Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Focus beleggers op olie en Apple na langverwachte schuldendeal

Focus beleggers op olie en Apple na langverwachte schuldendeal

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers zullen deze week hopen dat het optimisme op de wereldwijde beurzen van voor het weekend nog even doorzet. De afgelopen tijd heerste er veel onzekerheid vanwege het uitblijven van een deal voor het verhogen van het Amerikaanse schuldenplafond. Maar zaterdag zette de president Joe Biden de langverwachte handtekening onder de overeenkomst. Daarmee zijn de betalingsproblemen voor de federale overheid van de Verenigde Staten definitief afgewend.

Beleggers kijken deze week verder uit naar de jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie WWDC, die wordt georganiseerd door Apple. Volgens geruchten komt het techconcern met een eigen virtualrealitybril (VR), een tool waar Apple zich tot nu toe niet aan heeft gewaagd. De bril zou het belangrijkste nieuwe Apple-product worden sinds de Apple Watch in 2014.

Daarnaast zal de aandacht uitgaan naar de olieprijzen. Dit weekend kwam oliekartel OPEC+, bestaande uit grote olieproducerende landen zoals Saudi-Arabië en Rusland, bijeen in Wenen. Daar werd gesproken over het al dan niet verlagen van de olieproductie, om zo de schommelende olieprijzen te bedwingen. In aanloop naar het overleg gingen de olieprijzen vrijdag nog omhoog. Het beleid van de OPEC+ heeft ook invloed op de prijzen aan de pomp.

KLM

Luchtvaartcombinatie Air France-KLM houdt woensdag zijn jaarlijkse aandeelhoudersvergadering. KLM raakte vorige week nog in opspraak na een rapport van een onafhankelijk toezichthouder. Hij concludeerde dat de luchtvaartmaatschappij de voorwaarden voor staatssteun tijdens de coronacrisis heeft geschonden. Die steun is wel weer terugbetaald, maar verschillende Tweede Kamerfracties willen weten in hoeverre er desondanks vervolgstappen mogelijk zijn. Zo werd in het debat over de staatsdeelnemingen herhaaldelijk de vraag gesteld of de overheid KLM in de toekomst nog wel steun zou kunnen bieden als er weer een crisis zou uitbreken.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek publiceert daarnaast verschillende macro-economische cijfers, waaronder dinsdag de inflatie in Nederland voor de maand mei. Eerder presenteerde het statistiekbureau al een snelle eerste raming. Het tempo waarin de prijzen stijgen bleek met 6,1 procent op jaarbasis weer wat toegenomen ten opzichte van een maand eerder, toen de inflatie 5,2 procent bedroeg. Dat kwam vooral doordat de energieprijzen vorige maand minder sterk daalden dan in april.

Meer uit Financieel

Illegale winst uit dwangarbeid hoogst in Europa en Centraal-Azië

GENÈVE (ANP) - De illegale winsten uit dwangarbeid zijn met 84 miljard dollar per jaar het hoogst in Europa en Centraal-Azië, komt naar voren uit een rapport van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO). De ILO doet in opdracht van de Verenigde Naties (VN) onderzoek naar arbeidsvraagstukken en brengt daar adviezen over uit. Uit het meest recente onderzoek blijkt dat de illegale winst uit dwangarbeid wereldwijd is toegenomen met zeker 37 procent sinds 2014. "We weten nu dat de situatie alleen maar erger is geworden", zegt directeur-generaal Gilbert F. Houngbo van de ILO.

22 minuten geleden
Failliet Nederlands snoepbedrijf overgenomen door branchegenoot

OOSTERHOUT (ANP) - De failliete snoepleverancier Vero Sweet Presents uit Waalwijk wordt overgenomen door branchegenoot Holland Foodz. Dat meldt de producent van oud-Hollands snoep uit het Brabantse Oosterhout. Vero leverde onder meer speciaal snoep voor feestdagen zoals harten met bonbons. Het bedrijf ging een maand geleden failliet.

47 minuten geleden
Unilever stijgt in hogere AEX na afsplitsen ijsjesdivisie

AMSTERDAM (ANP) - Unilever ging dinsdag omhoog op de Amsterdamse beurs. Het levensmiddelenconcern kondigde aan zijn groeiplan te versnellen door zijn ijsjesdivisie op eigen benen te zetten. Die divisie, met ijsmerken als Magnum en Ben & Jerry's, was in 2023 goed voor een omzet van 7,9 miljard euro. Unilever stelt daarbij alle opties voor het onderdeel te bekijken, waaronder een verkoop of eigen beursnotering. Het aandeel klom 5 procent.

55 minuten geleden
Aandacht voor Unilever op Damrak na afstoten ijsjesdivisie

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht dinsdag onder meer uit naar Unilever. Het levensmiddelenconcern kondigde aan zijn groeiplan te versnellen door zijn ijsjesdivisie op eigen benen te zetten. Die divisie, met ijsmerken als Magnum en Ben & Jerry's, was in 2023 goed voor een omzet van 7,9 miljard euro.

1 uur geleden
Unilever wil ijsjesdivisie met onder meer Magnum afsplitsen

AMSTERDAM (ANP) - Unilever ging dinsdag omhoog op de Amsterdamse beurs. Het levensmiddelenconcern kondigde aan zijn groeiplan te versnellen door zijn ijsjesdivisie op eigen benen te zetten. Die divisie, met ijsmerken als Magnum en Ben & Jerry's, was in 2023 goed voor een omzet van 7,9 miljard euro. Unilever stelt daarbij alle opties voor het onderdeel te bekijken, waaronder een verkoop of eigen beursnotering. Het aandeel klom dik 5 procent.

1 uur geleden
Financial Times: EU wil invoerheffing graan uit Rusland en Belarus

BRUSSEL (ANP/RTR) - De Europese Unie werkt aan een invoerheffing voor graan uit Rusland en Belarus. De EU wil graan uit deze landen duurder maken om Europese boeren en sommige lidstaten tegemoet te komen, melden ingewijden aan de Britse zakenkrant Financial Times.

2 uur geleden
Japanse centrale bank verhoogt rente voor het eerst sinds 2007

TOKIO (ANP/AFP) - De Bank of Japan heeft het belangrijkste rentetarief in het land voor het eerst sinds 2007 verhoogd. De centrale bank maakte daarmee een einde aan een decennialange periode waarin Japan met lage rentes en het opkopen van obligaties de inflatie juist wilde aanjagen. De rente bedraagt nu tussen nul en 0,1 procent, tegen een eerdere negatieve rente van 0,1 procent. Een verhoging van de rente zal leningen duurder maken voor consumenten en bedrijven.

3 uur geleden