Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

FNV wil 5 procent loonsverhoging voor supermarktpersoneel

FNV wil 5 procent loonsverhoging voor supermarktpersoneel

AMSTERDAM (ANP) - Vakbond FNV vindt 5 procent loonsverhoging voor supermarktpersoneel realistisch: "De supermarkten maken juist tijdens de coronacrisis veel winst, daar moet het personeel van meeprofiteren", aldus FNV-bestuurder Mari Martens.

De onderhandelingen over het salaris van supermarktmedewerkers zijn donderdag begonnen. Het overleg verliep moeizaam, zegt Martens. "Naast de 5 procent loonsverhoging, willen wij dat zeventien- en achttienjarigen hetzelfde verdienen als negentienjarigen. Daarmee voorkom je een jacht op de jongsten. Maar de supermarkten hebben daar moeite mee. Ze klagen nog over de loonsverhoging van vorig jaar toen het minimumjeugdloon voor 21-jarigen werd afgeschaft.’

De organisatie van de werkgevers in de supermarktbranche, Vakcentrum, laat weten dat supermarkten zich zorgen maken over hun financiële positie. Daarnaast wijzen zij op de gevolgen van de coronacrisis; die zorgen ook in de supermarktbranche voor onzekerheid omdat consumenten geraakt worden in hun portemonnee.

Lage loonkosten

Martens vindt dit onzin: "De supermarkten zijn schatrijk, mede dankzij de lage loonkosten. Ze kunnen de lonen makkelijk verhogen en meer vastigheid bieden: juist zekerheid van salaris en koopkracht kan ons helpen om de crisis het hoofd te bieden."

De vakbond maakt altijd een dag voor Prinsjesdag bekend met welke looneis ze de onderhandelingen ingaan. In veel sectoren lagen de onderhandelingen maanden stil door de coronacrisis. Het overleg tussen vakbonden en bedrijven komt nu weer op gang.

Meer uit Financieel

Wall Street hoger na speech Powell, Pfizer bij verliezers

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met winst het weekend ingegaan. De aandacht van beleggers op Wall Street ging vooral uit naar een speech van voorzitter Jerome Powell van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve. Bij de bedrijven stond farmaceut Pfizer bij de verliezers vanwege een tegenvaller met een afslankmiddel.

4 uur geleden
Goudprijs evenaart bijna oude recordniveau uit 2020

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De goudprijs is bijna op het oude recordniveau dat in 2020 werd bereikt. De prijs van een troy ounce goud (31,1 gram) staat nu op ongeveer 2071 dollar. Goud steeg in augustus 2020 naar een recordniveau van ruim 2075 dollar per troy ounce.

6 uur geleden
Franse bankpresident: ECB zal in 2024 renteverlaging overwegen

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - De Europese Centrale Bank (ECB) zal in de loop van volgend jaar een verlaging van de rente overwegen, nu de inflatie sterk aan het afzwakken is. Dat heeft de Franse centralebankpresident François Villeroy de Galhau gezegd. Nu is het nog te vroeg om te praten over een renteverlaging, aldus de Fransman die ook bestuurder is bij de ECB.

6 uur geleden
Bounty-liefhebber treft soms leeg winkelschap door oorlog Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Liefhebbers van Bounty-repen treffen soms lege schappen aan in winkels. Dat komt volgens producent Mars door een gebrek aan productiecapaciteit voor de chocoladerepen met kokosvulling bij de fabriek in Veghel.

8 uur geleden
Fed-voorzitter: te vroeg om te speculeren over renteverlaging

ATLANTA (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Het is nog te vroeg om te speculeren over een renteverlaging door de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve. Dat heeft Fed-voorzitter Jerome Powell gezegd op een conferentie in Atlanta. Ook gaf hij aan dat de Fed de rente verder kan verhogen als dat nodig zou zijn om de inflatie verder te laten dalen.

8 uur geleden
Verlichtingsbedrijf Signify bij winnaars Damrak om reorganisatie

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen zijn vrijdag op de eerste handelsdag van december met winst gesloten. Op het Damrak stond verlichtingsbedrijf Signify in de schijnwerpers na aankondiging van een reorganisatie om de kosten te verlagen. Met die ingreep in het personeelsbestand wil het in de MidKap genoteerde bedrijf 200 miljoen euro per jaar besparen.

8 uur geleden
Veel vluchten luchthaven München geschrapt door zware sneeuwval

MÜNCHEN (ANP/DPA) - Op de luchthaven van de Zuid-Duitse stad München zijn vrijdag veel vluchten geschrapt vanwege zware sneeuwval. Volgens het vliegveld zijn er ongeveer 130 vluchten geannuleerd en is er ook flinke vertraging bij andere vluchten.

10 uur geleden