Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

FNV: werkgever zet personeel soms onder druk voor vaccinbewijs

FNV: werkgever zet personeel soms onder druk voor vaccinbewijs

UTRECHT (ANP) - Werkgevers zetten werknemers soms onder druk om hen een vaccinatiebewijs via de CoronaCheck-app te laten overleggen. Dat constateert vakbond FNV, die al diverse klachten heeft ontvangen dat werkgevers loon inhouden, mensen verlof laten opnemen of op onbetaald verlof sturen wanneer ze geen bewijs van vaccinatie kunnen overleggen.

Volgens FNV-vicevoorzitter Kitty Jong zou in de tijdelijke coronawet moeten worden opgenomen dat het vragen naar test- en vaccinatiebewijzen van werknemers door werkgevers strafbaar is. Maar uit opmerkingen vanuit het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid maakt ze op dat de overheid niet zou kunnen optreden tegen bedrijven die een bewijs eisen, ondanks dat het verboden is.

"Hiermee verklaart het ministerie de werknemers in principe vogelvrij", stelt Jong. De opvatting dat werkgevers en werknemers er wel samen uit komen of anders de werknemer dan maar naar de rechter stapt, noemt de FNV-bestuurder verwerpelijk. Ze vindt de medische privacy van werknemers erg belangrijk. "Op dat recht moeten we als samenleving zuinig zijn."

De bond vindt dat er andere manieren zijn om de werkvloer veilig te houden, zoals het bewaren van afstand en werknemers vragen thuis te blijven als ze ziek zijn. Ook wijst FNV wijst op andere manieren om de vaccinatiegraad te verhogen. Daarbij denkt de bond aan specifieke voorlichting van de GGD. En als er binnen een bedrijf toch zorgen leven dat de vaccinatiegraad op bepaalde afdelingen laag is, dan zou dit door een bedrijfsarts geconstateerd moeten worden. Dat zou dan moeten gebeuren zonder dat medische gegevens van individuen worden geregistreerd en gedeeld met werkgevers.

Meer uit Financieel

Grote IT-storing legt Duitse fabrieken Volkswagen plat

WOLFSBURG (ANP/DPA/BLOOMBERG) - De Duitse autofabrikant Volkswagen kampt woensdag met een grote IT-storing waardoor meerdere fabrieken van het bedrijf in Duitsland plat zijn komen te liggen. Volkswagen doet onderzoek naar de storing bij het IT-netwerk en zegt dat nog onduidelijk is wanneer de productie weer hervat kan worden.

3 minuten geleden
Nederlands ECB-directielid Elderson: rente mogelijk verder omhoog

FRANKFURT (ANP/DPA) - Het Nederlandse directielid Frank Elderson bij de Europese Centrale Bank (ECB) denkt dat de rente nog verder verhoogd kan worden in de strijd tegen de inflatie. Dat zei Elderson in een interview met het financiƫle persbureau Market News International. De ECB verhoogde eerder deze maand de rente in de eurozone voor de tiende keer op rij naar het hoogste niveau ooit en de beleidsmakers van de centrale bank in Frankfurt hebben gehint dat er een einde is gekomen aan die verhogingen.

26 minuten geleden
AF-KLM en IAG hebben interesse in Portugese maatschappij TAP

LISSABON (ANP/BLOOMBERG) - Air France-KLM en IAG, het moederconcern van onder meer British Airways en Iberia, hebben interesse in een overname van de Portugese nationale luchtvaartmaatschappij TAP. De Portugese regering wil TAP privatiseren en de topmannen van Air France-KLM en IAG hebben gezegd mogelijk biedingen te willen doen voor TAP.

56 minuten geleden
Verzekeraars NN en ASR kelderen na uitspraak in woekerpoliszaak

AMSTERDAM (ANP) - De verzekeraars NN Group en ASR gingen woensdag keihard onderuit op de aandelenbeurs in Amsterdam na een nadelige uitspraak van het gerechtshof Den Haag rond zogeheten woekerpolissen. NN leverde bijna 19 procent in en ASR kelderde ruim 14 procent. Ook branchegenoot Aegon had het lastig met een min van 4,3 procent.

2 uur geleden
Honderden mensen weten niet of reis met Vacansoleil kan doorgaan

EINDHOVEN (ANP) - Honderden mensen die nog op vakantie zouden gaan met Vacansoleil weten niet of hun reis nog doorgaat. Dit meldt een woordvoerder van de aanbieder van campingvakanties, die uitstel van betaling heeft gekregen van de rechter. Vaak is uitstel van betaling de voorbode van een faillissement.

2 uur geleden
Analisten: woekerpolisclaims kunnen NN en ASR veel geld kosten

AMSTERDAM (ANP) - Woekerpolisclaims richting Nationale-Nederlanden (NN) en ASR kunnen voor de verzekeraars een flinke kostenpost worden. Een analist van ING denkt dat NN een voorziening rond de 390 miljoen euro zou moeten nemen, voor ASR gaat hij uit van 488 miljoen euro. Kenners van KBC Securities denken ook dat bedragen in de honderden miljoenen euro's kunnen lopen.

3 uur geleden
Fabrikanten elektrische auto's winnen op beurs in New York

NEW YORK (ANP) - De fabrikanten van elektrische auto's Lucid en Rivian zijn woensdag op de beurs in New York meer waard geworden. Een dag eerder stegen ze ook al door de aanhoudende stakingen bij General Motors, Ford en Stellantis in de staat Michigan. De Amerikaanse president Joe Biden bracht deze week een bezoek aan de stakers en betuigde zijn steun aan hun strijd voor een loonsverhoging, wat wordt gezien als een tegenvaller voor de autofabrikanten.

4 uur geleden