Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Focus beleggers op olie en Apple na langverwachte schuldendeal

Focus beleggers op olie en Apple na langverwachte schuldendeal

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers zullen deze week hopen dat het optimisme op de wereldwijde beurzen van voor het weekend nog even doorzet. De afgelopen tijd heerste er veel onzekerheid vanwege het uitblijven van een deal voor het verhogen van het Amerikaanse schuldenplafond. Maar zaterdag zette de president Joe Biden de langverwachte handtekening onder de overeenkomst. Daarmee zijn de betalingsproblemen voor de federale overheid van de Verenigde Staten definitief afgewend.

Beleggers kijken deze week verder uit naar de jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie WWDC, die wordt georganiseerd door Apple. Volgens geruchten komt het techconcern met een eigen virtualrealitybril (VR), een tool waar Apple zich tot nu toe niet aan heeft gewaagd. De bril zou het belangrijkste nieuwe Apple-product worden sinds de Apple Watch in 2014.

Daarnaast zal de aandacht uitgaan naar de olieprijzen. Dit weekend kwam oliekartel OPEC+, bestaande uit grote olieproducerende landen zoals Saudi-Arabië en Rusland, bijeen in Wenen. Daar werd gesproken over het al dan niet verlagen van de olieproductie, om zo de schommelende olieprijzen te bedwingen. In aanloop naar het overleg gingen de olieprijzen vrijdag nog omhoog. Het beleid van de OPEC+ heeft ook invloed op de prijzen aan de pomp.

KLM

Luchtvaartcombinatie Air France-KLM houdt woensdag zijn jaarlijkse aandeelhoudersvergadering. KLM raakte vorige week nog in opspraak na een rapport van een onafhankelijk toezichthouder. Hij concludeerde dat de luchtvaartmaatschappij de voorwaarden voor staatssteun tijdens de coronacrisis heeft geschonden. Die steun is wel weer terugbetaald, maar verschillende Tweede Kamerfracties willen weten in hoeverre er desondanks vervolgstappen mogelijk zijn. Zo werd in het debat over de staatsdeelnemingen herhaaldelijk de vraag gesteld of de overheid KLM in de toekomst nog wel steun zou kunnen bieden als er weer een crisis zou uitbreken.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek publiceert daarnaast verschillende macro-economische cijfers, waaronder dinsdag de inflatie in Nederland voor de maand mei. Eerder presenteerde het statistiekbureau al een snelle eerste raming. Het tempo waarin de prijzen stijgen bleek met 6,1 procent op jaarbasis weer wat toegenomen ten opzichte van een maand eerder, toen de inflatie 5,2 procent bedroeg. Dat kwam vooral doordat de energieprijzen vorige maand minder sterk daalden dan in april.

Meer uit Financieel

Tesla laat gaspedalen van duizenden Cybertrucks vervangen

AUSTIN (ANP/BLOOMBERG) - Tesla roept bijna 3900 Cybertrucks terug om de gaspedalen te repareren of te vervangen. Wanneer er veel kracht wordt uitgeoefend op de pedalen, kunnen ze bekneld raken door de bekleding van het interieur. De pedalen kunnen ook losraken, waardoor de elektrische auto onbedoeld versnelt.

36 minuten geleden
Ook Lufthansa annuleert vluchten naar Israël

FRANKFURT (ANP/DPA) - De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa heeft ook besloten om vrijdag alle vluchten naar Israël te annuleren. In de nacht van donderdag op vrijdag zou Israël een aanval op Iran hebben uitgevoerd, wat veiligheidsrisico's voor de luchtvaart met zich meebrengt. Om die reden maakte KLM eerder op de dag al bekend de vluchten naar Tel Aviv tot en met maandag op te schorten.

47 minuten geleden
Economie eurozone in recessie na krimp in slotkwartaal 2023

LUXEMBURG (ANP) - De economie van de eurozone is in de laatste drie maanden van vorig jaar toch in een recessie terechtgekomen. In het vierde kwartaal van 2023 was sprake van een krimp van 0,1 procent, meldt het Europese statistiekbureau Eurostat op basis van nieuwe gegevens.

1 uur geleden
Transavia sluit vertrek uit Nederland bij nachtsluiting niet uit

HILVERSUM (ANP) - Transavia-topman Marcel de Nooijer sluit niet uit dat de luchtvaartmaatschappij uit Nederland vertrekt als de nachtsluiting van Schiphol er komt. Dat zei hij tijdens het radioprogramma Sven op 1. "Ik denk dat wij op een tijdpad zitten dat we niets uitsluiten", aldus De Nooijer.

1 uur geleden
Winst 100-jarige verzekeraar De Goudse gehalveerd

GOUDA (ANP) - De winst van ondernemersverzekeraar De Goudse is in 2023 gehalveerd ten opzichte van het jaar daarvoor. Het familiebedrijf, dat deze maand zijn 100-jarig bestaan viert, kreeg te maken met een toename van het aantal ongevallen met motorrijtuigen, een stijging in arbeidsongeschiktheid bij zzp'ers en meer brandschade.

4 uur geleden
Schiphol Group koopt stikstofrechten voor vliegveld bij Rotterdam

SCHIPHOL (ANP) - Luchthavenexploitant Schiphol Group heeft stikstofrechten van twee boerenbedrijven in Zuid-Holland gekocht voor vliegveld Rotterdam The Hague Airport. Dat bevestigt een woordvoerder na een bericht van de Volkskrant. Het vliegveld bij Rotterdam heeft een natuurvergunning nodig en moet daarvoor voldoende rechten hebben om stikstof uit te stoten.

4 uur geleden
AEX in het rood door oplopende spanningen Midden-Oosten

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging vrijdag omlaag door de oplopende spanningen in het Midden-Oosten. De beurshandel was de hele week al nerveus na de Iraanse aanval met drones en raketten op Israël afgelopen weekend, die grotendeels werd afgeslagen. Israël dreigde daarop terug te zullen slaan en heeft naar verluidt in de nacht van donderdag op vrijdag raketten gelanceerd die een onbekend doel in Iran hebben geraakt.

5 uur geleden