FNV wil alleen nog medewerkers uit vitale sectoren in het ov
DEN HAAG (ANP) - Alleen medewerkers uit vitale sectoren zouden voorlopig nog met het openbaar vervoer mogen reizen. Vakbond FNV pleit daar maandag bij het kabinet voor. De maatregel moet er volgens de FNV voor zorgen dat het personeel in het openbaar vervoer beter is beschermd tegen het coronavirus.
FNV Spoor en FNV Streekvervoer willen dat medewerkers uit vitale sectoren, die niet met eigen vervoer naar hun werk kunnen komen, speciale vervoersbewijzen krijgen. Mensen die niet in de vitale sectoren actief zijn, moeten de komende tijd wat FNV betreft even ander vervoer regelen.
"Onze leden staan zoals altijd klaar voor de reizigers, maar uiteraard niet ten koste van alles. Ze moeten op een veilige manier de artsen, verplegers, schoonmakers van ziekenhuizen en alle andere mensen uit de cruciale sectoren naar en van het werk kunnen brengen", zegt Henri Janssen, bestuurder van FNV Spoor.
Spatbrillen
FNV wil ook dat er voor mensen die in het openbaar vervoer werken meer beschermingsmiddelen komen. "Geef de medewerkers goedgekeurde handschoenen, spatbrillen, desinfectiemiddelen en ook mondkapjes als die weer voldoende beschikbaar zijn. Instrueer de medewerkers hoe ze daar mee om moeten gaan", aldus Janssen.
Betalen met contant geld moet voorlopig ook verboden worden, vindt FNV. "Nog steeds moeten onze leden achter de balies contant geld aannemen. Zo vergroot je de risico’s onnodig", zegt Brigitta Paas, bestuurder van FNV Streekvervoer. De politie en boa’s zouden daar toezicht op moeten houden, vindt FNV.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - De werkende bevolking vergrijst verder. 55-plussers beslaan een steeds groter deel van alle werkenden, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers. Vooral de sectoren landbouw en visserij zijn relatief sterk vergrijsd en in Limburg is bijna een op de drie werkenden 55-plus.
10 minuten geledenUTRECHT (ANP) - Bij een telling in 55 gemeenten in verschillende delen van ons land zijn 6063 mensen aangemerkt als dak- of thuisloos. Een "hoog" aantal, stellen initiatiefnemers van deze zogeheten ETHOS-telling Hogeschool Utrecht en Kansfonds in een verklaring.
16 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Burgemeester Femke Halsema krijgt woensdagmiddag in de raadsvergadering van Amsterdam vragen over de pro-Palestijnse demonstratie, waarbij maandag honderden mensen werden opgepakt.
1 uur geledenGRONINGEN (ANP) - Een persoon is in de nacht van dinsdag op woensdag gewond geraakt bij een steekincident aan de Kleine Haddingestraat in Groningen en met spoed naar het ziekenhuis gebracht. Dat meldt de politie op X.
1 uur geledenUGCHELEN (ANP) - In de nacht van dinsdag op woensdag is schade ontstaan in de noodopvang voor asielzoekers in het Gelderse Ugchelen, vallend onder de gemeente Apeldoorn. De politie gaat uit van vernieling, aldus een woordvoerster.
2 uur geledenLONDEN (ANP) - De meeste Nederlandse universiteiten zijn iets gezakt op de wereldranglijst. Net als vorig jaar is de TU Delft het hoogst geklasseerd, op plek 56. Vorig jaar stond de technische universiteit op de 48e plek. Dat betekent dat Nederland niet langer vertegenwoordigd is in de top 50 van de jaarlijkse lijst van vakblad Times Higher Education.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Eerste Kamer keert zich tegen een beroep op het noodrecht om het asielbeleid aan te scherpen. Die noodgreep is "onwenselijk", vindt een meerderheid van de senatoren. Ze vragen het kabinet om een "plan B", een wet die wél vooraf aan de Tweede en Eerste Kamer wordt voorgelegd.
3 uur geleden