Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

FNV wil pas verlof voor menstruatie als taboe op het werk eraf is

FNV wil pas verlof voor menstruatie als taboe op het werk eraf is

DEN HAAG (ANP) - Zolang er nog een taboe op menstruatie rust op de werkvloer, hebben verlofdagen voor menstruatie nog weinig zin. Dat zegt vakbondsbestuurster Hacer Karadeniz van jongerenbond FNV Young & United over eventueel menstruatieverlof in Nederland. In Spanje wordt momenteel gewerkt aan een wetsvoorstel voor een verlof van een aantal dagen bij zware menstruatiepijn, meldden Spaanse media vorige week.

Mocht de wetgeving er komen, dan zou Spanje het eerste Europese land worden met wettelijk geregeld menstruatieverlof. Het zou overigens niet gelden voor vrouwen die maar lichte last hebben. In slechts een handvol landen ter wereld is er wetgeving op dit vlak, zoals Japan en Korea, vertelt Karadeniz. In Nederland regelt de Wet arbeid en zorg verlof bij ziekte. Daar staat alleen niets specifieks in over menstruatie, zegt Karadeniz.

Uit een in november vorig jaar gehouden peiling door de bond onder duizenden respondenten bleek dat driekwart van de Nederlanders onder de 35 jaar menstruatieverlof een goed idee vindt. Volgens de bond gaf de overgrote meerderheid van de ondervraagden die menstrueren aan minder goed hun werk te doen in die periode. Daar wordt alleen nog niet over gesproken op de werkvloer. "Het is een groter probleem. Er is nu al weinig begrip, vrouwen hebben een schuldgevoel over menstruatie."

Normaliseren

Dat taboe moet er eerst af, vindt Karadeniz. "Als problemen niet besproken worden, wordt er ook geen rekening mee gehouden." Werkgevers zouden volgens haar menstruatie eerst moeten "normaliseren en faciliteren". Dat kan door bijvoorbeeld menstruatieproducten op de werkvloer aan te bieden.

Mocht er ooit menstruatieverlof komen, dan is het een kwestie van maatwerk, vindt Karadeniz. Dat geldt ook voor de kosten, die nog niet duidelijk zijn. "Menstruatie is cyclisch: kijk naar wat ik als werkgever moet doen zodat het geen issue is. Breidt bijvoorbeeld thuiswerk uit op plekken waar dat kan." Bedrijven zouden ook menstruatieverlof in cao's kunnen gaan meenemen, aldus de vakbondsbestuurster. Dat is voor zover nu bekend nog nergens het geval.

Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland waren nog niet direct bereikbaar voor commentaar.

Meer uit Financieel

Vijfhonderd e-mailadressen van ABP-gepensioneerden gelekt

AMSTERDAM (ANP) - Door een "menselijke fout" bij het verzenden van een e-mail, zijn vijfhonderd e-mailadressen van gepensioneerden bij pensioenfonds ABP gelekt. Dat bevestigt een woordvoerster na berichtgeving van De Telegraaf.

3 uur geleden
Sportauto 911 viert 60e verjaardag, feest bij Porsche Gelderland

HETEREN (ANP) - De Porsche 911 viert dit jaar zijn 60e verjaardag. Om dit te vieren organiseert Porsche Centrum Gelderland, een van de grootste dealers van het merk in Nederland, dit weekend een expositie met "de meest unieke exemplaren" ooit gebouwd. "Een verzameling die in ons land nog nooit is vertoond", zegt Porschedealer Mark Wegh.

8 uur geleden
Optimisme op Wall Street na schuldendeal en banenrapport

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met aanzienlijke winsten geƫindigd. Het optimisme kreeg de overhand nadat ook de Senaat had ingestemd met het verhogen van het schuldenplafond voor de federale overheid van de Verenigde Staten, waarmee betalingsproblemen voor de grootmacht zijn afgewend. Sportmerk Lululemon maakte indruk met kwartaalcijfers en won fors aan waarde.

18 uur geleden
Witte Huis: Biden kan schuldendeal zaterdag ondertekenen

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Joe Biden ondertekent mogelijk zaterdag al het wetsvoorstel dat de verhoging van het schuldenplafond regelt, meldt een regeringswoordvoerster. Nu ook de Senaat heeft ingestemd met een ruimere limiet, moeten Amerikaanse parlementariƫrs de laatste details van het voorstel uitwerken. Zodra dat is gebeurd, kan Biden er volgens het Witte Huis vrijwel direct zijn handtekening onder zetten.

19 uur geleden
Zomer vol stakingen van beveiligers op Britse luchthaven Heathrow

LONDEN (ANP/RTR) - Reizigers die deze zomer naar Londen vliegen, krijgen mogelijk te maken met chaos. Ruim 2000 beveiligers op luchthaven Heathrow zijn van plan in het hoogseizoen meerdere dagen te gaan staken, maakte vakbond Unite bekend.

19 uur geleden
Bloomberg: 3M mikt op miljardenschikking in VS om PFAS

SAINT PAUL (ANP/BLOOMBERG) - Industrieel conglomeraat 3M treft mogelijk een schikking van 10 miljard dollar (9,3 miljard euro) met een aantal Amerikaanse steden vanwege vervuiling met PFAS. Daarover hebben de partijen een voorlopig akkoord gesloten, schrijft Bloomberg op basis van ingewijden.

20 uur geleden
Amsterdamse aandelenbeurs met winst weekend in na schuldendeal VS

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is met een aanzienlijke winst het weekend in gegaan. Beleggers verwerkten onder andere het akkoord dat senatoren in de Verenigde Staten gaven voor de verhoging van het Amerikaanse schuldenplafond, waarmee betalingsproblemen voor de grootmacht zijn afgewend.

22 uur geleden