Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

FNV vindt voorgenomen reparatie koopkracht onvoldoende

FNV vindt voorgenomen reparatie koopkracht onvoldoende

UTRECHT (ANP) - De voorgenomen reparatie van de koopkracht van het kabinet als gevolg van de hoge inflatie is voor een grote groep Nederlanders onvoldoende. Dat vindt FNV. De vakbond wil een veel hogere energietoeslag, die ook nog aan een grotere groep ter beschikking moet worden gesteld.

"Nu bepalen gemeenten zelf welke inkomens in aanmerking komen voor compensatie, vaak op of net boven het bijstandsniveau", schrijft het FNV in een toelichting. "Maar ook de groep met een inkomen rond het minimumloon en veel middeninkomens komen in grote problemen door de enorme stijging van energieprijzen."

Voor de allerarmste gezinnen was eerder al 200 euro uitgetrokken voor hulp om hun energierekening te kunnen blijven betalen. Dat bedrag wordt volgens Haagse bronnen met nog eens honderden euro's verhoogd. FNV pleit voor een compensatie van 1000 euro omdat de energierekening van veel mensen dit jaar gemiddeld met meer dan 100 euro per maand zal stijgen.

Structurele oplossingen

Maar de grootste vakbond van Nederland wil ook dat het wettelijk minimumloon en de AOW snel flink worden verhoogd. "De energiecompensatie is een noodverband, maar er moeten echt structurele oplossingen komen zodat mensen niet in de armoede terechtkomen", zegt FNV-voorzitter Tuur Elzinga.

Gas en elektriciteit vallen nu onder het hoge btw-tarief van 21 procent, maar zouden volgens ingewijden tijdelijk onder het lage tarief van 9 procent gaan vallen. De korting op de accijnzen op benzine en diesel is nog onderwerp van discussie. De maatregelen zouden per 1 juli ingaan voor in eerste instantie een halfjaar.

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) hoopt volgende week te kunnen doorrekenen wat de voorgenomen kabinetsmaatregelen betekenen voor groepen Nederlanders. Dan moet wel duidelijk zijn welke maatregelen er precies worden genomen.

Meer uit Financieel

Staat nog voor minder dan de helft eigenaar van ABN AMRO

DEN HAAG (ANP) - Het aandelenbelang van de Staat in ABN AMRO is onder de 50 procent gezakt. Dat meldt minister Sigrid Kaag (Financiën) aan de Tweede Kamer. Zij kondigde in februari al aan dat het resterende belang van toen iets meer dan 56 procent geleidelijk zou worden afgebouwd tot net onder de 50 procent.

9 minuten geleden
Rentevrees leidt tot rode koersen op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - De beurzen op het Damrak zijn op de eerste handelsdag van de week met verliezen geëindigd. Aanleiding lijkt de rentevrees die vorige week de kop opstak. Toen spraken drie beleidsmakers van de Amerikaanse centrale bank uit dat de rente van de Federal Reserve mogelijk verder omhoog moet om de inflatie terug te dringen.

10 minuten geleden
EU verbiedt scrubbolletjes en rubberkorrels voor kunstgras

BRUSSEL (ANP) - Scrubbolletjes, rubberkorrels voor kunstgrasvelden en andere moedwillig toegevoegde zogeheten microplastics worden in de Europese Unie verboden. De Europese Commissie wil tegengaan dat de minuscule plasticdeeltjes in de natuur terechtkomen en de gezondheid van mens en dier schaden.

14 minuten geleden
Getty komt met AI-tool voor materiaal uit eigen beeldbank

SEATTLE (ANP/BLOOMBERG) - De aanbieder van foto- en videomateriaal Getty Images komt met een nieuwe tool die op basis van kunstmatige intelligentie (AI) afbeeldingen genereert met materiaal uit zijn eigen beeldbank. Daarmee wil het Amerikaanse bedrijf het mogelijk maken om AI-beelden te maken zonder dat mensen zich zorgen hoeven te maken over de eigendomsrechten die normaal gesproken vaak op foto's en video's zitten.

29 minuten geleden
CNV: aanstaand faillissement Big Bazar harde klap voor personeel

UTRECHT (ANP) - Het bankroet dat dinsdag dreigt voor Big Bazar is "een harde klap" voor het personeel. Dat stelt vakbond CNV in een reactie op een gerechtelijke uitspraak van maandag, waardoor de koopjesketen opnieuw geen extra tijd krijgt om afspraken te maken met schuldeisers. CNV-bestuurder Erik Maas merkt op dat de ongeveer 1300 medewerkers "zich tot het laatste moment keihard hebben ingezet om hun winkel overeind te houden".

51 minuten geleden
Netflix omhoog op Wall Street na akkoord Hollywood-schrijvers

NEW YORK (ANP) - Het Amerikaanse mediabedrijf Netflix won maandag ruim 1 procent aan beurswaarde na het voorlopige akkoord tussen de stakende scriptschrijvers met de grote Hollywoodstudio's. Beleggers reageren positief. Als de 11.500 leden van schrijversvakbond WGA akkoord gaan met de deal, zullen zij na bijna 150 dagen staken weer aan het werk gaan.

2 uur geleden
Big Bazar krijgt weer geen extra tijd van rechter, bankroet dreigt

LEEUWARDEN (ANP) - Big Bazar krijgt van de rechter opnieuw niet meer tijd om afspraken te maken met schuldeisers. Voor de derde keer heeft de rechtbank in Leeuwarden geweigerd om een schuldenexpert aan te stellen die voor de koopjesketen nog een uitweg uit de financiële problemen had kunnen zoeken. Oscar van Oorschot, de advocaat van Big Bazar, gaat ervan uit dat dinsdag het faillissement wordt uitgesproken.

3 uur geleden