naar alle waarschijnlijkheid zal de ECB opnieuw de rente in de eurozone onveranderd laten. Verder verschijnt voorzitter Jerome Powell van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve in het Congres om uitleg te geven over het monetair beleid.

13 uur geleden
Oliekartel OPEC+ verlengt productieverlaging, aldus bronnen

WENEN/MOSKOU (ANP/AFP) - Oliekartel OPEC+ verlengt de huidige productieverlaging tot en met het einde van juni. Dat melden bronnen bij de groep van grote olieproducerende landen waaronder Saudi-Arabië en Rusland aan persbureau Bloomberg. Op de oliemarkt was al verwacht dat de productievermindering langer door zou gaan om zo de prijzen te stutten.

13 uur geleden
NS-topman hoopt op politieke oplossing tegen duurdere prijzen

AMSTERDAM (ANP) - President-directeur Wouter Koolmees van de Nederlandse Spoorwegen (NS) hoopt met de politiek tot een oplossing te komen om een forse stijging van de prijzen voor tickets en abonnementen volgend jaar te voorkomen. Dat heeft Koolmees zondag gezegd in het televisieprogramma Buitenhof. Hij is dinsdag in de Tweede Kamer voor een hoorzitting.

15 uur geleden
Economie hoog op agenda bij Volkscongres China

BEIJING (ANP/AFP) - De staat van de Chinese economie zal hoog op de agenda staan bij de jaarlijkse bijeenkomst van het Volkscongres van de Chinese Communistische Partij (CCP), die dinsdag begint. Duizenden afgevaardigden van de CCP komen dan in Beijing bijeen voor die jaarlijkse vergadering.

17 uur geleden
Duitse topeconoom: opkomst extreemrechts gevaar voor groei

BERLIJN (ANP) - De opkomst van extreemrechts in Duitsland is een gevaar voor de economie omdat buitenlandse vakkrachten kunnen worden afgeschrikt om te komen werken in het land. Dat heeft de Duitse topeconoom Veronika Grimm gezegd. Grimm behoort tot de zogenoemde Sachverständigenrat, die bestaat uit vijf economische experts. Die raad is het belangrijkste economische adviesorgaan van de Duitse bondskanselier.

20 uur geleden
Nicotinezakjes volgens aanklacht in VS verslavend en schadelijk

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Nicotinezakjes, de nieuwste vinding waarop de tabaksindustrie haar hoop heeft gevestigd, zijn verslavend en schadelijk voor jongeren. Dat staat in de aanklacht van een rechtszaak die is aangespannen tegen de Amerikaanse tabaksfabrikant Philip Morris International.

1 dag geleden