Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

FNV zet weer hoog in bij cao-onderhandelingen supermarkten

FNV zet weer hoog in bij cao-onderhandelingen supermarkten

UTRECHT (ANP) - Vakbond FNV is van plan om hoog in te zetten bij de cao-onderhandelingen volgende week voor supermarktmedewerkers die bij de grote ketens werken. "Werknemers zitten behoorlijk aan de grond, wij krijgen regelmatig signalen dat mensen steeds moeilijker kunnen rondkomen. De afgelopen jaren hebben deze medewerkers nauwelijks loonsverhogingen gekregen", stelt FNV-bestuurder Danielle Wiek.

De onderhandelingen, die dinsdag officieel van start gaan, zijn extra spannend na een recent hoogopgelopen conflict tussen de bonden en Albert Heijn over een cao voor distributiemedewerkers. Daardoor braken stakingen uit bij distributiecentra, waardoor de schappen in verscheidene supermarkten van de keten steeds leger raakten. Uiteindelijk kregen de medewerkers onder meer een loonsverhoging van 10 procent.

Retail- en merkendeskundige Paul Moers waarschuwde eerder deze maand dat de stakingsacties bij de distributiecentra van Albert Heijn kunnen overslaan op andere supermarkten. "Als Albert Heijn meer gaat betalen dan weet je één ding zeker: dan gaat het gedonder bij de andere supermarkten ook beginnen", zei de supermarktkenner toen.

Loon-prijsspiraal

De onderhandelingen die volgende week van start gaan hebben betrekking op de cao's voor supermarktmedewerkers van alle ketens. Werkgevers hebben hun inzet nog niet prijsgegeven. Maar bonden eisen onder andere een "fatsoenlijke" loonsverhoging van meer dan 14 procent.

De FNV is niet bang voor de gevaren van een zogeheten loon-prijsspiraal als gevolg van de hoge looneisen van vakbonden bij cao-onderhandelingen. Daarbij leiden hogere lonen tot hogere prijzen, die vervolgens weer leiden tot hogere looneisen. "Dat is een discussie die door de werkgevers wordt aangewakkerd. Zij hebben de toename van de kosten al lang ingecalculeerd. Wij jagen de inflatie niet aan, maar corrigeren achteraf zodat medewerkers nog steeds hetzelfde kunnen kopen", zegt vakbondsvrouw Wiek.

Meer uit Financieel

Luchthavenvakbond Parijs dreigt met nieuwe staking tijdens Spelen

PARIJS (ANP/AFP) - Een kleine vakbond bij het Parijse luchthavenbedrijf ADP waarschuwt voor een staking op vrijdag, de dag van de openingsceremonie van de Olympische Spelen. Daarmee negeert de vakbond een recente deal met het bedrijf.

27 minuten geleden
Airlines omlaag op verder positief gestemde Europese beurzen

AMSTERDAM (ANP) - Luchtvaartmaatschappijen eindigden maandag in het rood op de Europese beurzen. Ryanair heeft de winst het afgelopen kwartaal fors zien dalen door flinke druk op de ticketprijzen. De Ierse budgetvlieger verwacht ook voor de belangrijke zomerperiode dat de ticketprijzen lager zijn dan eerder gedacht. Het aandeel noteerde bij het slot 17 procent lager op de aandelenbeurs in Dublin. EasyJet, een andere budgetvlieger, verloor ruim 7 procent in Londen.

1 uur geleden
Vergelijker: autopremie steeds hoger door dure elektrische auto's

EINDHOVEN (ANP) - Automobilisten zijn steeds meer geld kwijt aan hun autoverzekering. De gemiddelde premie is inmiddels opgelopen tot 90,38 euro per maand, een stijging van ruim 9 procent vergeleken met januari vorig jaar. Dat meldt de financiële vergelijkingssite Geld.nl op basis van eigen onderzoek. De kenners verwachten dat de verzekeringspremie voorlopig blijft stijgen.

3 uur geleden
Techaandelen herstellen op Wall Street na recente zware verliezen

NEW YORK (ANP) - De grote Amerikaanse techbedrijven wisten maandag wat te herstellen op de aandelenbeurzen in New York. De S&P 500-index en techgraadmeter Nasdaq beleefden vorige week nog de slechtste beursweek sinds april dit jaar door de verkoopgolf in de techsector. Beleggers deden hun techaandelen vorige week van de hand door zorgen over de sterk gestegen waarderingen van deze aandelen. Deze week maken de resultaten van Tesla en Google-moederbedrijf Alphabet mogelijk duidelijk of de hoge waarderingen in de techsector gerechtvaardigd zijn.

3 uur geleden
Verkoop illegale Chinese fatbikes verpest imago, vindt fabrikant

DOETINCHEM (ANP) - De verkoop van illegale, makkelijk op te voeren fatbikes door Chinese fabrikanten verpest het imago van de fietsen. Dat stelt Niels Willems, medeoprichter van fatbikefabrikant Brekr en initiatiefnemer van het Convenant Veilige Fatbikes samen met drie andere Nederlandse fabrikanten. De fatbike wint snel aan populariteit in Nederland, maar onterecht is het beeld ontstaan dat het een onveilige fiets is, aldus Willems, die inschat dat dit jaar al 50.000 fatbikes zijn gekocht in Nederland.

5 uur geleden
ACM spreekt Meta aan op misleiding consumenten met term 'gratis'

DEN HAAG (ANP) - Europese consumententoezichthouders, waaronder de Nederlandse Autoriteit Consument en Markt (ACM), spreken Meta aan op misleiding van consumenten bij de introductie van betaalde accounts. Volgens de waakhonden heeft het Amerikaanse techbedrijf consumenten onder druk gezet bij het bieden van de keuze tussen een betaalde en een zogenaamd 'gratis' versie van Facebook of Instagram.

5 uur geleden
Bijna 6 miljoen reizigers Schiphol in juni, meer dan vorig jaar

SCHIPHOL (ANP) - Schiphol heeft in juni bijna 6 miljoen passagiers verwerkt, wat 5 procent meer is vergeleken met een jaar eerder. Ook het aantal vluchten van en naar de luchthaven ging omhoog.

6 uur geleden