Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

FNV wil grens wettelijk sociaal minimum verhogen

FNV wil grens wettelijk sociaal minimum verhogen

UTRECHT (ANP) - Vakbond FNV roept gemeenten op om geen gemeentelijke belastingen te heffen aan mensen die van minder dan 150 procent van het wettelijk sociaal minimum moeten rondkomen. Het sociaal minimum is het bedrag dat iemand minimaal nodig heeft om van te leven. Ook moeten deze mensen volgens FNV gebruik kunnen maken van voorzieningen zoals bijzondere bijstand voor onvoorziene, noodzakelijke medische kosten.

FNV-vicevoorzitter Kitty Jong zegt dat "door die grens te verhogen, die nu in veel gemeenten op 110 tot 130 procent van het wettelijk sociaal minimum ligt, meer mensen het hoofd boven water kunnen houden". "Dat geldt ook voor de zogenoemde werkende armen." Voor een alleenstaande van 21 jaar of ouder ligt het wettelijk sociaal minimum op ruim 1200 euro.

Het is een van de punten die vakbond FNV in een presentatie noemt om armoede op lokaal niveau aan te pakken. De bond presenteert, vanwege Wereldarmoededag, een plan waarin het gemeenten oproept om het over te nemen in hun armoedebeleid. FNV vindt dat "een menswaardig leven betaalbaar moet zijn voor iedereen", maar stelt dat Nederland "daar nog lang niet is".

Armoede bestraft

Volgens Jong leiden onder meer lage inkomens, hoge woon- en zorgkosten en de zogenoemde kostendelersnorm tot "nodeloze armoede, opstapelende schulden, stress en sociaal isolement". De kostendelersnorm houdt in dat een bijstandsuitkering wordt aangepast aan het aantal volwassenen dat in een huishouden woont. Jong vindt dat "armoede wordt bestraft in Nederland, terwijl we juist de oorzaken moeten aanpakken".

In 2020 ondertekenden behalve FNV ook de Woonbond, ouderenorganisatie KBO-PCOB en de Vereniging Sociale Advocatuur Nederland de oproep om de kostendelersnorm te schrappen. Ook lanceerde FNV eerder met enkele andere partijen het manifest menstruatiearmoede, als onderdeel van het lokale armoedebeleid. In Nederland heeft één op de tien meisjes en vrouwen onvoldoende geld om menstruatieproducten te kopen, waardoor bijvoorbeeld lessen op school worden gemist.

De bond vraagt gemeenten om de punten uit het plan op te nemen in het collegeakkoord na de gemeenteraadsverkiezingen van maart volgend jaar. Ook roept FNV de landelijke overheid op meer te doen tegen armoede. Bijvoorbeeld door het wettelijk minimumloon van 10 euro naar 14 euro bruto per uur te brengen.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Financieel

Mercedes-Benz en moederbedrijf Peugeot investeren in accumaker

WOBURN (ANP) - Autoproducenten Mercedes-Benz en Stellantis, het moederbedrijf van onder meer Peugeot, Fiat, Opel en Chrysler, hebben geld gestoken in het Amerikaanse accubedrijf Factorial Energy. Daarmee gaan de Europese bedrijven de Zuid-Koreaanse branchegenoten Hyundai en Kia achterna, die al eerder een samenwerkingsverband sloten.

42 minuten geleden
Aanstaande bondskanselier Duitsland hint op ingrepen om inflatie

BERLIJN (ANP/BLOOMBERG) - De Duitse regering moet mogelijk actie ondernemen als de huidige hoge inflatie niet afneemt. Dat zei de aankomend bondskanselier van Duitsland Olaf Scholz in een interview met Bild TV. Bij een hoge inflatie neemt onder meer de koopkracht af, aangezien je minder kunt met je euro. Dat is zeker het geval als de lonen minder hard stijgen dan de inflatie. Door de hogere prijzen zijn consumenten ook minder vaak geneigd om bijvoorbeeld grote aankopen te doen.

59 minuten geleden
Powell: Fed kijkt naar sneller afbouwen coronasteun

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Federal Reserve kijkt of de coronasteun sneller moet worden afgebouwd nu de inflatie hardnekkiger blijkt te zijn dan eerder verwacht. Dat zei voorzitter Jerome Powell van de Amerikaanse centrale bank tijdens een getuigenis in de Amerikaanse Senaat.

1 uur geleden
Spelletjes en knutselcadeaus dit jaar populair met Sinterklaas

DEN HAAG (ANP) - Bord- en gezelschapsspelletjes maar ook knutselspeelgoed zijn dit jaar erg in trek als sinterklaascadeau. Dat laten speelgoedverkopers zoals Lobbes.nl, webwinkel bol.com, budgetketen Action, drogisterij- en speelgoedverkoper Kruidvat en onlinewarenhuis Wehkamp weten. Consumenten lijken erop in te spelen meer thuis te moeten zitten, nu restaurants en culturele instellingen de komende tijd al om 17.00 uur moeten sluiten.

1 uur geleden
Coronavrees drukt stemming beurzen, Heineken sterkste daler AEX

AMSTERDAM (ANP) - Het sentiment op de Europese beurzen was dinsdag negatief. Vooral de zorgen over de nieuwe Omikron-coronavariant, waartegen de huidige vaccins mogelijk minder goed werken, zorgde voor een bedrukte stemming. Zo ging de olieprijs hard onderuit, mogelijk voorsorterend op een mindere vraag. Bierbrouwer Heineken was de sterkste daler in de AEX-index in Amsterdam met een verlies van bijna 6 procent.

1 uur geleden
Instemmende reacties in Kamer op sluiting Onyx-centrale

DEN HAAG (ANP) - De sluiting van de Onyx-kolencentrale in Rotterdam met behulp van een overheidssubsidie van ruim 200 miljoen euro krijgt overwegend instemmende reacties vanuit de Tweede Kamer. Wel zijn er bij verschillende partijen zorgen om werknemers van de elektriciteitscentrale op de Maasvlakte.

2 uur geleden
Sanering Vestia afgerond, lening van overheid omgezet in gift

ROTTERDAM (ANP) - Met het omzetten van een miljoenenlening van de overheid in een gift is de sanering van woningcorporatie Vestia afgerond. Het nog altijd noodlijdende Vestia kon de lening van 694 miljoen euro niet terugbetalen en voldoet nog altijd niet aan de voorwaarden en verplichtingen uit het saneringsbesluit van 2012. Daarom wordt de corporatie opgeknipt in drieën, werd al eerder bekendgemaakt.

2 uur geleden