Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

FNV viert succesvol stakingsjaar op Dag van de Arbeid

FNV viert succesvol stakingsjaar op Dag van de Arbeid

AMSTERDAM (ANP) - Het aantal stakingen is in meer dan een halve eeuw niet zo hoog geweest. Vorig jaar telde 52 stakingen. Alleen in 1972 werd het werk nog vaker neergelegd, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Voor voorzitter Tuur Elzinga van vakbond FNV komen de cijfers niet als verrassing.

"Het succes van de ene staking wakkerde de andere staking weer aan", zegt Elzinga, die terugkijkt op een voor de vakbond succesvol jaar. De vakbond viert dit woensdag, op de Dag van de Arbeid. "De stakingen waren natuurlijk ook noodzaak. De boodschappen en de rekeningen werden elke dag duurder en de lonen bleven daarbij steeds verder achter."

De stakingsgolf begon volgens Elzinga in het najaar van 2022, toen bij de NS de treinen werden stilgezet. "Het NS-personeel kreeg er 10 procent bij en dat leidde weer tot stakingen in het streekvervoer." In de eerste drie maanden van vorig jaar was de actiebereidheid zelfs zo hoog, dat de FNV de vraag bijna niet kon bijbenen. "Er waren dagen dat we op tientallen locaties tegelijk moesten zijn."

Begrip

Wat Elzinga het meest opviel, was het begrip bij de rest van de bevolking. "Zeker bij stakingen in de zorg, het openbaar vervoer en het onderwijs heb je ook veel gemor, want je raakt er veel mensen mee. Maar dit keer zagen we dat er ontzettend veel bijval was, want iedereen zat in hetzelfde schuitje. Er was een hele brede sympathie en die voelen we eigenlijk nog steeds. Want in veel sectoren moet nog steeds een achterstand ingehaald worden."

Het meest trots is hij op de staking bij distributiecentra van Albert Heijn in het voorjaar van 2023. "Daar konden we heel lang nauwelijks een vuist maken. Het werk wordt daar gedaan door veel invalkrachten en parttimers, vaak ook van verschillende nationaliteiten. Die lieten zich heel lastig organiseren. Maar door de grote nood en de vastberadenheid stond iedereen uiteindelijk toch schouder aan schouder en raakte de schappen steeds leger."

Flexibiliteit

Het grote voordeel van zoveel stakingen in korte tijd is dat werkgevers nu veel flexibeler zijn dan voorheen, zegt Elzinga. "Ze kiezen veel sneller eieren voor hun geld. Als er een ultimatum ligt, wachten ze liever niet af tot wij mensen in beweging weten te krijgen. Ze hebben geen zin meer in dat gedonder."

De stakingen hebben de vakbonden weer onder de aandacht gebracht, denkt Elzinga. "We kregen er 62.000 nieuwe leden bij. Vooral veel jongeren werden lid."

Meer uit Financieel

Minder steun Shell-beleggers voor activistische klimaatresolutie

LONDEN (ANP) - Het klimaatvoorstel van activistische aandeelhouder Follow This om Shell tot meer actie tegen CO2-uitstoot te dwingen heeft dit jaar minder steun gekregen op de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf. Dit jaar dienden 27 institutionele beleggers het voorstel voor het eerst samen met de door Mark van Baal opgerichte organisatie in, maar dit zorgde niet voor meer steun.

1 uur geleden
Shell verdedigt op jaarvergadering opvoeren productie fossiel lng

LONDEN (ANP) - Shell heeft het opvoeren van de productie van vloeibaar gemaakt aardgas (lng) verdedigd op zijn jaarlijkse aandeelhoudersvergadering. Die fossiele brandstof blijft nodig omdat de vraag naar energie blijft toenemen door bevolkingsgroei en toenemende welvaart, betoogde voorzitter Andrew Mackenzie. Ook olie blijft "lange tijd een vitale rol spelen" omdat de luchtvaart en transportsector nog te weinig alternatieven voorhanden hebben, verklaarde hij.

2 uur geleden
Vakbond kondigt nieuwe staking bij metaalbedrijven aan

UTRECHT (ANP) - Vakbonden FNV en CNV kondigen opnieuw stakingen in de metaalsector aan. Werknemers van metaalbedrijven dreigen donderdag 24 uur het werk neer te leggen in Drenthe en vrijdag in Noord-Holland en Utrecht. Werkgevers blijven zich volgens de bonden verzetten tegen een goede cao voor de ongeveer 360.000 medewerkers.

3 uur geleden
Beveiliging grijpt in tijdens vergadering Shell na verstoringen

LONDEN (ANP) - Beveiligers op de aandeelhoudersvergadering van Shell hebben ingegrepen tegen activisten die de bijeenkomst verstoorden met slogans tegen het olie- en gasconcern. "Shell brengt het klimaat om zeep", riepen ze. Enkele activisten probeerden het beveiligers ook moeilijker te maken door hun armen in elkaar te houden. Ongeveer een kwartier na de opening van de vergadering leek de actie voorbij, afgezien van een enkeling die om verdergaande maatregelen tegen CO2-uitstoot riep.

3 uur geleden
Vergadering Shell begint met protestlied

LONDEN (ANP) - De aandeelhoudersvergadering van Shell is begonnen met een protestlied van een groep van ongeveer tien tot vijftien activisten. "Shell kills", zongen ze op de melodie van Jolene van Dolly Parton. De beveiliging verwijderde hen uit de zaal.

4 uur geleden
Ether stijgt door hoop op komst beursfondsen van cryptomunt

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De prijzen van cryptomunten gingen dinsdag verder omhoog, na de sterke opmars een dag eerder. Vooral ether, na bitcoin de grootste digitale munt ter wereld, is flink meer waard geworden. De koersstijging volgt op de hoop dat de Amerikaanse toezichthouder SEC goedkeuring zal geven aan op de beurs verhandelde fondsen waarmee beleggers rechtstreeks in ether kunnen investeren.

4 uur geleden
Oad in cassatie in rechtszaak om schadevergoeding Rabobank

HOLTEN (ANP) - De oud-eigenaren van reisorganisatie Oad, die in 2013 failliet werd verklaard, gaan in cassatie tegen een uitspraak van het gerechtshof in Arnhem. Dat oordeelde eerder dit jaar dat de Rabobank geen schadevergoeding hoeft te betalen om de vermeende betrokkenheid van de bank bij het omvallen van het bedrijf. Oad vindt de uitspraak onjuist en onvoldoende onderbouwd.

4 uur geleden