Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Fokker-locaties in Helmond en Hoogerheide gaan dicht

Fokker-locaties in Helmond en Hoogerheide gaan dicht

PAPENDRECHT (ANP) - De Fokker-fabrieken in Helmond en Hoogerheide gaan dicht. Moederbedrijf GKN Aerospace wil de activiteiten van de twee fabrieken onderbrengen op de huidige locatie in Papendrecht. Daarbij gaan in de basis geen banen verloren, maar de vraag is of het huidige personeel van de te sluiten locaties wel op zo'n verhuizing zit te wachten. Personeel is vrijdag over de ophanden zijnde verhuizingen ingelicht.

De sluiting van de fabriek in Helmond, waar Fokker onder andere landingsgestellen maakt, zou dit jaar al moeten plaatsvinden. Bij die locatie werken zo'n 350 gespecialiseerde vakkrachten, waarvan zo'n honderd op uitzendbasis. Bij Elmo in Hoogerheide worden kabelbomen voor vliegtuigen gemaakt. Bij dit onderdeel werken achthonderd mensen, waarvan zo'n driehonderd op uitzendbasis. De fabriek in Noord-Brabant moet uiteindelijk in 2023 op slot gaan.

Werknemers van de twee locaties zal worden gevraagd mee over te gaan naar Papendrecht. "Er is een baan voor iedereen", benadrukt een woordvoerder van GKN. Daarbij wordt ook aangegeven dat er nauw wordt samengewerkt met de Nederlandse ondernemingsraad, vakbonden en andere belanghebbenden.

Kosten besparen

De locatie in Papendrecht zal straks werk bieden aan 1800 werknemers. Met de verhuizing wil GKN kosten besparen. Tegelijk zegt het bedrijf "aanzienlijk en voor de lange termijn" te investeren in "twee ultramoderne, dynamische productiecentra" in Papendrecht en Hoogeveen.

Vakbonden FNV en CNV spreken van "winstoptimalisatie". De bonden menen dat GKN tekortschiet als het gaat om het naleven van het sociaal plan. Dan gaat het vooral om de tegemoetkoming van werknemers die zeggen niet mee over te willen naar Papendrecht vanwege de grote afstand. Van Helmond naar Papendrecht is meer dan 100 kilometer. Hoogerheide ligt dik 60 kilometer van Papendrecht vandaan.

Krapte op arbeidsmarkt

De huidige krapte op de arbeidsmarkt speelt mogelijk in het voordeel van de werknemers. GKN wil volgens de bonden de kennis en kunde van het personeel niet verliezen. Dat biedt mogelijk een opening bij de onderhandelingen met het bedrijf over regelingen zoals een tegemoetkoming in tijd en geld, waarover binnenkort zal worden gesproken.

De Helmondse wethouder Economie noemt het bij monde van zijn woordvoerster "uiteraard heel spijtig" dat de fabriek naar Papendrecht vertrekt. "Het is ook jammer van de kennis en kunde, maar we snappen dat de afweging zorgvuldig is gemaakt. Maar mensen die niet mee willen kunnen we in deze brainportregio, een regio waar technische mensen altijd heel hard nodig zijn, goed gebruiken."

Meer uit Financieel

Komst eerste nieuwe Airbus voor Transavia vertraagd door schade

SCHIPHOL (ANP) - De komst van de eerste Airbus van Transavia heeft vertraging opgelopen. De luchtvaartmaatschappij meldt dat het nieuwe toestel door een nog onbekende oorzaak beschadigd is geraakt. Transavia zou de Airbus A321neo, die al gereed was voor gebruik, begin december ophalen uit Hamburg.

9 minuten geleden
Amazon mengt zich in AI-chatbotstrijd met werkhulp Q

SEATTLE (ANP) - Amazon introduceert zijn eigen chatbot die werkt met geavanceerde kunstmatige intelligentie (AI). Het AI-programma, dat Q heet, is vooral bedoeld voor hulp op het werk en kan volgens Amazon bijvoorbeeld helpen bij programmeren en het schrijven van teksten. Hiermee gaat het tech- en webwinkelbedrijf een concurrentiestrijd aan met Microsoft en Google, die al eigen zoek- en chatfuncties hebben met geavanceerde AI.

1 uur geleden
Beleggers op het Damrak terughoudend, DSM-Firmenich weer omlaag

AMSTERDAM (ANP) - De beleggers op het Damrak deden het dinsdag voorzichtiger aan, nadat er maandag een einde kwam aan de aandelenrally van vier weken op Wall Street. De stijgende lijn werd dinsdag echter weer hervat in New York en dat bood steun aan de beurshandel in Europa.

2 uur geleden
G-Star moet Vietnamese fabriek 2,5 miljoen betalen om plotse exit

AMSTERDAM (ANP) - Kledingmerk G-Star moet een Vietnamese fabriek 2,5 miljoen dollar (2,3 miljoen euro) betalen als schadevergoeding voor het plotseling stopzetten van de samenwerking. De textielfabriek moest de deuren sluiten na het plotse vertrek van de Nederlandse denimspecialist. Volgens de rechtbank in Amsterdam staat het miljoenenbedrag gelijk aan de schade die de fabriek daardoor leed.

2 uur geleden
Britse overheid 1,4 miljard kwijt aan fraude bij coronaleningen

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - De Britse overheid heeft banken 1,4 miljard pond (1,6 miljard euro) uitgekeerd omdat er mogelijk is gefraudeerd met coronaleningen door mkb'ers. Het gaat om leningen waarvoor de overheid volledig garant stond.

3 uur geleden
Groep autodealers VS: geen dwangmaatregelen elektrische auto's

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - Een groep Amerikaanse autodealers roept de regering Biden op om terug te komen op regelgeving die voorschrijft dat in 2032 twee op de drie auto's die in de Verenigde Staten worden verkocht elektrisch moeten zijn. De autodealers schrijven in een brief aan president Joe Biden dat de meeste autokopers in de VS nu niet geïnteresseerd zijn in het kopen van elektrische auto's. Ook niet met stimuleringsmaatregelen van de overheid.

3 uur geleden
DHL heeft drukste bezorgdag ooit in Nederland

DEN HAAG (ANP) - Pakketbedrijf DHL heeft dinsdag ruim 2 miljoen pakketten verwerkt in Nederland en daarmee is het de drukste dag voor het bedrijf ooit. Het record stond op de dinsdag na Black Friday vorig jaar, met 1,6 miljoen pakketten. Ook op de 4300 servicepunten van DHL werd dinsdag een recordaantal van meer dan 300.000 pakketten bezorgd.

3 uur geleden