Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

FNV wil grens wettelijk sociaal minimum verhogen

FNV wil grens wettelijk sociaal minimum verhogen

UTRECHT (ANP) - Vakbond FNV roept gemeenten op om geen gemeentelijke belastingen te heffen aan mensen die van minder dan 150 procent van het wettelijk sociaal minimum moeten rondkomen. Het sociaal minimum is het bedrag dat iemand minimaal nodig heeft om van te leven. Ook moeten deze mensen volgens FNV gebruik kunnen maken van voorzieningen zoals bijzondere bijstand voor onvoorziene, noodzakelijke medische kosten.

FNV-vicevoorzitter Kitty Jong zegt dat "door die grens te verhogen, die nu in veel gemeenten op 110 tot 130 procent van het wettelijk sociaal minimum ligt, meer mensen het hoofd boven water kunnen houden". "Dat geldt ook voor de zogenoemde werkende armen." Voor een alleenstaande van 21 jaar of ouder ligt het wettelijk sociaal minimum op ruim 1200 euro.

Het is een van de punten die vakbond FNV in een presentatie noemt om armoede op lokaal niveau aan te pakken. De bond presenteert, vanwege Wereldarmoededag, een plan waarin het gemeenten oproept om het over te nemen in hun armoedebeleid. FNV vindt dat "een menswaardig leven betaalbaar moet zijn voor iedereen", maar stelt dat Nederland "daar nog lang niet is".

Armoede bestraft

Volgens Jong leiden onder meer lage inkomens, hoge woon- en zorgkosten en de zogenoemde kostendelersnorm tot "nodeloze armoede, opstapelende schulden, stress en sociaal isolement". De kostendelersnorm houdt in dat een bijstandsuitkering wordt aangepast aan het aantal volwassenen dat in een huishouden woont. Jong vindt dat "armoede wordt bestraft in Nederland, terwijl we juist de oorzaken moeten aanpakken".

In 2020 ondertekenden behalve FNV ook de Woonbond, ouderenorganisatie KBO-PCOB en de Vereniging Sociale Advocatuur Nederland de oproep om de kostendelersnorm te schrappen. Ook lanceerde FNV eerder met enkele andere partijen het manifest menstruatiearmoede, als onderdeel van het lokale armoedebeleid. In Nederland heeft één op de tien meisjes en vrouwen onvoldoende geld om menstruatieproducten te kopen, waardoor bijvoorbeeld lessen op school worden gemist.

De bond vraagt gemeenten om de punten uit het plan op te nemen in het collegeakkoord na de gemeenteraadsverkiezingen van maart volgend jaar. Ook roept FNV de landelijke overheid op meer te doen tegen armoede. Bijvoorbeeld door het wettelijk minimumloon van 10 euro naar 14 euro bruto per uur te brengen.

Meer uit Financieel

Hogere prijzen en nieuwe abonnees helpen Netflix aan meer winst

LOS GATOS (ANP) - Netflix heeft in de eerste drie maanden van het jaar de winst met bijna een kwart opgevoerd in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. De streamingdienst, die onder andere met de serie Adolescence een grote hit heeft, profiteerde daarbij van de aanwas van nieuwe abonnees en hogere prijzen voor zijn diensten.

6 uur geleden
UnitedHealth keldert op beurs in New York na kwartaalbericht

NEW YORK (ANP) - Beleggers in New York zijn donderdag geschrokken van het kwartaalbericht van zorgverzekeraar UnitedHealth Group. Aandelen van het bedrijf werden ruim een vijfde minder waard. Het zorgconcern trok zijn verwachtingen voor de rest van het jaar in omdat de zorgkosten veel harder opliepen dan eerder geraamd. UnitedHealth stelde daardoor zijn winstverwachting voor het hele boekjaar naar beneden bij, iets wat het bedrijf in ruim tien jaar niet heeft gedaan.

7 uur geleden
Heinen kijkt naar bonusregels voor specialisten bij banken

DEN HAAG (ANP) - Minister Eelco Heinen (Financiën) kijkt of de bonusregels in de financiële sector wellicht versoepeld kunnen worden voor specialistisch personeel dat anders moeilijk te krijgen is. Het bonusplafond voor topbankiers en bestuurders, dat werd ingevoerd in de nasleep van de financiële crisis van 2008, laat hij wel ongemoeid. Dat schrijft de VVD-bewindsman aan de Tweede Kamer.

9 uur geleden
Moeder Bavaria verkoopt minder bier, maar houdt winst op peil

LIESHOUT (ANP) - Bierbrouwer Royal Swinkels, bekend van merken als Bavaria, Uiltje en La Trappe, had vorig jaar last van krimpende biermarkten in West-Europa. "Het slechte zomerweer in Europa heeft vermoedelijk tot een lagere bierconsumptie geleid, met name binnen het horecakanaal", schrijft het bedrijf in zijn donderdag verschenen jaarverslag.

9 uur geleden
Trump zegt zeker te zijn van sluiten handelsdeal met EU

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG/DPA) - De Amerikaanse president Donald Trump zegt er zeker van te zijn dat de Verenigde Staten en de Europese Unie een handelsdeal sluiten. "100 procent", zei hij bij een gesprek met de Italiaanse premier Giorgia Meloni.

10 uur geleden
Moederbedrijf AD en NU.nl krijgt er meer digitale abonnees bij

ANTWERPEN (ANP) - Mediaconcern DPG Media, het Belgische moederbedrijf van kranten als de Volkskrant en het AD, nieuwswebsite NU.nl en radiozender Qmusic, heeft er vorig jaar meer digitale abonnees bijgekregen. Daarbij ging het volgens het bedrijf goed met onder meer de radiozenders. Maar de kosten gingen ook omhoog, waardoor de bedrijfswinst licht afnam.

10 uur geleden
Staat steunt scheepsbouwer IHC opnieuw met miljoenen

DEN HAAG (ANP) - Scheepsbouwer Koninklijke IHC krijgt opnieuw financiële steun van de regering ter waarde van tientallen miljoenen euro's. Een financieringsprogramma waarmee het bedrijf in 2020 van een faillissement werd gered, loopt binnenkort af. Zonder nieuwe hulp uit Den Haag dreigt IHC alsnog om te vallen, schrijft minister Dirk Beljaarts (Economische Zaken) aan de Tweede Kamer.

10 uur geleden