
FNV-voorzitter Elzinga spreekt bij herdenking Februaristaking
AMSTERDAM (ANP) - In Amsterdam wordt zaterdagmiddag om 16.45 uur de Februaristaking herdacht op het Jonas Daniël Meijerplein. FNV-voorzitter Tuur Elzinga en voorzitter van het Comité Herdenking Februaristaking 1941 Jaïr Stranders zullen spreken. Zanger Lucky Fonz III zingt een lied. Ook wordt een krans gelegd bij het standbeeld van De Dokwerker op het plein.
"Een absolute must", noemt Elzinga de herdenking van de Februaristaking. "Daar kunnen we een voorbeeld aan nemen in de huidige tijd van toenemende polarisatie en onverdraagzaamheid. We worden weer steeds vaker geconfronteerd met antisemitisme en gevaarlijke complottheorieën. En dus moeten we daarvoor blijven waarschuwen."
De Februaristaking begon op 25 februari 1941 in Amsterdam als protest tegen de vervolging van Joden door de nazi's in de oorlog. Aanleiding voor de staking waren de eerste razzia's in de hoofdstad, waarbij bijna vierhonderd Joodse mannen werden opgepakt en gedeporteerd. Op scheepswerven, bij gemeentelijke diensten, in metaalbedrijven en bij de HEMA en Bijenkorf werd het werk neergelegd.
De verzetsactie sloeg ook over naar de Zaanstreek, Haarlem, Velsen, Utrecht, Hilversum en Weesp. Na een paar dagen maakte de Duitse bezetter een einde aan de verzetsactie. Stakers werden gevangengenomen en uiteindelijk overleden negen van hen door geweld van de Duitsers.
In het Verzetsmuseum zijn tot en met 23 maart objecten te zien uit de tijd van de staking. Het museum toont onder meer een handgeschreven stakingsverslag voor de Nederlandse regering in Londen. Ook is een afscheidsbrief te lezen van een kunstenaar die was opgepakt vanwege zijn oproep tot staken. Hij werd samen met zeventien andere verzetsstrijders geëxecuteerd op de Waalsdorpervlakte. Dichter Jan Campert schreef over hen het beroemde verzetsgedicht: Het lied der achttien dooden.
Meer uit Binnenland
NIJMEGEN (ANP) - Op de eerste wandeldag van de Vierdaagse zijn 218 lopers uitgevallen, maakte de organisatie dinsdag bekend. Zij zijn onderweg gestopt of kwamen niet op tijd over de finish in Nijmegen. De organisatie laat weten dat de weersomstandigheden gunstig waren voor de wandelaars. "Het aantal uitvallers ligt dan ook aanzienlijk lager dan op dezelfde dag in voorgaande edities." Vorig jaar haalden op de eerste dag 819 wandelaars de finish niet.
7 uur geledenLEEUWARDEN (ANP) - Twee mannen hebben taakstraffen van 120 en 100 uur gekregen voor het belagen van een cameraploeg van omroep PowNed, tijdens het Amelandse feest Sunneklaas in december 2023. De politierechter in Leeuwarden acht bewezen dat de beide mannen zich schuldig hebben gemaakt aan het plegen van dwang en bedreiging door de auto van de journalisten tot stoppen te dwingen, hierop te klimmen en deze gedurende langere tijd te achtervolgen.
11 uur geledenUTRECHT (ANP) - Het Openbaar Ministerie (OM) gaat Ongehoord Nederland niet vervolgen voor het plaatsen van een vermeend discriminerende vacaturetekst. De omroep 'weigerde' non-binaire sollicitanten in een zoektocht naar een nieuwe hoofdredacteur. Het OM noemt dat "kwetsend" maar in dit geval niet strafbaar.
12 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De 32-jarige Timothy B., verdacht van de moord op zijn 52-jarige moeder, heeft vorige maand bij de politie een bekentenis afgelegd. Dat heeft het Openbaar Ministerie dinsdag bekendgemaakt tijdens een inleidende zitting in de zaak.
13 uur geledenNIJMEGEN (ANP) - De eerste deelnemers aan de Nijmeegse Vierdaagse druppelden dinsdagochtend alweer binnen. Even na 09.30 uur kwamen de eerste lopers binnen op dag één van de wandeltocht. De 107e editie ging om 04.00 uur van start.
15 uur geledenROTTERDAM (ANP) - De melding over een mogelijke ontvoering van een kind in Rotterdam was een valse melding. De politie zegt onderzoek te hebben gedaan en concludeert dat de melding niet klopt. Het is niet zeker of degene die de melding deed, bewust een verkeerde melding deed. Dat wordt volgens de politie nog onderzocht.
15 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het Nederlandse klimaatbeleid brengt burgers, bedrijven en de industrie in onzekerheid, signaleert de Wetenschappelijke Klimaatraad (WKR) dinsdag in een adviesrapport. "Veel klimaatbeleid is het afgelopen jaar opgeschort of teruggedraaid", zegt raadslid en voorzitter van de visiecommissie Wieke Pot. "Inwoners, boeren en de industrie weten niet waar ze aan toe zijn." De WKR voorziet dat de sectoren daardoor geen plannen meer durven te maken voor de toekomst.
17 uur geleden