Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

FNV-voorzitter bij herdenking Februaristaking: spreek je uit

FNV-voorzitter bij herdenking Februaristaking: spreek je uit

AMSTERDAM (ANP) - FNV-voorzitter Tuur Elzinga riep mensen zaterdagmiddag in zijn toespraak tijdens de herdenking van de Februaristaking op zich uit te spreken tegen antisemitisme en ontmenselijking. "Antisemitische complottheorieën, racistische wereldbeelden en fascistisch gedachtegoed steken weer vaker de kop op", zo zei Elzinga.

Bij de herdenking op het Jonas Daniël Meijerplein in Amsterdam waren onder meer voorzitter van de Tweede Kamer Vera Bergkamp en meerdere Amsterdamse wethouders aanwezig. Elzinga prees de arbeiders die in 1941 het werk neerlegden als protest tegen de vervolging van Joden door de nazi's in de oorlog. "Staken vergt moed", aldus de FNV-voorzitter.

In zijn toespraak wilde hij echter naar eigen zeggen niet alleen stilstaan bij het verleden. Het beeld van De Dokwerker op het plein, symbool voor de staking, "heeft betekenis", ook in het hier en nu. Een deel van de samenleving twijfelt namelijk aan de verhalen over de Jodenvervolging, zo zei Elzinga.

Ontmenselijking

"Antisemitische en racistische hondenfluitjes en ontmenselijking klinken zelfs door binnen onze volksvertegenwoordiging." Daarmee verwees hij onder meer naar het woord 'rioolratten' dat een Tweede Kamerlid van Forum voor Democratie onlangs gebruikte voor journalisten. "We mogen dat nooit normaal gaan vinden", aldus Elzinga. "Spreek je uit tegen ontmenselijking, tegen onrechtvaardigheid", zo luidde zijn oproep.

Ook voorzitter van het Comité Herdenking Februaristaking 1941 Jaïr Stranders hield een toespraak tijdens de herdenking. Hij verwees eveneens naar "extreem gedachtegoed" en "fascisme" in Amsterdam vandaag de dag. Hij vroeg zich af of we nog wel in staat zijn "om elkaar te vinden" en of we nog wel opkomen voor iets anders dan ons eigenbelang.

Na de toespraken hield spokenword-artiest Roziena Salihu een voordracht en zong zanger Lucky Fonz III een lied. De ceremonie werd afgesloten met het leggen van meerdere kransen bij De Dokwerker. Kamervoorzitters Bergkamp en Jan Anthonie Bruijn (Eerste Kamer) legden namens de Staten-Generaal een krans.

Meer uit Binnenland

Alkmaarse gemeenteraad stemt in met vuurwerkverbod

ALKMAAR (ANP) - De Alkmaarse gemeenteraad heeft maandagavond ingestemd met een algemeen vuurwerkverbod. Begin juni stemde een meerderheid van de Alkmaarders via een raadplegend referendum voor zo'n verbod. De details van het verbod moeten nog worden uitgewerkt, maar het geldt in principe vanaf "de komende jaarwisseling", aldus een woordvoerder van de Noord-Hollandse gemeente.

2 uur geleden
Premier Schoof: boycot Hongaarse EU-vergadering per keer bekijken

LUXEMBURG (ANP) - De Nederlandse premier Dick Schoof wil per gelegenheid bekijken of Nederland EU-vergaderingen gaat boycotten die Hongarije organiseert.

5 uur geleden
Minister Heinen van Financiën in Brussel: Nederland blijft streng

BRUSSEL (ANP) - De nieuwe Nederlandse regering blijft in Brussel op begrotingsdiscipline hameren. Dat heeft minister Eelco Heinen van Financiën in Brussel gezegd.

7 uur geleden
Bijna 45.500 wandelaars hebben startnummer Vierdaagse opgehaald

NIJMEGEN (ANP) - Precies 45.445 wandelaars hebben hun startnummer voor de Vierdaagse in Nijmegen opgehaald, meldt de organisatie na afloop van de aanmelddagen. Zo'n 1555 deelnemers hebben zich niet gemeld.

7 uur geleden
Extra Nederlandse getuigen in zaak Joost Klein gehoord door OM

DEN HAAG (ANP) - Het Nederlandse Openbaar Ministerie (OM) heeft voor de zaak rondom Joost Klein de extra Nederlandse getuigen gehoord voor wie een Europees onderzoeksbevel was gestuurd door het OM in Zweden. Dat laat een woordvoerder van het Landelijk Parket weten aan het ANP.

8 uur geleden
NSC-Kamerlid Hertzberger: 'groot ongemak' bij coalitie met PVV

DEN HAAG (ANP) - NSC-Kamerlid Rosanne Hertzberger voelt "groot ongemak" bij de samenwerking met de PVV, schrijft ze op LinkedIn. Ze zegt daarbij ook dat ze niet de enige is in haar partij die hier zo over denkt. Ze verdedigt de keuze om met de partij van Geert Wilders in een coalitie te stappen. Maar meteen in de eerste week van het nieuwe kabinet waren volgens Hertzberger ook de "lelijke kanten van deze samenwerking" te zien.

9 uur geleden
Halsema: monument herinnert aan De Vries maar ook aan de moord

AMSTERDAM (ANP) - Het monument voor Peter R. de Vries herinnert niet alleen aan de misdaadverslaggever en zijn werk, maar moet er ook voor zorgen dat de "onmenselijke misdaad" van de moord op hem niet wordt vergeten. Dat zei Femke Halsema maandag bij de onthulling van het kunstwerk. De moord zal "decennia blijven verbijsteren", aldus de Amsterdamse burgemeester.

10 uur geleden